Kjerringråd mot oppkast – Naturlige metoder


Oppkast er en prosess fra kroppen for å kvitte seg med mageinnholdet ut gjennom munnhulen. Dette er veldig ubehagelig, men det er store forskjeller hvordan og hvor ofte det oppleves. Her vil vi utforske kjente og effektive kjerringråd som kan hjelpe med å roe magen og forhindre oppkast.

Årsaker til oppkast

Oppkast kan oppstå av en rekke årsaker, fra enkel matforgiftning til alvorlige medisinske tilstander. Blant de vanligste årsakene er.

  • Matforgiftning
  • Graviditet
  • Migréne
  • Infeksjoner, inkludert omgangssyke og spysyke
  • Medikamentreaksjoner

Når bør du kontakte lege?

Selv om kjerringråd kan være til stor hjelp, er det viktig å vite når du bør søke medisinsk hjelp. Vedvarende oppkast over flere dager, oppkast av blod eller en kaffefarget væske, eller symptomer på dehydrering som tørst, mørk urin, eller tørr munn er alle alarmerende tegn.

Kjerringråd mot oppkast

Disse kjerringrådene mot oppkast er generelle råd som har hjulpet mange. Men her kan årsaken til at du kaster opp også være en grunn til at dette kan være kjerringråd som ikke fungerer for deg.

Ingefærte

Ingefær har lenge vært kjent for sine anti-kvalme egenskaper. Ingefær har blitt brukt i århundrer for å hjelpe med en rekke mageproblemer, inkludert kvalme og oppkast. En varm kopp ingefærte, laget av fersk ingefær, kan være særlig beroligende for magen.

Kjerringråd mot svimmelhet!

Mange bruker også ingefær som en erstatning for reisesyke tabletter.

Mynte

Mynte kan bidra til å roe magen. Å tygge fersk mynte eller drikke myntete kan gi lindring. Mynte brukes også ofte med god effekt ved forkjølelse.

Akupressur

Akupressur er en eldgammel teknikk hvor trykk blir anvendt på bestemte punkter på kroppen for å lindre ulike symptomer. P6-punktet, som ligger på innsiden av håndleddet, er spesielt effektivt for kvalme og oppkast.

Trykk på P-6 punktet i opptil 30 minutter. Det er også mulig å bruke ett armbånd som akupressur på P-6 punktet.

Unngå sterk mat

Spicy, fet eller tung mat kan forverre kvalme. Å holde seg til en lett diett, som salat eller risgrøt, kan hjelpe magen å roe seg ned. Her burde du også ta hensyn til om det er noen lukter eller konsistens på mat du vet kan påvirke deg positivt eller negativt.

Kjerringråd mot matforgiftning

Hva bør man drikke ved oppkast?

Små slurker vann

Etter oppkast er det viktig å reintrodusere væske sakte. Små slurker vann, tatt regelmessig, kan forhindre ytterligere oppkast og hjelpe med rehydrering. Det er veldig viktig å drikke nok vann, og dette gjelder spesielt når du er syk.

ORS-løsning

Oral rehydreringsløsning (ORS) er en spesiell væske som inneholder den rette balansen av salt, sukker og mineraler for å erstatte væsketap ved oppkast og diaré. Buk av væskeerstatning kan være lurt hvis du har blitt veldig dehydrert.

Hvordan bli kvitt omgangssyke og spysyke?

Omgangssyke og spysyke er ofte forårsaket av virus og kan føre til både diaré og oppkast.

Hvile

Kroppen kjemper mot et virus, så hvile er avgjørende. Gi kroppen tid til å helbrede ved å få nok søvn.

Hold deg hydrert

Drikke rikelig med vann, klare supper og ORS kan hjelpe med å bekjempe dehydrering.

Unngå sterke lukter

Sterke lukter fra matlaging, parfyme eller røyk kan forverre kvalme. Mange reagerer også negativt på konsistensen til endel mat. Her burde du tenke på hva som kan være lett for deg å spise, men det burde helst være næringsrikt også!

Bruk av kjerringråd mot oppkast!

Oppkast er ubehagelig, men ved å forstå årsakene og kjenne til effektive kjerringråd, kan du takle det bedre.

Hva er kjerringråd!

Mens mange av disse rådene kan gi midlertidig lindring, er det viktig å søke medisinsk råd hvis oppkastet er vedvarende eller alvorlig. Husk alltid å lytte til kroppen din og handle i henhold til det. Uansett årsak, ta vare på deg selv og søk støtte når du trenger det.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts