Hvor sent er det lurt å spise middag på kvelden


Grunnen til at du velger å spise sent på kvelden er også ofte avgjørende for hvor sent du burde spise middag på kvelden.

Hvis du ofte spiser sent om kvelden fordi du blir sulten så kan det være at du burde endre litt på når du spiser middag, og andre måltider. For du trenger ikke å legge deg skrubbsulten om kvelden, men det å spise masse rett før du legger deg kan også være uheldig.

Mat etter trening om kvelden

Noen liker godt å trene på kvelden, mens for andre så er det noen dager det eneste tidspunktet som passer. Det er ikke noe galt i å trene sent om kvelden, og noen påstår også at det har ekstra helseeffekter. Uansett er det viktigere at du faktisk får trent!

Men hvis du blir ferdig med treningen og kun rekker å spise før du skal legge deg så kan det påvirke søvnen din. Her vil det også være store forskjellige individuelle forskjeller. Noen blir våkne av trening sent om kvelden, og andre får ikke så lett sove etter de har spist om kvelden.

Generelt er det derimot viktig at du får i deg mat etter trening, og har du trent på kvelden så er det også viktig at du får spist. For de fleste vil det derimot holde med lett mat, og ikke nødvendigvis så mye.

Har du noen timer etter treningen derimot så vil det for mange ikke være et stort problem. Sliter du derimot med søvn og både spiser og trener på kvelden kan det være heldig å prøve å justere rutinene dine litt.

Har du ikke noe problem med å sove uansett er det viktigste at du får både spist og trent, selv om det er sent på kvelden!.

Ikke glem å få i deg nok væske heller. Etter trening er det viktig å bli hydrert, derfor burde du starte væskeinntaket tidlig så du ikke trenger å drikke så mye rett før du legger deg.

Spise sein middag

I utgangspunktet er det ikke noe i veien for å spise middag sent om kvelden. Men det burde være noen timer før leggetid, grunnen til det er at maten skal fordøyes. Og legger du deg rett etter du har spist middag så fordøyes maten saktere, og det kan gi deg dårligere søvnkvalitet.

Før i tiden spiste vi middag tidligere på dagen en hva de fleste gjør nå, men vi spiser generelt middag tidligere en hva de gjør lenger syd i Europa.

Hvis du derimot ønsker å gå ned i vekt kan det være en fordel å få største delen av kaloriinntaket ditt i løpet av dagen istedenfor at en stor del av det er på kvelden. Så lenge du spiser samme mengde har det derimot ikke noe å si. Mange vil derimot ende opp med å spise mer totalt i løpet av dagen hvis de spiser middagen sent.

Har du derimot en god rutine som fungerer godt for deg så er det ikke et problem at du spiser middagen sent på kvelden. Sliter du derimot med å gå ned i vekt eller med søvnen din kan det å spise middagen tidligere være verdt å prøve.

For å ha en god døgnrytme er det lurt å ha ganske faste rutiner, derfor vil det for de fleste være best å spise middag til ca samme tidspunkt hver dag.

Du har kanskje hørt at man legger mer på seg hvis min spiser etter spesielle tidspunkt som etter kl 18:00 eller 20:00. Det finnes lite forskning som tyder på at dette stemmer, og det viktigste er heller at du får en god og sunn middag hver eneste dag.

Litt av grunnen til at mange spiser senere er for at familien skal samles, og det gir positive effekter som for de fleste uansett vil veie opp. Spiser dere middag sent er det lurt å ha noen små mellommåltider før middag så hele familien ikke er skrubbsultne når det er middagstid.

Mat og søvn

Det finnes utallige tips om hva du skal spise for å sove godt, og felles er nok at de har lite å si for at du faktisk skal sove hvis du sliter med søvn. Det betyr ikke at det ikke påvirker søvnen din, men det er lite sannsynlig at det er nok for å kurere søvnproblemer. Har du derimot noe du spiser som gjør at du sover bedre er det selvsagt ikke noe som er bedre enn det!

Derimot er det endel mat som kan gjøre at det blir ekstra vanskelig å falle i søvn, spesielt kombinert med store mengder av det inntatt sent om kvelden.

Først og fremst handler det mer om å unngå det som gjør det vanskeligere å sovne. Her er koffein og alkohol de to mest fremtredende tingene som kan ødelegge kvalitetssøvnen din. Unngå derfor begge deler helst mange timer før du legger deg.

Alkohol påvirker søvnen negativt, og hvis du drikker vin til maten og i tillegg spiser middag sent om kvelden burde du være oppmerksom på at det kan påvirke søvnen din negativt. Det samme gjelder om du liker å drikke kaffe sent om kvelden.

Her må du selv vite hva som er best for deg selv. Sliter du med å sovne, eller du sover dårlig så kan det faktisk være lurt å droppe begge deler helt, eventuelt begrense det til veldig små mengder og ikke innta det de siste timene før du legger deg.

Hvis du derimot egentlig sover godt men fortsatt ønsker å forbedre livsstilen din er inntak av alkohol og koffein noe mange kan få god helsegevinst av å få et mer bevist forhold tid. Sett deg f.eks. inn i hva en enhet med alkohol faktisk er. For et glass vin som du heller selv hjemme er ofte mye mer en det som kategoriseres som en enhet.

Når er det best å spise middag

Det finnes ingen helt klar fasit på når du burde spise middag, selv om det har blitt gjort flere studier på dette. Noen studier finner helsemessige gevinster både ved å spise den senere, eller tidlig på dagen. Derfor er det viktigere at du finner ut når det faktisk passer for deg.

Det beste er å spise en sunn middag med familie eller venner hver dag

Det er lurt å ha rutine på når du spiser, men å spise til nøyaktig samme tid hver dag derimot er ikke nødvendig. Prøver du derimot å gå ned i vekt er rutiner ekstra lurt å ha.

Spiser du middag veldig tidlig så blir det som regel nødvendig med kveldsmat, og det er det ingenting i veien med. Problemet er hvis du blir sulten om kvelden og kveldsmaten blir erstattet med snacks. Og hvis du egentlig er veldig sulten så er det lite heldig når du prøver å gå ned i vekt.

Middagstid er for de fleste mellom 17:00-19:00, og for de fleste vil det være en fin tid å spise middag på. Dette avhenger også av hvor tidlig du legger deg/står opp.

Trene før eller etter middag

Det beste er å ikke trene rett etter du har spist middag, du burde helst vente to timer, og gjerne tre timer. Litt avhengig av hvor mye du har spist, en sunn middag gir også et godt grunnlag for at du kan få en god løpetur/ treningsøkt etter middagen.

For de fleste av oss er det ikke helt sånn at du må spise før du trener, faktisk gjelder det for de færreste. Prøver du i tillegg å gå ned i vekt er det faktisk endel som går opp i vekt når de trener fordi at de tror de forbrenner mer en hva de egentlig gjør.

Derfor vil det å trene før middag være et godt tidspunkt for mange hvis de ikke rekker å gjøre det tidligere på dagen. Fordelen med det er at du får i deg mat etter treningen med en god og sunn middag.

Du kan godt spise lunsj eller et mellommåltid før du tar treningsøkten før middagen, men da burde du passe på at du enten ikke spiser så mye. Eventuelt at du begrenser det til å kunne være et lite og lett mellommåltid.

Venter du derimot til etter middagen med å trene så er det lurt å vente 2-3 timer først. Det er for at kroppen skal få tid til å fordøye maten, og du vil kunne prestere bedre under treningsøkten.

Når du spiser middagen kan du godt ta hensyn til at du skal trene senere, og generelt er det bedre med flere mindre måltider en at du kun spiser to-tre store måltider om dagen. Spiser du mindre så vil kroppen også fordøye maten fortere.

Hvis du blir sulten igjen på kvelden etter en treningsøkt så er det bare bra å spise kveldsmat. Kjenn på når du egentlig blir mett, for det er fort gjort å lage et større måltid en hva du egentlig trenger, spesielt om kvelden hvis du er sulten. Og når du først har laget kveldsmat vil de fleste spise alt de har laget.

Det betyr ikke at du skal stå og telle kalorier, men generelt er det lurt å spise mat som fordøyes lett om kvelden. Selv om du gjør det så burde du helst innta siste måltidet for dagen noen timer før du skal sove, for å gi best mulige forutsetninger for god søvn.

Hvis du spiser middagen sent om kvelden vil det beste være hvis du har fått unna treningen først. Hvis du derimot jobber senere en hva som er vanlig for eksempel og derfor står opp senere på dagen vil du fint kunne både spise sent og trene etter det.

Det handler mer om at du må finne en god rutine for deg som fungerer godt i hverdagen. Problemet er hvis du opplever at det påvirker søvnen, energinivået eller humøret ditt negativt. Hvis det skjer så burde du vurdere om du må få deg bedre rutiner.

Er det tilfellet så er det viktigste at du lager deg rutiner som er realistiske. Det er bedre å legge opp til rutiner som er noe du kan leve godt med. Istedenfor å prøve og endre alt på en dag hvor det kanskje varer i noen uker før du er tilbake til normalen.

For de aller fleste er middagen det største måltidet om dagen. Derfor er det faktisk også viktig at du har en plan for både hvordan det kanskje ikke skal være veldig mye større en de andre måltidene i løpet av dagen. Men også for hvordan du skal trene i forhold til når du spiser middagen.

Et godt tips for å fordøye maten er faktisk at du tygger maten godt, det gjør at prosessen din for kroppen med å fordøye maten blir enklere. Det virker logisk, men mange glemmer å gjøre det selv om de nok i løpet av oppveksten ble lært opp til å gjøre det.

Det er viktig å kose seg med maten, prioriterer å spis en god og sunn middag hver eneste dag. Spiser du alene så er det lurt å sette seg ved middagsbordet uansett. Det gjør at du spiser saktere og nyter maten bedre enn hvis du sitter foran tv-en.

Mye fet og prosessert mat som pølser tar lang tid for kroppen å fordøye, lett mat derimot fordøyer kroppen raskere. Det betyr derimot at du ikke uansett burde vente litt med å trene etter middagen.

Hvor lenge du burde vente er også individuelt, og avhenger ikke kun av hva du spiser til middag. Hva du skal trene vil også påvirke, er det roligere trening er sjansen større for at det går fint. Dette er en annen viktig fordel med kroppen din når du trene, nemlig at du blir bedre kjent med den!

Får du vondt underveis når du trener så tenk igjennom hva grunnen kan være. Handler det om hva du har spist, eller når du har spist så er dette noe som du heldigvis enkelt kan endre på. Det handler ofte om å gjøre små valg som etterhvert vil gjøre så du både kommer i bedre form. Ved å begrense mengden og heller spise flere måltider om dagen vil du ikke bruke like lang tid på å fordøye maten.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts