Er airfryere sunt? – fordeler/ ulemper!


Airfryere har blitt ett av de mest populære kjøkkenapparater de siste årene. Veldig mange bruker en airfryer for å gjøre matlagingen mer praktisk og sunnere. For veldig mange har aifryere erstattet den tradisjonelle ovnen i stor grad, av forskjellige grunner.

En av de største grunnene til airfryerens popularitet er den påståtte helsefordelen. Matlaging med airfryer kan i mange tilfeller gjøre matlagingen sunnere, men det krever ett bevist forhold til maten og ikke minst matlagingen. Ønsker du å gå ned i vekt kan faktisk en airfryer hjelpe deg på veien for å få det til.

 Hva er en airfryer?

En airfryer er en kombinasjon av ett varmeelement og luft, som gjør det mulig å tilberede maten med varm luft. Dette resulterer i ett resultat som ligner på steking eller fritering, men med færre tilsatte kalorier som fra f.eks. olje. Airfryere kommer i ulike størrelser og modeller, og de fleste modellene har flere programmer som lar deg velge de beste innstillingene for den typen mat du vil lage. Gode airfryere som de fra Cosori har avansert teknologi som gir bedre resultater med mindre tilsetninger enn hva du kan få fra andre airfryere.

Les mer om hvordan å bruke airfryere er her!

Hvorfor en Airfryer potensielt kan være sunnere

En airfryer friterer ikke maten, men du får ett resultat som kan minne om det du får ved tradisjonell fritering. Det er på grunn av dette at man kan lage mat som egentlig ofte er kaloribomber.

Fordeler ved å bruke en airfryer (f.eks. mindre fett, mer praktisk)

Ved å bruke en airfryer kan du enkelt lage sunne og smakfulle retter med mindre fett og olje, noe som gir potensielt gir helsefordeler. Du kan også spare tid og energi sammenlignet med tradisjonell matlaging, siden en airfryer ofte krever mindre forberedelse og oppvarming.

Les den store testen våres av Airfryere her!

Effekten av varme på maten

Effekten av varme på maten kan ha en stor påvirkning på smaken, næringsverdien og helsefordelene ved maten. Når du bruker en airfryer, blir maten varmet opp jevnt og effektivt, noe som resulterer i en mer jevn matopplevelse og bedre bevaring av næringsstoffer enn ved tradisjonell matlaging.

Hvordan varmebehandling påvirker næringsstoffer i maten

Når mat blir varmebehandlet, kan noen næringsstoffer bli ødelagt eller reduseres. For eksempel kan høye temperaturer føre til at vitaminer som C og B-vitaminer blir ødelagt. Imidlertid kan varmen også øke tilgjengeligheten av noen næringsstoffer, som lykopen i tomat.

Er airfryere kreftfremkallende?

Det stilles strenge krav til produkter som brukes til matlaging, derfor er det viktig å kjøpe produkter som er lovlig i Norge. Ellers kan dette faktisk være ett problem.

Hvis vi sammenligner med frityrkoking som faktisk kan være kreftfremkallende så gjelder ikke dette for airfryere siden det ikke tilsettes de samme ingrediensene.

Airfryere er ofte ett sunnere alternativ

Mange forbinder en Airfryer som kun ett apparat for å lage sunnere pommes frites, en airfryer er mye mer enn det! Det er nesten ingen begrensinger for hva du kan lage med en airfryer. Les om Airfryere som har mulighet for app hvor du kan finne mange sunne oppskrifter her!

Fordeler og ulemper med airfryere sammenlignet med ovn, steking og fritering.

Airfryere tar opp litt plass siden de aller fleste uansett har en tradisjonell ovn på kjøkkenet. I de fleste hjem får den fast plass på kjøkkenbenken, og blir ikke en av de bortgjemte kjøkkenapparatene. Airfryere bruker mindre fett enn tradisjonell steking eller fritering, noe som kan være en fordel for de som prøver å følge en sunnere livsstil.

Oppsummering av fordeler og ulemper ved airfryere

Airfryere har blitt mer og mer populære de siste årene som en alternativ måte å tilberede mat på. De gir mange fordeler, som mindre fett, økt bekvemmelighet og bedre smak.

For veldig mange vil airfryere kunne føre til et sunnere kosthold. Grunnen er rett og slett at du får ett godt resultat uten å tilsette mange kalorier som ofte tilsettes kun for smakens skyld. Hvis du ikke har ett bevist forhold til matlagingen vil du ikke nødvendigvis lage sunnere mat med en airfryer. Men den gir ett godt utgangspunkt for sunn matlaging for de som ønsker det.

Det finnes også flere rimelige airfryere, les testen våres av de her!

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts