Oppbevaring av brød – De beste måtene!


Vi Nordmenn er glad i brød, og spesielt i helger er det mange som starter dagen med nystekt hjemmelaget brød. Det er noen triks som ikke bare sørger for at brødet holder seg lenge, men som også gjør at brødet smaker best mulig så lenge som mulig!

Godt brød er noe mange har som en skikkelig favoritt, både til frokost og lunsj. Baker du brød selv, eller kjøper gode brød hos bakeren så er det ekstra viktig å oppbevare brødet ordentlig.

Det er ikke vanskelig å oppbevare brød ordentlig, og mange vil kunne få mye ut av å gjøre noen små endringer.

En brødpose er det de fleste trenger for å oppbevare brødet på den beste måten. Spiser dere mye brød rekker det ikke å bli dårlig uansett. Istedenfor å fryse ned brød så vil vi også heller anbefale å kjøpe mindre brød så det ikke rekker å bli dårlig.

Blir brødet tørt så les videre for gode tips til hva du kan bruke brødet til!

Ferskt brød – pass på hva du oppbevarer brødet i

Hvor stor husholdningen er har mye å si. En større husholdning vil ofte ikke få problemer med oppbevaring av brød i det hele tatt.

Det viktigste du gjør er å ikke ha brødet i bæreposen, den er ikke laget for å oppbevare mat i. Generelt er ikke plast bra å oppbevare brød i uansett, men sørg for at du bruker poser som er merket med at de er trygge å ha mat i hvis du først skal gjøre det.

Litt avhengig av hvordan luftkvaliteten på kjøkkenet er så kan en brødboks være det mest egnede stedet å ha brød.

Fordelen med nyere brødbokser er at de fungerer som skjærefjøl også. De fleste har heller en brødskuff, men brødboksen er fortsatt ikke helt utdatert og en smart ting mange har glemt!

Tøystykker er godt egnet til å ha som klede rundt brød hvis du har det stående på kjøkkenbenken. Enda mer egnet er brødposer som er laget av lin. Er du glad i håndarbeid er dette noe du også kan sy på egenhånd!

Et ekstra tips er å ha skjæresiden ned mot skjærefjølen, prøv det for ekstra god holdbarhet!

Lag krutonger

Selv om brødet har blitt tørt så er det fortsatt håp. Generelt holder grovere brød seg bedre, mens lysere brød har kortere holdbarhet.

Brødrister er det enkleste trikset for å få et litt tørt brød godt. En skikkelig sprø og tørr skorpe reddes derimot ikke av dette trikset.

Fuktighet kan redde et brød som har blitt tørt, men er det veldig tørt blir det ikke som når det var ferskt og nystekt. Fukt brødet med et kjøkkenhåndkle og sett det i stekeovnen med kjøkkenhåndkleet!

I og med at du setter brødet i stekeovnen med kjøkkenhåndkleet så må du være forsiktig med varmen og følge godt med. Så lenge du holder deg under 100 grader i ovnen og ikke særlig mer enn 5 minutter så vil det gjøre underverk for mange brød.

Krutonger er enkelt å lage, og det er perfekt å lage av brød som er tørt og ikke egner seg som brødskiver lenger. Bruk for eksempel olje eller smør og krydder for så å steke i en stekepanne. Du kan fryse ned krutonger, eller du kan fryse det tørre brødet og bruke når du skal lage krutonger.

Toast, ostesmørbrød og bruschetta er andre måter du kan bruke det tørre brødet på en god måte.

Ikke bare sparer du miljøet, men du sparer endel penger på å aldri kaste brød! Så lenge det ikke er muggent, eller lukter dårlig så kan det som regel brukes.

Fryse brød – Bedre enn kjøleskapet

Brød som er fryst ned holder seg ca et halvt år, men de fleste kan heller rullere på de fryste brødene så brødet ikke trenger å ligge fryst så lenge! Planlegger du å fryse brødet lenge er det lurt å merke det med dato.

Hjemmelaget brød smaker best når det er nystekt, men hvis du ønsker å fryse det ned må det få avkjøle seg på en rist før du fryser det ned.

I fryseren er brødposer også det beste å bruke, bruker du plast så sørg for at det er trygt for både frysing og for å ha mat i. Har du det i en brødpose så holder det seg bedre!

Sørg for at brødet for tine i romtemperatur, varmes det opp for tidlig så mister det mye av kvaliteten.

Del opp brødet –

Hvor mange skiver det er i et brødet varierer litt, typisk er det rundt 20 skiver i ett brød. Enten du bruker brødskjæremaskinen eller kjøper ferdig oppskåret brød så vil det variere litt etter størrelsen på brødet og hvor tykke brødskivene er.

Er dere en stor husholdning så kan det være greit å bruke brødskjæremaskinene, men det gjør også at brødet ikke holder seg like lenge.

Når brødet er helt så varer det lengst, skal det fryses ned kan det derimot være lurt å skjære det opp på forhånd. Mange liker å ta ut et par brødskiver fra fryseren av gangen, dette er en metode som fungere bra.

Det er heller ikke noe i veien for å fryse et helt brød av gangen. Men kun gjør det hvis dere spiser hele brødet før det blir dårlig eller tørt. Ellers er det bedre å dele det i to for eksempel før det fryses ned, eller i skiver.

Oppbevare brød i kjøleskapet

Noen liker best brød som har vært i kjøleskap, men det er faktisk ikke en særlig god måte å oppbevare brød på.

Det er riktig at det ikke blir muggent like fort, men det kan få en dårlig smak av å stå i kjøleskapet. Generelt holder det meste av mat seg bedre i kjøleskap, men for det meste av brød er dette faktisk et unntak.

Brødet blir fortere hardt og tørker ut når det står i kjøleskapet. Vi anbefaler enten å ha det i en brødpose av lin eller å fryse ned deler av brødet hvis dere ikke spiser mye brød.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts