Periodisk faste og aldring – Hva forskningen sier


Aldring er en naturlig del av livet, men det er også en av de største risikofaktorene for mange sykdommer og helseproblemer. Imidlertid kan det være mulig å bremse aldringsprosessen og forbedre helsen din ved hjelp av periodisk faste. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva periodisk faste er, hvordan det kan påvirke aldringsprosessen, og hva forskningen sier om dette emnet.

Det er viktig å huske at forskning ofte ikke er helt tilstrekkelig, og det må forskes mye og av mange for å finne ut av noe helt sikkert. Forskning er uansett alltid viktig å ta med en som en faktor når du vurderer å gjøre en livsstil eller kosthold endring. Kontakt alltid en lege hvis du er usikker på hva som er best for deg.

Hva er aldring?

Aldring er en kompleks prosess som påvirker alle deler av kroppen vår, inkludert celler, organer, og vev. Det er flere biologiske faktorer som kan bidra til aldringsprosessen. Disse faktorene kan føre til sykdommer og helseproblemer når de forverres over tid.

Det er nettopp cellene og DNA flere mener periodisk faste kan hjelpe med å holde friskere og på denne måten utsette aldringen, i følge bioagehealth. Selv om vi skal se videre hva forskning mener om dette er det å holde seg sunn, trene og generelt leve en frisk livsstil det som er det viktigste!

Hva er periodisk faste?

Periodisk faste innebærer å periodisk innta mat over en bestemt tidsperiode, og å faste resten av tiden. Les mer om spisevindu her! Noen sier periodisk faste er en diettmetode, men det er kun tidsbegrenset og selve kostholdet er i utgangspunktet ikke begrenset. Det finnes flere forskjellige metoder for å utføre periodisk faste, men de mest populære inkluderer 16:8-metoden, 5:2-metoden, og 24-timers faste. Periodisk faste kan påvirke kroppen på forskjellige måter, inkludert å redusere insulinnivået, øke produksjonen av ketoner, og starte autofagi.

Periodisk faste er tidsbegrenset spising.

Hva sier forskningen om periodisk faste og aldring?

Det har vært mange studier som har undersøkt effekten av periodisk faste på aldringsrelaterte faktorer. En studie publisert i 2017 fant at periodisk faste kan bidra til å redusere DNA-skade og inflammasjon i eldre mus. En annen studie fra 2019 fant at periodisk faste kan bidra til å forbedre hjernens helse og redusere risikoen for nevrodegenerative sykdommer.

Selv om forskning er viktig for å forstå hva som er bra for deg, så er det viktig å søke informasjon fra alle sider. Det er også veldig viktig at du finner hva som faktisk fungerer bra for deg. Om du ikke trives med periodisk faste, så vil det positive ved at det potensielt kan bremse aldringen ha mindre å si.

Hvordan begynne med periodisk faste

Periodisk faste kan gjøres på veldig mange forskjellige måter, hvor 16:8 og 5:2 er de aller vanligste metodene. Les en innføring i hva periodisk faste er her, uansett for hvilket spisevindu du ønsker.

Noen bruker periodisk faste som ett verktøy for vektnedgang, mens andre gjør det kun på grunn av helseårsaker.

Kan periodisk faste bremse aldring?

Periodisk faste kan være en effektiv måte å forbedre helsen din og bremse aldringsprosessen på. Forskningen viser at periodisk faste kan ha en rekke helsefordeler, inkludert å redusere inflammasjon, forbedre mitokondriefunksjonen, og redusere risikoen for nevrodegenerative sykdommer.

Imidlertid er det viktig å huske på at periodisk faste ikke er for alle, og det er viktig å konsultere en helsepersonell og gjøre din egen forskning før du starter. Hvis du vil prøve periodisk faste, er det flere forskjellige metoder du kan prøve, og du bør finne den som fungerer best for deg.

Vi følger også med på hva som kommer av forskning fremover. Det er viktig å være kritisk, og du er den som best kjenner din egen kropp og hva som fungerer for deg. Les fordeler/ ulemper med periodisk faste her!

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts