Periodisk faste – Dette er hva du kan drikke under fasten


Når du faster er det veldig viktig at du får i deg nok væske, men at du får i deg riktig væske er også veldig viktig for at du ikke stopper fasten.

Selv om periodisk faste kan gjøres på mange forskjellige måter så vil hva du kan drikke under fasten fortsatt være det samme. Poenget er at det du drikker ikke skal ødelegge fasten, og det gjøres ved at det du drikker er kalorifritt.

Når du faster skal du ikke drikke eller spise noe som inneholder kalorier. Mye av væskeinntaket vårt kommer også fra mat, derfor må du kompensere for det med å drikke mer vann når du faster.

Det er vanlig at mange drikker for lite vann mens de faster. Sultfølelsen kan også være at du faktisk er tørst, så ikke la være å drikke vann!

Vann

Ikke bare er vann kalorifritt, men det kan også hjelpe deg mye med å unngå følelsen av sult når du faster. Spesielt hvis du starter på en diett som 16:8 kan vann være med på å hjelpe deg med sultfølelsen frem til du etterhvert vil bli vant til å kun spise i 8 timer av døgnet.

Du kan drikke vann med salt for å tilsette elektrolytter, men pass på hvor høyt totalinntaket av salt blir. Du mister endel vann, så pass på at du holder deg hydrert.

Te/ Kaffe

Kaffe og te kan du fint drikke. Te inneholder rundt halvparten mengde koffein som kaffe, det kan være både positivt og negativt. Ved moderat inntak (f.eks. en kopp kaffe om morgenen) så kan du faktisk dempe appetitt nivået, det er en opplevelse mange har men ikke noe som er likt for alle.

Drikker du mye kaffe, te og i tillegg sukkerfri brus så kan det påvirke insulinnivået negativt under fasten.

Drikker du kaffe eller te som inneholder kalorier så risikerer du å stoppe fasten, vær spesielt forsiktig med annet enn sort kaffe. Tilsetninger som sukker og melk skal du heller ikke bruke når du faster. Kun sort kaffe eller te går derimot fint å drikke mens du faster.

Sukkerfri brus

Det er mange forskjellige meninger om det er greit å drikke sukkerfribrus som Pepsi Max og Coca Cola Zero mens du faster. Det er ingen kalorier i sukkerfri brus, så det er ikke et problem. Det som nevnes av flere er at sukkersuget kan påvirker deg når du drikker sukkerfri brus.

Det sagt, er sukkerfri brus helt nødvendig for deg kan du heller se hvordan resultatene av periodisk faste er for deg. Når du har gjort det over en lengre periode kan du vurdere om sukkerfri brus kunne gitt deg bedre faste.

Det handler også om hva formålet ditt med fastingen er, hvis det kun er vektnedgang så kan du fint drikke sukkerfri brus med en 16:8 diett. Vi mennesker er også forskjellige, derfor kan det være behov for alle å etterhvert justere hva man drikker mens man faster.  

Alkohol er noe du burde unngå helt – Spesielt i starten av en diett burde det unngås. Men gjør du en livsstilsendring så må du nettopp tilpasse den til livet ditt. Uansett, prøv å unngå alkohol helt i starten og holde det til veldig moderate mengder etterhvert. Alkohol vil påvirke fasten din hvis du drikker det.

Sultfølelsen bli bedre etterhvert

Om du syntes det er vanskelig, eller ikke liker å faste så er det heller ikke noe du skal tvinge deg til. Men er du motivert så er det viktig at du vet hvorfor det har mye å si hva du drikker mens du faster.

Noen sier at du kan drikke en skvett med melk, og for mange vil det nok også gå helt fint. Problemet er at det plutselig blir mer du må holde fokus på. Det er her vi mennesker er forskjellige, så enten kan du bare unngå det helt eller prøve å finne ut hva som kan fungere for deg.

Faste er at du ikke skal spise eller drikke noe med kalorier, så det å ikke spise men å ødelegge fasten med å drikke kalorier vil være ganske bortkastet. Etterhvert når du har gjort periodisk faste over lengre tid vil du heller ikke ha sultfølelsen.

At du er motivert er viktig, og at du har spisevindu når det passer best for deg. Jevnt over passer det best for de fleste at spisevinduet er fra rundt klokken 12-20. Å drikke vann jevnlig i faste perioden vil også hjelpe deg mye!

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts