Johanne sine erfaringer med Periodisk faste


Johanne har drevet med periodisk faste over flere år, og prøvd de fleste metodene som 16:8 dietten og 5:2 dietten. Dette har gitt mange erfaringer som jeg skal forsøke å dele. Tidvis har jeg også kun spist ett måltid om dagen, og andre dager har jeg fastet i mer en ett døgn også.

Periodisk faste er ikke for alle, det har derimot blitt både akseptert og ganske anerkjent de siste årene. Det er litt uheldig at det i så stor grad frontes som en diett, og slankemetode for det er veldig mye mer enn det for veldig mange!

Les om fordeler og ulemper med periodisk faste her!

Hvorfor jeg startet med periodisk faste

For meg handlet det mye om at jeg spiste veldig mange måltider om dagen, og følte jeg måtte spise disse. I tillegg til dette kom det tomme kalorier om kvelder som igjen gjorde at jeg over noen år gikk opp noen kilo.

Jeg har aldri vært veldig sulten om morgningen, og jeg har litt problemer med vondt i magen spesielt på dagtid. Noe av det første jeg opplevde var at dette forsvant når jeg droppet frokosten, og heller spiste en litt større lunsj. Fordelen er at jeg ble mer bevisst på hva jeg spiste og derfor også generelt spiste sunnere.

I løpet av de første månedene gikk jeg ned flere kilo, men hadde jeg ikke bevist prøvd å gå ned i vekt tror jeg at med 16:8 dietten at jeg fint kunne klart å gå opp i vekt også. Nå har jeg holdt vekten stabil i flere år, og jeg faster gjerne mer enn 16 timer også.

Les mer om vektnedgang med periodisk faste her!

Jeg måtte variere etterhvert

Selv om 16:8 dietten er veldig enkel å holde i hverdager for meg så er den ikke alltid like enkel i helger. I perioder har jeg derfor også prøvd meg på 5:2 dietten. Problemet mitt med den er at de dagene jeg faster syntes jeg det blir for mye tilpasning med trening og at jeg legger opp dagene etter fastingen.

Flere jeg kjenner opplever ikke dette, og de lever så godt som helt likt de to fastedagene også. Det er avhengig av både kroppen din, men også hvordan hverdagene dine er. Har du like rutiner hver dag, eller dager som krever mer energi så vil du ganske raskt merke at dette er noe du må tilpasse deg gradvis.

I perioder har jeg også helt latt være å faste i helgene. Selv om jeg har gjort det merker jeg at jeg ganske automatisk vender tilbake til at jeg periodisk faster ubevist. Spesielt om morgningen spiser jeg uansett ikke frokost med mindre det er ett opplegg jeg deltar på. For meg er ett spisevindu på 8 timer ofte mer enn hva jeg trenger.

Middagen er ikke så enkel å hoppe over, men når man har gjort det noen ganger så blir det enklere. Spesielt de dagene jeg har spist frokost, eller bare har hatt lyst på en utfordring har jeg gjort det. De første gangene var jeg redd for å ikke få sove. Det har ikke vært noe problem, og jeg har opplevd det som at jeg sover minst like godt.

Dette er mine erfaringer med periodisk faste

Det er har blitt ganske akseptabelt å hoppe over frokosten, men spesielt i helger når jeg var på tur med andre ble det ofte påpekt at jeg kunne jo ikke hoppe over dagens viktigste måltid. Noen ganger spiste jeg derfor frokost bare for å ikke skille meg ut, og det var jo ofte god mat som hadde blitt laget. Dette gjør jeg fortsatt, det er for de fleste ingen grunn til å bli helt fanatisk.

Les mer om periodisk faste her!

Noen dager spiser jeg fortsatt frokost hvis jeg har planer for hele dagen som tar mye krefter. Til gjengjeld hopper jeg ofte over middagen de dagene. Det er ikke fordi jeg er redd for å spise for mye, men jeg merker raskt på kroppen hvis jeg spiser både en tidlig frokost og sen middag at jeg kan få vondt i magen. Dette er helt individuelt og du må selv finne ut hva som passer for deg.

Grunnen til at jeg fortsetter med periodisk faste er at jeg generelt føler meg kvikkere, er sjeldent syk og generelt bare føler meg friskere. Om det kun skyldes periodisk faste er vanskelig å si, men har man funnet det som fungerer for seg selv er det heller ingen grunn til å endre det.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts