Periodisk faste – Betydning av spisevindu


Vi tar her for oss faste med tidsbegrenset spising, som 16:8 dietten for eksempel foreslår. Det er også flere andre dietter innenfor periodisk faste som 5:2 dietten eller faste annenhver dag.

Periodisk faste er ikke noe som passer for alle. Noen får store positive effekter, mens andre ikke trives med det. Vi mennesker er forskjellige og derfor finnes det heller ikke en diett som passer for alle. Periodisk faste er ikke nødvendigvis heller kun en diett, men noe mange får som en livsstil.

Hvor mange timer spisevindu

De fleste tenker på 16:8, hvor spisevinduet er 8 timer og faste er 16 timer. Men formålet ditt, og hva som funker best for deg gjør at det er mulighet for mange andre kombinasjoner også.

En fordel med 8 timer spisevindu for mange er at det gir god mulighet for tre måltider om dagen, som mange trives godt med. Har du ett spisevindu på kun 4 timer vil det for mange være mer naturlig med færre enn tre ordentlige måltider.

Havner du noe særlig under 15 timer sammenhengende faste risikerer du at kroppen ikke får tid til å faktisk reparere cellene dine og du opplever kanskje ikke de positive helseeffektene det kan gi.

De fleste vil ha sultfølelse når de starter med fasting, derfor kan det være lurt å starte litt forsiktig. Det skal være noe som fungerer i hverdagen, og føler du at 9 timer spisevindu er det som skal til så er det selvsagt helt greit. Etterhvert vil du også kanskje ikke oppleve det som et problem og gå ned til å kun ha 8 timer spisevindu.

Det handler minst like mye om at du må lytte til kroppen din, og kjenne hvordan den responderer på endringene.

Formålet ditt for fastingen har ganske mye å si. Er det for mer energi, smerter, vektnedgang eller andre ting så kan antall timer spisevindu du har være med på å avgjøre hva du kan oppnå.

Hvis formålet er vektnedgang

Det er fort gjort å tenke at jo kortere spisevindu, jo bedre blir vektnedgangen. Det er ganske viktig at du på forhånd bestemmer deg om hva formålet til fastingen er, selv om du selvsagt kan endre på det etterhvert. Nettopp fordi hvis du ikke ønsker å endre særlig på kostholdet ditt kan det være at å eksperimentere på færre timer spisevindu vil hjelpe for deg.

Hvis du er overvektig så spiser du for mange kalorier, i forhold til hva du forbrenner. Endrer du til et sunnere kosthold kan du kanskje ha ett lengre spisevindu, og fortsatt gå ned i vekt. Fasiten her er kalori inntak vs hva du forbrenner. Men har du dårlig erfaring med å telle kalorier så har mange god erfaring med periodisk faste og kunne gå ned i vekt uten å telle kalorier.

Noen fortsetter med samme kostholdet, men spiser mindre på grunn av den periodiske fasten. Sliter du med motivasjon, men egentlig ønsker å både gå ned i vekt og endre kostholdet? Om du starter med periodisk faste og opplever det som positivt, og i tillegg går ned noen kilo kan det fort være at du får motivasjon til å endre på kostholdet.

University of Illinois at Chicago har gjort en studie hvor de sammenlignet effektene av 4 vs 6 timer spisevindu. Begge gruppene endte med likt vektnedgang, rundt 3% vektnedgang (-550kcal per dag), studien varte i 8 uker.  I denne studien fikk deltakerne spise hva de ville i spisevinduet sitt.

Om du ikke opplever vektnedgang er det viktig at du enten gjør om på kostholdet, spisevinduet eller en kombinasjon av begge deler. Kjenner du positive effekter av periodisk faste så er det enten å gi det mer tid, eller å gjøre om på hva du spiser som vil bestemme hvordan vektnedgangen din blir.

Hva passer deg best

Periodisk faste kan ha mange helseeffekter, men det er også noe du skal kunne leve med. Noen får mindre energi, andre får mer. Det å gi det litt tid er lurt hvis du faktisk er motivert for periodisk faste, for det er nytt for kroppen og derfor kan det ta litt tid å tilvenne seg.

Det er viktig å vite at det som fungerer for noen ikke nødvendigvis fungerer for deg. Endrer du på kostholdet samtidig som du begynner med periodisk faste kan de positive effektene du merker på energien din også skyldes enten en av delene eller en kombinasjon av begge deler.  

Når vi snakker om at faste kan fungere bra over lang tid, så betyr det faste hvor du har ett spisevindu hver dag. Det er mange misforståelser rundt dette, vannfaste over flere dager vil fungere helt annerledes for forbrenningen og er begrenset hvor lenge du kan gjøre.

Det å unngå å spise sent om kvelden vil  nok for mange både være litt vanskelig i starten, men også være der man kan unngå mange unødvendige kalorier. Snacks på sofaen er ikke noe du trenger. Derfor kan det for mange være lurt at spisevinduet ikke er på kvelden.

Om du starter spisevinduet tidlig på morgningen, si klokken 08 så vil du gå veldig mange timer våken etter siste måltidet er spist. Har du 6 timer spisevindu vil du etter klokken 14 ikke kunne spise før tidlige neste dag igjen. De fleste har enklest for å hoppe over frokosten, og starte spisevinduet rundt klokken 12.

Selv om du har fastet betyr ikke det at du trenger å spise et stort herremåltid som første måltidet. Mange begynner faktisk etterhvert å miste mye av sultfølelsen utenom fasten, og en lett frokost fungerer bra for mange. Du skal heller ikke sulte deg, så det er viktig at du spiser nok i spisevinduet.

Skal du starte med 8, 6 eller 4 timer spisevindu? Blir du aldri sulten på morgningen uansett så kan du kanskje forsøke deg på 6 timer spisevindu. Du skal også klare deg på kvelden, i starten er det ikke uvanlig å slite med å falle til søvn hvis du føler deg veldig sulten.

Å starte med kun 4 timer spisevindu vil være vanskelig for mange, og blir det vanskelig kan det fort bli at du hopper helt av istedenfor å sakte men sikkert prøve deg frem. Fordelen med å starte med et spisevindu på 8 timer er helt klart at du kan tilvende deg og etterhvert finne det som passer for deg.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts