Airfryer eller Airfryer-Ovn – Hva er forskjellen? Og hva er best


Mange ønsker å leve en sunnere livsstil, og det inkluderer også å spise mat laget på en sunn måte. En airfryer og en airfryer-ovn er begge populære alternativer for å tilberede mat uten å bruke ekstra tilsetninger med tomme kalorier, men hva er egentlig forskjellen mellom de to? Vi tar for oss Airfryer VS Aifryer ovn!

Hva er en Airfryer og Airfryer-ovner

Airfryer bruker varmluftteknologi til å steke mat ved hjelp av lite eller ingen tilsatt olje eller andre tilsetninger, og gir fortsatt ett «fritert» resultat. Den fungerer ved å blåse varm luft rundt maten i et lukket rom, men mye raskere enn i en tradisjonell ovn.

Airfryer-ovn som navnet tilsier, er en ovn som også benytter seg av varmluftteknologi, men den har flere funksjoner enn en vanlig airfryer. I tillegg til å steke mat, kan en airfryer-ovn også både bake, grille og varme opp mat. Dette gjør at du kan lage en rekke forskjellige retter i en og samme enhet, noe som kan være svært praktisk for de som ønsker å lage mat med lite fett.

Forskjellen mellom Airfryer og Airfryer ovner

Airfryere er det de fleste kjenner til, men airfryer-ovner blir stadig mer populære. De kan også fungere som en erstatning for en tradisjonell ovn. Spesielt for studenter eller de som har et lite kjøkken og ikke plass til en vanlig ovn kan airfryer-ovner være et godt alternativ.

Volum – Dette er den største forskjellen mellom airfryer-ovner og airfryere. Airfryer-ovner har et mye større volum, og du har flere etasjer som i en vanlig ovn. Typisk har en airfrye-ovn volum rundt 10 Liter, mens vanlige airfryere typisk har 4 Liter.

Steketid – Ulempen med en airfryer-ovn er at den har typisk lengre steketid. Det vil også variere ut i fra hvor mye du har i ovnen samtidig. Utnytter du hele volumet i en airfryer-ovn som ofte er det dobbelte av en airfryer derimot vil total steketid være kortere i en airfryer-ovn.

Brukervennlighet – Begge er enkle å bruke, men de har noen forskjeller her også.  Du kan lage pommes frites i en airfryer-ovn også, ofte følger det med tilbehør for det ellers kan det kjøpes som tilbehør. Du kan derimot ikke «riste» matkurven for å spre maten og krydderet ut som du kan med matkurven til en vanlig airfryer.

Skal du lage boller eller annet som er praktisk å steke i flere høyder samtidig så er det veldig praktisk å gjøre i en airfryer-ovn. På den måten får du benyttet deg av det store potensielle volumet de har.

Renhold – Generelt er vanlige airfryere enklere å vaske, les mer om hvordan å vaske airfryer her!. Airfryer-ovner vaskes som vanlige ovner siden de også har en lignende glassdør. Fordelen er at de er mye mindre og derfor tar ikke renholdet lang tid med en airfryer-ovn heller.

Pris – Ser vi kun på pris for volumet så gjør airfryer-ovner det veldig bra. Men de har litt forskjellige bruksområder de passer for, derfor er ikke volumet den eneste faktoren. Airfryer-ovner er mer allsidige, men trenger du ikke de ekstra funksjonene de har som f.eks. volumet vil vi heller anbefale en airfryer.

Hamilton Beach Digital Air-Fryer Ovn 11 liter

Med hele 11 liter volum og 8 forhåndstilte programmer er dette mye for pengene. Hamilton airfryer-ovn fungerer som seks apparater og det følger med masse tilbehør som gjør at den kan brukes til å lage nesten hva som helst!


Princess Airfryer-ovn

Airfryer-ovnen fra Princess er på hele 10 Liter, og har 10 forhåndslagde programmer å velge mellom. Her følger det også med masse tilbehør som gjør at denne kan lage nesten hva som helst.

Princess airfryer-ovn

Passer en vanlig airfryer best for dere? Les den store airfryer testen vi har gjort her!

Både airfryer og airfryer-ovner har sine fordeler og ulemper, og valget mellom en airfryer og en airfryer-ovn vil avhenge av dine individuelle behov og ønsker. Hvis dere er en-til-to personer og ikke har en tradisjonell ovn kan en airfryer-ovn være veldig praktisk. Se over hva behovet deres er, og velg ut ifra de kriteriene som er det viktigste for dere.

Hvilken burde dere velge?

Siden steketiden er litt forskjellig mellom airfryere og airfryer-ovner så kan du ikke følge alle oppskrifter som gjelder for airfryere i en airfryer-ovn. Siden airfryer-ovner har en glassdør er det enkelt å se inn på maten. Generelt er airfryere solgt mange flere og derfor er det også mange flere tilgjengelige oppskrifter for airfryere.

Med en airfryer-ovn får du fortsatt muligheten til å lage sunnere mat. Les mer om hvorfor maten kan lages sunnere i airfryer og airfryer-ovner her!

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts