Sunn mat er viktig for alle! Høye matvarepriser gjør dessverre at det kan bli vanskeligere å navigere riktig i dagligvarebutikken. For det første er ofte høyprossesert mat på tilbud, men mange velger også fra mer tilbehør de ellers ville hatt til maten på grunn av pris.
7 Tips for å spare penger på sunn mat!
Det er dessverre slik at livsstilsykdommer er mer utbedt blant de med dårlig råd i følge Aftenposten.
1. Kjøp grønnsaker og frukt i sesong
det er billigere, og smaker bedre. Fryste grønnsaker er like sunt, ofte billigere og de holder seg lenge i fryseren!
Noe av det rimeligste du har på tallerkenen er som regel grønnsakene. Sørg for å tilberede grønnsakene riktig, så smaker frosne grønnsaker laget bra også veldig godt. Mange kan øke mengden grønnsaker betraktelig. Kostholdsrådene sier minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. Det tilsvarer 500 gram, mange har rundt 100-150 gram grønnsaker til middagen. Øk dette til det dobbelte f.eks. uansett om det er med ferske eller frosne grønnsaker.
Har du alltid frosne grønnsaker og bær i fryseren blir det også mye lettere å få til et sunt kosthold hver eneste dag. Kjøp på tilbud, så kan du justere og handle inn frukt når det er billig. Har du ikke frosne grønnsaker og bær i fryseren ender det for mange med at de må handle oftere, og ukeshandling er noe mange sparer veldig mye på!
2. Spis vegetarisk eller vegansk noen dager i uken – bønner, linser og erter er billigere og en god proteinkilde.
Lag mat fra bunnen av – det er ofte billigere å lage mat fra grunnen av enn å kjøpe ferdige måltider. Når du kjøper noe mat som er prosessert så kan det fortsatt være helt greit, men du må sjekke hva innholdet i produktet er. Fiskekaker f.eks. kan være veldig bra, men sjekk hvor høyt innholdet av fisk faktisk er.
Mye mat kan du også lage i en Airfryer! Les hvordan her
Det er mange gode plantebaserte alternativer til kjøtt som bønner, belgfrukter, kjerner, nøtter, frø, søtpotet, sopp, linser, auberginer, squash. Dette er bare eksempler og det er mange flere muligheter. Kjøtt er dyrt, du kan også kombinere kjøtt med andre alternativer for å redusere kjøttmengden. Bruk f.eks. halvparten bønner og halvparten kjøttdeig til taco!
Er det sunt å spise makrell i tomat hver dag? les mer her!
3. Planlegg måltidene dine på forhånd og kjøp ingredienser i større kvantum – dette kan hjelpe deg med å unngå å kaste mat og spare penger på lang sikt.
For å spare penger på mat gjelder det å kjenne seg selv godt, og planlegge ut fra det. Bor du i nærheten av butikken så kan det faktisk lønne seg å dra innom butikken oftere. Grunnen er at de ofte har 50% eller mer på datovarer. For mange fungerer ikke dette så bra i praksis, fordi de ender opp med å kjøpe med andre matvarer som de ellers ikke hadde kjøpt.
Har du lett for å impulshandle, eller ikke har noe annen mat hjemme som kan bli middag den dagen hvis du butikken ikke har gode tilbud så vil ukeshandling ofte være best. Det tar også endel tid om du svipper innom butikken kun for å sjekke om de har noen gode tilbud. Det sagt, handler du datovarer ofte kan du spare veldig mye penger!
4. Bak selv, både brød og knekkebrød kan du spare masse på å lage selv.
Her er det viktig å sammenligne riktig! For det sunne og gode hjemmelagde brødet er litt dyrere enn kneip på butikken til 10 kroner. Men du kan lage gode brød hjemme som er mye rimeligere enn hva de koster på butikken. Lag flere brød av gangen! Så bruker du mindre strøm og tid også. Les mer om oppbevaring av brød her!
For knekkebrød gjelder også det samme prinsippet, du må sammenligne med det knekkebrødet du ellers ville kjøpt. De rimeligste knekkebrødene er rimeligst å kjøpe i butikk, men knekkebrød du lager selv kan ikke sammenlignes med dette! De du lager selv har du full kontroll på næringsholdet for, metter mye mer og ikke minst så smaker det enormt mye bedre.
Kjøper du de litt dyrere knekkebrødene på butikken kan du enklere sammenligne prisene. Knekkebrød er veldig enkelt å lage selv, og de holder seg lenge! Lag store partier av gangen. Du trenger en god del forskjellige frø, derfor koster det litt å komme i gang for å bli en knekkebrødbaker! Prøv for eksempel denne enkle oppskriften fra matprat på sunne og grove knekkebrød.
5. Kjøp tørrvarer som ris, pasta og quinoa – dette er rimelige basisvarer som kan brukes til mange forskjellige retter.
Havregrøt er også et sunt og ikke minst billig første måltid for dagen. Det er næringsrikt, og bruksområde til havregryn er veldig stort! Selv om budsjettet er trangt kan du spare veldig mye på å ha tørrvarer og basisvarer i kjøkkenskapet. Det er når du skal lage noe hvor du trenger disse varene at du sparer mye penger, så du slipper å kjøpe dyr og prosessert mat på butikken.
Fordelen er at det meste av tørrvarer er billig og holder seg lenge! Så her kan du ganske rimelig bygge deg opp et solid lager som gjør at du alltid har basisvarene for å lage sunne, næringsrike og billige måltider.
6. Kjøp på tilbud, og gjerne i større kvanta.
Det lønner seg å være medlem hos dagligvarebutikkene, benytte seg av tilbud som trippel-trumf.
Har du mulighet kan du også være kreativ, dumpsterdiving, handle i Sverige, Havaristen, Holdbart og lignende steder. Er du i utlandet så gjelder det å kjøpe med de dyreste varene du vanligvis kjøper, som er dyre i Norge også. Sjekker du ikke prisene ordentlig kan du fort ende med å handle dyrere varer i utlandet.
Ha et bevist forhold til sparing! Kjøper du en pakke smør på tilbud så sparer du penger, men kjøper du ett dyrere merke som er på tilbud men fortsatt koster det samme som den du ellers ville kjøpt har du ikke spart noen ting. Unntaket er når det er forskjell i hvor sunne matvarene er. Når budsjettet er trangt kan det bli veldig fristende å kjøpe det som er billigst alltid. Sjekk innholdsfortegnelsen til maten, ofte er det heldigvis ikke mye dyrere å kjøpe ordentlig mat.
Penger ut er surt, men det er nødvendig å kjøpe mat. Det som er helt unødvendig er å kaste mat! Selvsagt er det ikke bra for miljøet, men spesielt for lommeboka er det heller ikke bra. Lag restemiddager jevnlig for å unngå at mat må kastes. De som har god oversikt over hva de har i kjøleskapet kjøper heller ikke inn mat de ikke trenger, og derfor kaster de også mindre mat. Har du mat som snart blir dårlig så kan du stort sett alltid bare tilsette mer av det i maten, oppskrifter må sjeldent følges helt slavisk!
7. Unngå å kjøpe for mye bearbeidet mat og snacks – dette er ofte dyrere og mindre næringsrikt. Lag deg dine egne proteinbarer!
Det finnes mange alternativer til tradisjonelt lørdagsgodteri, og ikke minst til brus i hverdagen. Er du en av de som drikker mye brus? Vi har skrevet om hvordan du kan spare penger på brus her!
Poenget er ikke at man ikke skal kunne kose seg, men mange bruker forferdelig mye penger på brus og sjokolade, mye mer enn hva de selv tror! Ha ett bevisst forhold, og unn deg noen litt sunnere og rimeligere alternativer. Sekk f.eks. ut stabilmat sin oppskrift på proteinbarer! Både sunnere og ikke minst mye billigere!
Er det lett å spare penger på sunn mat?
Sunn mat er viktig, selv når du er student og kanskje ikke har mye penger i matbudsjettet. Planlegging er mye av nøkkelen for å kunne spise mat til en pris du har råd til. Få en god oversikt over hva du har i kjøleskapet, gjerne ha ett bilde også så du kan sjekke det om du blir usikker mens du er på butikken.
Med disse tipsene, og din egen vilje til å både spise sunnere og ikke minst lysten til å spare penger på mat kan du redusere kostnadene veldig. De som handler impulsivt vil kunne spare mest, men det er tips alle kan bruke her!