Hvordan bruke Airfryer – Tips og triks!


De siste årene har Airfryer tatt helt av på markedet, og det av god grunn! Med en aifryer får du litt det samme som en frityrkoker gir, men på en mye sunnere måte. En aifryer bruker ikke olje eller lignende, men gir fortsatt et «fried» resultat.

Har du nettopp kjøpt deg en airfryer, eller lurer på hvilken du skal kjøpe så er det en del ting som er lurt å vite på forhånd. De er enkle i bruk, men det er noen småting som kan gjøres for å få et enda bedre resultat.

Sjekk ut Airfryeren fra Cosori som har blitt kåret til testvinner her!

Mistenker du at det blir enda et kjøkkenapparat som ender opp i en kjøkkenskuff så er det lurt å gå igjennom til hvilket bruk en airfryer passer for deg. For mange ender den opp med å erstatte stekeovnen i hverdagen. Er dere en større husholdning vil det ofte kreve flere omganger med aifryeren eller en stor airfyrer hvis den skal erstatte stekeovnen i hverdagen.  

Hva er en airfryer

En airfryer har mer til felles med en stekeovn med en frityrkoker. I selve airfryeren er det en kurv hvor maten som skal lages settes inn. Når du skrur på airfryerer fungerer den ved at en vifte blåser varm luft rundt i airfryeren.

Av denne grunnen skal det heller ikke brukes bakepapir eller aluminiumsfolie i airfryeren, for det vil hindre luften å flyte gjennom maskinen som den skal. Maten legges på et brett som er litt høyere en bunnen på kurven som kan tas ut aifryeren. Det sørger for at væske og fett samles for seg selv i bunnen adskilt fra maten.

Luften strømmer også igjennom her. Det er derfor maten blir god og sprø på begge sider. Du vil oppleve med de fleste maskiner at maksimal kapasitet ofte reduserer kvaliteten litt. Det er fordi luften ikke vil flyte like godt rundt i maskinen når den er helt full. Dette er også en god grunn til å vurdere om du burde kjøpe en litt større aifryer en hva du i utgangspunktet hadde tenkt.

Det er store forskjeller mellom airfryere, og den største er hvor stor mengde varm luft de kan sirkulere rundt. Det er på grunn av at viften er rask og sprer den varme luften hurtig rundt i maskinen at maten får et resultat som kan minne om det friterte resultatet en frityrkoker også gir.

Forskjellen mellom en rimelig og dyrere airfryer vil ikke bare være størrelsen, men også teknologien og kvaliteten på delene i maskinen. At viften er kraftig nok er noe av det viktigste, og det som skiller de rimeligste fra de mer eksklusive. Hvor mye innstillinger airfryeren har som forhåndsprogrammerte programmer vil også påvirke prisen.

Sjekk ut Airfryeren fra Cosori som har blitt kåret til testvinner her!

Faktisk har endel varmluftsovner/ stekeovner fått egen funksjon som heter airfryer, men resultatet vil fremdeles ikke bli helt likt. Litt av fordelen til en aifryer er at den har et mindre område som den må varme opp, dette kan derimot også være en ulempe siden du ikke har ubegrenset med plass til mat.

At en airfyrer er mer effektiv en varmluftsovner er sånn sett riktig, men de fleste vil fortsatt være avhengig av begge deler i matlagingen. En større familie vil også slite med å kunne varme all maten i aifryeren. Å bruke den til å varme tilbehøret eller kjøttet derimot er veldig lettvint å effektivt.

Hvordan bruke en Airfryer

Det er veldig mye forskjellig mat som kan lages i airfryer, og det dukker stadig opp nye oppskrifter og metoder.

De fleste airfryere har endel forhåndsinnstilte programmer. Spesielt for de vanligste tingene som pommes frites, grønnsaker, kylling , fisk og en rekke andre matvarer. Du trenger ikke å bruke noe olje i en airfryer, men noen liker å bruke noen spiseskjeer for å få maten mer sprø og crisp.

Her gjelder det å prøve seg frem! Krydder bruker du som du vanligvis ville ha gjort. Det er få begrensninger for hva du kan lage i en airfryer, men mat som er veldig flytende er stort sett ikke så veldig egnet i en airfryer.

Det krever lite forberedelser for å komme i gang med en airfryer. De kobles til i vanlig stikkontakt med 230V og etter dette er de stort sett klare for bruk.

En fordel med en airfryer er at de blir raskt varme, og det er ofte ikke nødvendig å forvarme en airfryer. Ofte anbefales det å gjøre det i oppskrifter, men det tar uansett mye kortere tid enn i en vanlig ovn.

Faktisk er en airfryer mer allsidig en hva en frityrkoker er. Det aller meste du kan lage i en frityrkoker vil du også kunne lage med meget godt resultat i en airfryer. Men det stopper ikke der, for med en airfryer lager du også masse annet av kjøtt og grønnsaker som du kan få meget godt resultat med.

Hvor stor husholdning du har vil kunne ha litt å si om det er en maskin du burde anskaffe deg, og ikke minst hvordan mat du pleier å lage. De fleste har som regel noe tilbehør eller annet som de kunne laget i airfryeren for å få middagen raskere på bordet, uten at den inneholder masse fett fra en frityrkoker.

Noe av det viktigste for at resultatet skal bli godt uansett om det er våruller, søtpotet eller poteter du har i airfryeren er det at du ikke putter for mye i maskinen. Det vil raskt gjøre at maten blir mer dvask og du ikke får den samme følelsen av at maten blir fritert.

Sjekk ut Airfryeren fra Cosori som har blitt kåret til testvinner her!

Til det meste du lager i en airfyrer vil du med fordel snu maten underveis, eller riste litt på kurven hvis du har potetbåter eller lignende i den. Det skal som regel ikke være nødvendig, men det kan gi et bedre resultat.

En airfryer kan bråke endel, det er helt naturlig men greit å vite om på forhånd hvis det er av betydning for deg. Du kan finne desibel nivået via de fleste produsenter hvis det er en avgjørende faktor for deg. Når det kokkeleres på kjøkkenet er kjøkkenvifta som regel på uansett og bråker så for de fleste vil det ikke være et problem.

Les om hvilke airfryere som har egne apper her! Både for å styre airfryeren men også oppskrifter spesifikt for den airfryeren!

Med det riktige tilbehøret, som oftest selges separat er det faktisk mulig å bake kaker til og med. For noe mat som skal «grilles» eller stekes finnes det også mye annet tilbehør. Noen selger også egne «bakepapir» laget spesielt for airfryere, disse kalles også for filtere til airfryer.

Burde du ha en Airfryer på kjøkkenbenken?

Er du litt usikker på om en airfryer passer for deg er det lurt å tenke igjennom når du hadde brukt den. De fleste lager mye mat, spesielt middagsmat som passer seg godt for å lage i en airfryer. Det er lagt fra kun pommes frites som kan lages i en airfryer!

En airfryer må ikke plasseres under en vifte. Men den blir varm og det kommer ut varm luft, derfor burde den ikke stå for nærme vegger og lignende. Se hva produsenten opplyser om i instruksjonshefte for din airfryer om du er i tvil. I rommet burde det ventileres, som det alltid burde ved matlaging.

I og med at de tar av verdifull benkeplass er det lurt å vite om du har behovet. En airfryer vil for de fleste bli stående fremme på kjøkkenbenken til envher tid, men da brukes den ofte hver dag også.

Sørg for at du kjøper en airfryer som tilfredstiller behovene dine. Det viktigste for de fleste vil være at den er stor nok. Må du lage i to omganger så kan det fort være at ovnen blir det foretrukne valget istedenfor.

Maskinen burde også ha endel forhåndsprogrammerte innstillinger så det er enkelt å sette i gang det du bruker mest. Dette er noe nesten alle maskiner har! Etterhvert vil du også bli bedre kjent med maskinen og vite når du burde la det få litt ekstra/ eller mindre tid. En aifryer vil som en ovn også bruke lengre tid på tykkere kjøttstykker.

Les den store Airfryer testen vi har gjort her!

Selv om mye mat skal lages på forskjellige temperaturer så kan du ofte uansett lage forskjellige ting sammen. Du kan ta ut kurven når som helst for å se om maten er ferdig, og gjerne snu litt på maten også.

I starten når du ikke er helt kjent med aifryeren kan du med fordel sjekke noen minutter før maten egentlig skal være ferdig for å være sikker på at den ikke blir stående for lenge. De forhåndsprogrammerte programmene er ingen eksakt vitenskap, og du burde følge litt med.

Sjekk ut Airfryeren fra Cosori som har blitt kåret til testvinner her!

Til mange airfryere kan du også kjøpe tilbehørspakker, dette er ofte veldig kjekt å ha. Bruker du den hver dag er det kjedelig å ha en hvor du ikke kan få det tilbehøret du ønsker deg. Siden det er et belegg på kurven og brettet som over tid kan bli ødelagt er det en fordel hvis dette er noe du kan få kjøpt separat også.

Fordeler med å bruke en airfryer

En av de største fordelene med en airfryer er at det nettopp er enkelt, men også at du kan lage mat på en sunnere måte. Det er hvis du ellers hadde brukt frityrkoker. Mye mat som lages med frityrkoker vil være mye sunnere og spare deg for veldig mye kalorier hvis du heller lager det i en airfryer.

De fleste får i seg fett nok fra før av, spesielt usunt fett. Derfor er airfryer en veldig god maskin å bruke for den maten som du ønsker «fritert». Det er derimot i utgangspunktet ikke sunnere å lage mat i en airfryer enn i stekeovnen.

En airfryer kan ofte spare deg for strøm også. Det er et mye mindre rom som skal varmes opp, og det gjøres raskere en i en stekeovn. Hvis du derimot steker over lengre tid så vil ikke en ovn trenge konstant tilførsel av varme. Av den enkle grunnen at det ikke er så mye som må varmes opp vil de fleste bruke mindre strøm med en airfryer.

Noen sier også om at du vil halvere strømbruken med en airfryer. Det avhenger også at du får plass til all maten i airfryeren, og ikke trenger å bruke den i flere omganger. Det er store forskjeller mellom energibehovet til forskjellige airfryere, men som regel vil de som brukes mest også ha plass til mer mat.

Mange vil også syntes at det er lettere å ha kontroll over maten med en airfryer. Du kan enkelt ta ut kurven for å sjekke hvordan maten er. Husk at du som regel ikke trenger å tilsette noe olje for å lage mat i en airfryer.

Utenom at det går raskere å lage mat i en airfryer, for ja det gjør det. Så vil mye mat få et bedre resultat når du lager maten i en airfryer. For at du ikke skal bli skuffet er det derimot lurt å sjekke på forhånd om det er noe mat du liker veldig godt som ikke kan lages i en airfryer. Det er noen begrensninger, og mat som renner veldig vil sjeldent være veldig egnet. Men så lenge det bare er væske fra kjøtt og lignende som renner så er det ikke noe problem.

Gå ned noen kilo ved å anskaffe en airfryer? For mange vil det nok være at det kan hjelpe mye. Olje

Sjekk ut Airfryeren fra Cosori som har blitt kåret til testvinner her!

Unntaket er oftest når du lager mat fra bunnen av, da kan du gjerne følge oppskriften og tilføre olje. Men for at maten skal steke godt er det sjeldent nødvendig å bruke olje for å få det godt.

Selv om mange forbinder airfryer med en enkel måte å lage sunn mat på så vil ikke en airfryer gjør usunn mat sunn på magisk vis. Den gjør ikke noe mer med maten bortsett fra å varme den med hurtig sirkulerende varm luft fra en vifte. Bruker du ferdiglaget usunn mat i airfryeren vil den fortsatt være usunn. Unntaket er hvis du ellers ville laget maten i er frityrkoker, da vil det være en stor fordel helsemessig å lage maten i en airfryer.

Vask av Airfryer

Det er veldig enkelt å vaske en airfryer, men husk å sjekk hva produsenten opplyser om først! De fleste maskinene har et belegg i kurven og brettet som ligger nederst i kurven.

Dette belegget tåler ikke at du skraper det, derfor burde du til og med være forsiktig med å bruke stive oppvaskbørster. Det beste er å bruke litt såpevann sammen med en svamp.

Vent til kurven og brettet har blitt avkjølt før du vasker, etter 30 minutter vil det ikke lenger være særlig varmt og du kan vaske.

Oftest er det ikke noe problem å bruke vaskemaskinen heller, men her kan det være forskjeller mellom produsentene. Uansett burde du sørge for å tørke ordentlig uansett hvilken metode du bruker.

Lar du brettet og kurven stå i bløtt med såpevann i noen minutter vil det være enklere å fjerne matrester og få det helt rent. Ikke bruk skarpe gjenstander for å skrape bort matrester!

Selve maskinen trenger du ikke å vaske i det daglige. Blir den støvete eller skitten så holder det ofte å bare bruke en tørr mikrofiberklut for å dra over den. Gjør du det jevnlig vil den holde seg fin og ren mens den står på kjøkkenbenken.

Sjekk ut Airfryeren fra Cosori som har blitt kåret til testvinner her!

Det er en fordel å ikke la kurven stå med matrester inne i maskinen når du ikke bruker den. Vasker du den så fort den har fått avkjølt seg vil den ikke bare alltid være ren, men det vil heller ikke sette seg like mye lukt inne i maskinen.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts