Periodisk faste og vektnedgang


De aller fleste kan trene når de faster, men hvilken form du er i, formålet for fastingen og type trening vil ha mye å si.

Om du ønsker å gå ned i vekt, eller om du trener som en toppidrettsutøver har veldig mye å si. Å løpe seg en tur selv om du er i faste vil ikke være noe problem, annet en at det kan føles annerledes ut. Det å trene mens du går på periodisk faste er også en tilvenningssak.

Vi tar her for oss trening med periodisk faste, hvor du har et spisevindu på mellom 4-8 timer hver dag. Hvor vant du er med periodisk faste har mye å si for hvor enkelt det blir å gjennomføre noen treningsøkter også.

Periodisk faste er ikke noe som passer for alle, men mange har funnet ut at det passer godt for dem. Veldig ofte er vektnedgang en av grunnene til at noen starter med periodisk faste, men helsefordelene er også eneste faktor for veldig mange. Om du skal leve en sunn og frisk livsstil er trening viktig, også hvis du gjør periodisk faste.

Det vil ikke være uvanlig å oppleve at du ikke presterer like bra på trening etter du har startet med periodisk faste. Men det vil også avhenge av spisevindu, når du trener og hva du trener.

Spise riktig mat

Her er det viktig å prøve seg frem over tid, og vite hva som er målet ditt. Er målet kun vektnedgang og du sliter med å komme i en god rytme hvor du spiser sunn mat så kan du fortsatt gå ned i vekt med periodisk faste selv om du ikke endre på kostholdet.

Grunnen er ganske enkel at du har færre timer å spise på, og derfor vil de fleste spise litt mindre. Det er bedre enn å ikke gjøre noe, men når du faster er det også vanlig å få et mer bevisst forhold til mat etterhvert.

Legger du om til et sunt og variert kosthold så vil du også få mye mer ut av maten du spiser, selv om det ikke inneholder flere kalorier. Det er viktig å huske på hvis du skal trene mens du driver med periodisk faste, for du skal ikke gå rundt å være sulten eller sliten!

Utholdenhetstrening og periodisk faste

Løping, sykling, svømming eller annen utholdenhetstrening på tom mage kan øke noen av fordelene med faste. Det er lett å tenke at siden du ikke har spist så kan du heller ikke trene, men helt sånn er det ikke.

Med periodisk faste kan du selv velge når du har spisevindu, men å ha det tidlig om morgningen fordi du skal trene vil ikke være nødvendig med mindre det faktisk er noe som passer deg godt.

Du kan fint løpe en times tid og vente mange timer før du spiser, at du gjør det kan øke endel av fordelene som er forbundet med faste også. Om kvelden kan det være utfordrende for noen, for da får du ikke spist igjen før dagen etter. Men du kan også legge spisevinduet så du har litt tid til å spise på kvelden etter trening også. Les mer om spisevindu her.

Generelt vil det for de fleste være best å trene om morgningen for å holde en god døgnrytme. I følge menshealth er det heller ikke uvanlig at atleter som ønsker å gå ned i fettprosent løper turer før frokost fordi det kan gi ekstra høy fettforbrenning.  Men med hektiske hverdager så er det ikke alltid det som passer best. Søvnen kan bli forstyrret både hvis du trener eller spiser sent om kvelden ganske nært opptil når du legger deg.

Hvor mye det påvirker er veldig individuelt, så det å prøve seg frem for å finne hva som passer deg og som gjør at timeplanen går opp er nøkkelen til suksess.

Styrketrening og periodisk faste

Det er litt delte meninger om periodisk faste og styrketrening. Poenget til mange er at for å bygge muskler må man spise oftere, på en annen side er 8 timer med spising om dagen også endel.

Argumentet i mot er at mange har en spesifikk helsefordel de ønsker å oppnå ved periodisk faste. Dette må du finne ut selv, med mindre du presterer på et veldig høyt nivå så vil de fleste klare å få i seg både nok og ikke minst nok sunn mat.

Med et spisevindu på 8 timer kan du spise både frokost, lunsj og middag, selv om mange velger å droppe en av delene.

Er målet å gå ned i vekt så blir det enklere å kombinere det med periodisk faste! Trener du styrke mens du faster vil du kanskje ikke bygge nye muskler, men du vil heller ikke miste like mye muskler. Dette avhenger veldig av om du er overvektig, og hvor mye muskler du har. Skal du ned noen kg vil det være veldig positivt og kombinere det med styrketrening og periodisk faste.

Er du normalvektig kan det være vanskelig å oppleve progresjon med styrketreningen, og å få i seg nok mat med periodisk faste. Er det noe du allikevel ønsker å prøve vil det være viktig at det legges i forhold til spisevinduet du har. Du risikerer også at du mister muskelmasse, det er rett og slett fordi du ikke har nok å bygge muskler av.

Bevisthet rundt hvordan kroppen din har det

Husk at selv om du prøver noe så er det ikke så ofte at du finner riktig metode for deg på første forsøk. Er du ny med periodisk fast, trening eller begge deler så er det lurt å ikke skulle gjør alt med engang men heller tenke langsiktig livsstilendring.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts