Periodisk faste og trening


For de som har mye erfaring med trening, og ikke med periodisk faste, eller motsatt kan det virke ganske vanskelig å få til. Mye av grunnen er den ganske vanlige nedsiden med periodisk faste som mange opplever i starten, nemlig sultfølelse! For de som ikke har noe erfaring med periodisk faste kan det virke skremmende å skulle trene mens man føler seg så sulten. Det å føle seg sliten eller utmattet er heller ikke uvanlig, og dette er ikke jo det man vil føle før man skal trene!

Er det mulig å trene mens du periodisk faster?

Det er ikke noe i veien med å trene mens du periodisk faster, men hvis du ikke tar noen hensyn kan det bli veldig tungt og at du får mindre resultater enn hva som egentlig kunne vært mulig.

For det første burde du ha en plan. Hvorfor du faster, og hvorfor du trener burde du også tenke på. Det vil ha mye å si for hvilke hensyn du burde ta, og hva du skal optimalisere for. Hvilken form for periodisk faste du gjør har også mye å si for hvilken type trening som vil være best å gjøre hvilken dag. Les mer om de forskjellige typene periodisk faste her!

Med f.eks. 16:8 dietten så er de fleste fastende fra kvelden, til rundt 12 dagen etter. Er du helt ny med å prøve periodisk faste kan det være lurt å trene litt mindre helt i starten, spesielt om du ikke føler deg helt opplagt. Det gjelder å finne ut når du har spisevindu, når du føler deg mest opplagt og deretter tilpasse dette til treninger. Ønsker du å trene om morgningen kan du også flytte spisevinduet til tidligere på dagen. Noen vil ikke merke noe særlig problemer, mens andre må teste litt for å finne den riktige kombinasjonen.

Spesielt mens du faster kan mange syntes det er vanskelig å skulle trene. Litt endringer i kostholdet for å gjøre det sunnere kan gjøre at det blir enklere å trene mens du faster.

Er det noen fordeler ved å trene mens du faster?

Det her kommer igjen inn på hva du ønsker å oppnå. Er formålet å bygge muskler er ikke periodisk faste en god metode for å gjøre det. De fleste går litt ned i vekt med periodisk faste, derfor vil det heller ikke være veldig egnet for å bygge muskler. Det er derimot ikke noe i veien med styrketrening mens du periodisk faster. Og har du ikke mye muskler fra før av kan du fortsatt bygge muskler mens du periodisk faster. Styrketrening vil uansett være med på å forhindre at du mister muskelmasse.

En fordel med høyintensiv trening hvis du har mye fett du vil forbrenne er at du kan forbrenne mer fett mens du faster i følge mindbodygreen. Resultatene av treningen derimot kan gi dårlige utbytte siden mange presterer dårligere. Derfor kan du gjerne starte dagen med høyintensiv trening mens du faster for å forbrenne fett. Men det burde ikke være for å øke progresjonen i selve treningen.

Det har vært studier med forskjellige resultater angående om du trener mens du faster eller ikke. Er det viktigste for deg progresjon i treningen burde fokuset derfor være på at du er så opplagt som mulig, og virkelig kan prestere. Mens hvis fokuset er vektnedgang tyder noen studier på at høyintensitet trening om f.eks. morgningen mens man faster vil kunne gi god effekt på fettforbrenningen.

Unngå skader når du trener mens du periodisk faster

Har du mye erfaring med trening, eller periodisk faste så er det en stor fordel. Når du har det kan du tilpasse den delen av det du ikke har så mye erfaring med til treningen eller fastingen føles bra ut. Har du ikke mye erfaring med periodisk faste eller trening kan det bli veldig mye å starte med begge deler samtidig. Det kan gå fint om du har disiplin, men det å gå for hardt ut gjør ingenting godt i lengden for de aller, aller fleste!

Selv om det er en haug av gode tips du kan få for trening og periodisk faste er det så mange faktorer som spiller inn at du selv må gjøre tilpasninger. I og med at med 16:8 dietten er det 8 timer hvor du ikke er fastende er det også gode muligheter for å få økter hvor du ikke er sulten om det er noe som er viktig for deg.

Les mer om å løpe mens du faster her!

Vi er forskjellige, og de som er nye til periodisk faste trenger også litt tilvenning for å glemme sultfølelsen. Etterhvert er det mange som opplever at de kan prestere veldig godt om morgningen også, med mer energi enn hva de hadde før. Gjør tilpasninger, men pass på at du er opplagt nok når du trener ellers skal det veldig lite til før skader oppstår.  

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts