Spise makrell i tomat hver dag – Er det sunt?


Hvor sunt er det å spise makrell i tomat hver dag?

Makrell i tomat er en viktig del av rutinen til mange Nordmenn, ingen lunsj eller frokost uten. Men er det sunt å spise makrell i tomat hver dag? Vi har undersøkt næringsprofilen til makrell i tomat, helsefordelene og eventuelle risikoer ved å spise det i store mengder.

Makrell i tomat er noe veldig mange har ett kjært forhold til, men hvor sunt er det egentlig å spise hver dag?

Makrell i tomat ernæringsprofil

Makrell i tomat inneholder mange viktige næringsstoffer som er avgjørende for god helse. En 170-grams porsjon makrell i tomat fra Stabburet inneholder per 100 g: 258 kalorier, 13 gram protein, 21 gram fett, 3,5 gram karbohydrater og 5.3 gram Omega-3 fettsyrer . Makrell i tomat er også en god kilde til vitamin D, vitamin B12, selen og jod. I Stabburet sin makrell i tomat utgjør makrellfilet hele 71%, det er ikke tilfellet i flere av konkurrentene sine varianter av makrell i tomat. Det er derfor viktig å se på næringsinnholdet, langt fra alle makrell i tomat er like sunne!

Fettet i makrell i tomat er hovedsakelig omega-3 fettsyrer, som er kjent for å ha mange helsefordeler. Omega-3 fettsyrer kan bidra til å redusere betennelse i kroppen, senke blodtrykket, forbedre hjertefunksjonen og hjelpe med å redusere risikoen for hjertesykdommer.

Makrell i tomat er også lav i karbohydrater og høyt i protein, noe som kan være nyttig for å opprettholde en sunn kroppsvekt og for å hjelpe med å bygge og reparere muskler.

Helsefordeler av makrell i tomat

Veldig mange spiser for lite fisk, og derfor kan makrell i tomat være en god kilde for å øke inntaket av fisk. Spesielt for de som sjeldent spiser fisk til middag, eller dager hvor de ikke spiser fisk til ett måltid er det for mange lettvint å heller spise makrell i tomat.

Les mer om hvordan du kan spare penger på sunn mat her!

Makrell i tomat inneholder også antioksidanter, som kan bidra til å beskytte cellene våre mot skade forårsaket av frie radikaler. Antioksidanter kan også bidra til å redusere risikoen for visse typer kreft og for å redusere risikoen for kroniske sykdommer.

Potensielle risikoer ved å spise makrell i tomat hver dag

Selv om makrell i tomat har mange helsefordeler, kan det også ha noen risikoer når det spises i store mengder. For det første er makrell i tomat høyt i salt. Høyt saltinntak kan bidra til høyt blodtrykk, som igjen kan øke risikoen for hjertesykdommer og slag. Dette er ikke ett problem ved vanlig inntak av makrell i tomat, men det er viktig å være bevist på hvor mye salt man spiser.

Det har også blitt forsket på om makrell i tomat som hermetiseres er mindre sunt, det viser seg at det fortsatt er kjernesunt i følge aftenposten. Grunnen til at forskere ønsket å undersøke dette er også fordi makrell blir fisket i sesong, derfor spises den heller ikke når den er fersk. Dette lurte forskerne på hva hadde å si for hvor sunt makrell i tomat er.

Makrell i tomat er sunt!

Makrell i tomat er en sunn matvare som kan ha mange helsefordeler på grunn av sitt høye innhold av omega-3 fettsyrer og antioksidanter. Det kan være et godt alternativ til andre matvarer og kan hjelpe med å opprettholde en sunn kroppsvekt og forbedre hjertehelsen.

Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på mengden salt i makrell i tomat og begrense inntaket av det for å unngå økt risiko for hjertesykdommer og slag. I tillegg bør man ikke spise for mye fisk som makrell i tomat på grunn av eksponering for kvikksølv.

Som med alle matvarer, er det viktig å ha et variert og balansert kosthold og å spise makrell i tomat med måte for å dra nytte av dens helsefordeler uten å øke risikoen for potensielle ulemper.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts