16:8 Diett – Hva skjer når man faster i 16 timer?


Hva er 16:8 diett

Det er ikke tilfeldig at periodisk faste har blitt så populært, og spesielt 16:8 dietten. Den går ut på at du faster i 16 timer, og kan spise i 8 timer. For at du skal oppnå faste må de 16 timene med faste være sammenhengende, og de 8 timene du spiser må være sammenhengende.

Fra å ha blitt kalt en trenddiett har 16:8 dietten fått solid fotfeste. Det er en form for periodisk faste hvor denne metoden er den mest populære.

16:8 dietten – Derfor er den så populær

De fleste som ønsker å prøve periodisk faste har en grunn til det, og har du ingen grunn til at du ønsker å prøve det så er det nok heller ikke så mye vits. Mange tror det kun er vektnedgang som er årsaken til hvorfor mange periodisk faster. Men sannheten er at det er langt flere grunner! Alt fra å få mer energi, unngå sykdommer og redusere blodtrykk, blodsukker.

Les mer om periodisk faste og vektnedgang her!

Mange er veldig begeistret for dietten, mens andre er veldig skeptisk. Noen argumenter for at de positive effektene er noe man uansett opplever når man går ned i vekt som jo mange på 16:8 diett gjør. Det er på mange måter ikke ett godt argument, for det er jo positivt at de som ønsker det går ned i vekt uansett. Vi har også skrevet mer om hvorfor det på mange måter ikke er en diett, les mer om det her!

Dette er hva som skjer når du faster i 16 timer

Med 16:8 Dietten er det ingen begrensning i kosten, men det betyr heller ikke at du burde spise hva som helst. Det er flere grunner til at det er nettopp 16 timer faste denne dietten bruker, hvor den viktigste grunnen er at det er gjennomførbart i det daglige, og det er lenge nok til å gi god effekt. Mange gjør også endringer hvor de har kortere eller lengre spisevindu, les mer om det her.

Spisevinduet kan ikke være for kort, det tar 3-4 timer etter du har spist siste måltid før kroppen kommer inn i det som er startfasen av faste. Les mer om fordeler med periodisk faste her!

Det betyr også at du ikke får like mye effekt i løpet av de 16 timene. Du vil komme i det som kalles lett ketose, når det skjer øker fettforbrenningen. Mange kjenner på sultfølesle, men dette er også individuelt. Andre får også en åpenbaring om at de faktisk klarer seg fint uten frokosten de har jobbet hardt for å spise opp, fordi den har en såpass etablert posisjon.

Hvordan gjennomføre 16:8 diett

De fleste med en normal døgnrytme vil hoppe over frokosten, og spise første måltid rundt klokken 10 eller 12. Når du gjør det blir siste måltidet klokken 18 eller 20, en naturlig fordel med det er at det ikke blir noe nattmat. Les mer om hvor sent det er lurt å spise siste måltid her!

Mange får i seg mange tomme kalorier på kvelden, har du spist ett godt måltid fordi du vet det er det siste for dagen blir det lettere å unngå «snacking» på kvelden. Det sagt, 16:8 dietten må heller ikke gjennomføres hver eneste dag. Eventuelt kan første måltidet også flyttes på så du kan spise frem til senere på kvelden. Her er det viktig å være både realistisk og ærlig med seg selv for hva som er mulig å gjennomføre. Dette er hva du kan drikke mens du er fastende.

Med 16:8 dietten og periodisk faste kan du fortsatt trene, og det kan gi deg en skikkelig fettforbrennings boost. Les hvordan her.

Du må heller ikke bestemme deg på forhånd når du skal ha spisevinduet. Mange syntes de presterer godt på jobb om morgningen selv om de ikke har spist frokost, og andre er helt motsatte. Det er også lurt å vite at sultfølelsen forsvinner for de fleste ganske raskt, spesielt de som er «redde» for å være litt sultne. Det kan faktisk være ganske deilig å kjenne på denne følelsen når man vet at det skal mye mer til for at det er noe farlig.

For at det skal bli enklere å gjennomføre 16:8 dietten burde du også ha en grunn til hvorfor du ønsker å prøve den. Uansett om det er vektnedgang eller utsette aldring. Dietten er enkel å forholde seg til, men uten noen motivasjon vil det bli vanskelig å gjennomføre det i lengden. Det finnes flere andre metoder for periodisk faste, fordelen med denne er at du kan spise både lunsj, mellommåltid og middag, eller kun lunsj og middag. Med andre metoder innenfor periodisk faste er det ofte lagt opp til at de er litt mer kompliserte å gjennomføre.

Les mer om andre metoder innenfor periodisk faste her!

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts