Trappetrening for nybegynnere – Hvordan komme i gang


Trappetrening er en effektiv måte å trene på, men går du for hardt ut kan det fort gi skader, derfor er det viktig å starte gradvis etter hvor sterk du er. Trappetrening kan hjelpe deg med å forbedre kondisjonen, styrken og utholdenheten uten behov for mye utstyr. Vi vil her gå igjennom de positive og negative aspektene ved trappetrening og gi deg tips om hvordan du kan starte trygt som en nybegynner.

Hvorfor trappetrening er så effektivt

Trappetrening kan gi en effektiv Kardiovaskulær/ Aerob trening som hjelper deg med å øke utholdenheten og forbrenne kalorier. En god trappetrening kan gi en bedre kardiovaskulær trening enn løping eller sykling på flatt underlag. Er du forkjølet eller syk? les forhåndsreglene du burde ta her!

Trappetrening involverer ben-, rumpe-, og kjerne muskler, og trener disse musklene på en effektiv måte.

Forbrenner kalorier: Trappetrening kan hjelpe deg med å forbrenne mange kalorier i løpet av kort tid.

Krever minimalt med utstyr: Alt du trenger er en trapp, og du er klar til å begynne å trene. Du kan gjøre øvelser som trappeløp, trapphopp, og trappetrinn-klatring uten å bruke noe ekstra utstyr.

Kan gjøres hvor som helst: Trapper finnes nesten overalt, og du kan utføre øvelser på en trapp i ditt eget hjem eller på jobben, eller du kan finne trapper i parker eller andre offentlige steder. I de aller fleste storbyer finner du også mange områder hvor det stort sett kun drives trappetrening. Liker du best å være i naturen finner du ofte bratte stier i terrenget som kan gi ganske lik belastning, fordelen er at det ikke er like monotont.

Dette må du som nybegynner passe på ved trappetrening.

Risiko for skader: Trappetrening kan øke risikoen for skader, spesielt hvis du ikke bruker riktig teknikk eller hvis du overdriver intensiteten på øvelsene. De mest vanlige skadene ved trappetrening er kneproblemer, så vær forsiktig med knebøy, hopp eller trinn som kan påføre mye press på knærne. Spesielt om du har lagt på deg noen kilo og ikke trent på lenge kan trappetrening fort gi belastningsskader om du ikke tar hensyn. Er målet å gå ned noen kilo? Les om hvordan du kan løpe deg ned i vekt her!

Belastning på leddene: Trappetrening kan belaste leddene dine mer enn noen andre former for trening. Hvis du har leddproblemer, bør du konsultere legen din før du starter trappetrening.

For høy intensitet for nybegynnere: Hvis du ikke er i god form, kan trappetrening være for intens for deg. Du bør alltid starte gradvis og øke intensiteten og varigheten av øvelsene etter hvert som du blir sterkere og mer utholdende.

Hvordan komme i gang med trappetrening

Hvis du vil begynne med trappetrening, bør du først finne en trapp som er trygg og egnet for trening. Spesielt vinterstid er det viktig at det ikke er glatt, fall i trapper kan føre til alvorlige skader. Når du har funnet en trapp som passer, bør du følge disse tipsene for å starte treningen din:

Riktig oppvarming og uttøying: Du bør varme opp i 10-15 minutter før du starter treningen din. Dette kan inkludere lett jogging, hopping og generell rolig bevegelse for å få hele kroppen i gang. Når du er ferdig med treningen, bør du tøye ut. Avslutt også gjerne treningsøkten med en gåtur. Finner du noen trapper som er 10-15 minutter hjemmefra blir det veldig enkelt å både avslutte og starte trappetreningen på en god og skånsom måte.

Planlegg treningsøktene dine: For å få maksimalt utbytte av treningen din, bør du planlegge øktene dine på forhånd. Bestem deg for hvilke øvelser du vil gjøre, hvor mange repetisjoner du vil utføre og hvor lenge du vil trene. Bruk gjerne en pulsklokke eller stoppeklokke så kan du enkelt følge progresjonen din. De første ukene burde ikke dette være fokuset, men heller å bare komme i form å bli sterkere.

Gradvis økning av intensitet og varighet: Som nybegynner bør du begynne med en kort og enkel treningsøkt og gradvis øke intensiteten og varigheten etter hvert som du blir sterkere og mer utholdende. Prøv å øke treningstiden eller antall repetisjoner hver uke.

Tips for å få mest mulig ut av trappetrening

For å unngå skader og få mest mulig utbytte av treningen din, bør du følge disse tipsene:

Bruk riktig teknikk: Følg riktig teknikk når du utfører øvelsene. Ikke hopp ned fra trappen, da dette kan skade knærne og anklene.

Vær forsiktig med trappenes overflate: Trapper kan være glatte, spesielt når det er vått eller fuktig. Sørg for å bruke sklisikre sko og hold deg til trinnene for å unngå skader.

Ha riktig fottøy: Du bør ha gode sko med god demping og støtte for å beskytte knærne og anklene dine.

Lytt til kroppen din: Hvis du føler smerte eller ubehag under treningen, bør du stoppe og hvile. Hvis smerten vedvarer, bør du oppsøke legen din.

Trappetrening er en god måte å trene på!

Trappetrening er en effektiv måte å trene på som krever lite forberedelser. Spesielt for nybegynnere som ønsker å forbedre kondisjonen, styrken og utholdenheten. Det er imidlertid viktig å være klar over de positive og negative aspektene ved treningen og å ta hensyn til kroppen din under øvelsene. Hvis du følger disse tipsene, kan trappetrening være en morsom og effektiv måte å trene på.

Løping og trening i trapper burde også kombineres med jogging. Les mer om hvordan du som nybegynner kommer i gang med løping her!

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts