Matplan 16:8 dietten: Optimalisert for trygg vektnedgang


16:8 dietten, også kjent som periodisk faste, er en populær metode for vekttap og bedre helse. Konseptet er enkelt: du spiser som du normalt ville i løpet av en 8-timers periode, og faster i de neste 16 timene. Å følge denne dietten kan være utfordrende, spesielt når det kommer til å planlegge sunne måltider. Derfor har vi laget denne matplanen for 16:8 dietten, som sikrer at du får nok næring og energi mens du holder deg innenfor fasteperioden.

Denne matplanen er sunn, men den er optimalisert for de som ønsker å gå ned i vekt. Det er mange som bruker 16:8 dietten uten at de ønsker å gå ned i vekt. Med begrenset spisevindu er det derfor viktig å passe på at du får i deg nok mat om du ønsker å gå opp i vekt.

Tidspunktene kan du selv variere så lenge du holder deg innenfor at du kun spiser i løpet av de 8 timene hvor du ikke faster. Ved å få første måltid tidligere er det mange som vil spise mindre i løpet av dagen, men det kan til gjengjeld gjøre at du er sulten når du skal sove. Dette avhenger også av døgnrytmen og hvilke rutiner du har i hverdagen. Ønsker du å forskyve litt i helger så er det noe du fint kan gjøre.

Frokost (12:00-13:00): 

  • 2 hardkokte egg
  • 1 skive grovbrød med avocado og tomat
  • Grønn te eller kaffe uten sukker

Lunsj (14:00-15:00): 

  • Grillet kylling eller tofu med quinoa og grønnsaker  
  • En salat med grønne blader, avokado og bær

Middag (17:00-18:00): 

  • Grillet laks med rosenkål og brokkoli
  • Bønner eller linser Vann eller urtete

Kveldsmat (20:00-21:00): 

  • Magert protein, for eksempel kalkun eller kveite
  • Grilla grønnsaker, som asparges eller paprika Vann eller urtete

For mange blir det for mye med fire måltider om dagen. Enten legg flere av måltidene sammen, eller øk mengden i noen av måltidene. Vi har lagt til 4 måltider mest for å inspirere for hva slags mat som kan være lurt å spise. Les mer om hva du kan drikke mens du faster her!

Det er viktig å merke seg at denne matplanen er ment som en veiledning, og du kan tilpasse den etter dine egne behov og preferanser. For eksempel, hvis du ikke liker grillet laks, kan du bytte ut den med en annen type fisk eller kjøtt. Eller hvis du foretrekker en annen type grønnsaker enn de vi har foreslått, føl deg fri til å bytte dem ut. Det viktigste er at du følger prinsippene for 16:8 dietten og sørger for at du får nok næring gjennom måltidene.

Noen tips for å lykkes med 16:8 dietten:

  • Planlegg måltidene dine i god tid. Å ha en matplan klar vil gjøre det enklere å følge dietten og unngå dårlige matvalg.
  • Hold deg hydrert. Faste kan føre til at du blir dehydrert, så sørg for å drikke nok vann og urtete i løpet av fasteperioden.
  • Spis langsomt og nyt måltidene dine. Å spise langsomt og nyte måltidene dine vil hjelpe deg med å føle deg mer mett og redusere sjansene for overspising.
  • Unngå skjulte kalorier. Noen matvarer, som sauser og dressinger, kan inneholde store mengder skjulte kalorier. Les nøye på ingredienslistene og velg matvarer med lavere kaloriinnhold.
  • Vær tålmodig. Det kan ta litt tid å venne seg til 16:8 dietten, og du kan oppleve noen justeringer i kroppen i begynnelsen. Men hold fast og vær tålmodig, og du vil se positive resultater over tid.

Sørg for en trygg vektnedgang

Vektnedgang burde ikke skje for fort. Er du syk eller veldig overvektig burde du alltid konsultere med en lege før vektnedgang.

Fordelen med 16:8 dietten er at den fungerer bra for vektnedgang for mange. Kombineres den med sunn mat kan man etterhvert gjøre tilpasninger i mengde for å være sikker på at man får en trygg vektnedgang. Om du ikke ønsker vektnedgang er det veldig viktig at du sørger for å få i deg nok mat når du har kortere spisevindu enn hva du er vant med. Les mer om hvordan du kan spare penger på sunn mat her!

16:8 dietten er mye mer enn bare en måte å gå ned i vekt på! På mange måter er det sånn sett heller ingen diett siden du er fri til å spise hva du vil. Les mer om hva periodisk faste er og andre metoder enn 16:8 dietten her!

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts