Jogge når man er forkjølet – Er det lurt?


Forkjølelse kan sitte i kroppen lenge, over flere uker. Det er lenge å gå uten trening, men må du egentlig la være å trene?

Trening handler i stor grad om rutine, og når du blir flink til noe blir det også mye lettere å fortsette med de gode rutinene. En lang forkjølelse kan føre til at flere kommer helt ut av treninger, mens andre bruker lang tid på å komme tilbake til dit hvor de var.

Stort sett er joggeturer ikke et problem om du er forkjølet, ofte er det positivt for formen. Kroppen har godt av trening, unntaket er hvis du har feber. Når du har vært syk og fortsatt er forkjølet så er det ikke tiden for å yte maksimalt, men heller starte med rolige joggeturer til formen er helt fin igjen.

Jogge når man er forkjølet

Luftveisinfeksjoner hører ofte høsten til for mange, litt av problemet er når det blir varende over lengre tid. Typisk er man dårlig i noen dager, og har man feber er det best å holde seg i ro. Så lenge du ikke er altfor dårlig er frisk luft fortsatt fint å få når du ha feber, men du skal ikke anstrenge deg. Når kroppen trenger hvile, som den gjør når du har feber vil det å anstrenge seg ofte heller gjøre at du er dårlig i lenger tid.

Det er den tiden etter når du har hatt feber men fortsatt går rundt og hoster/ har rennende nese at mange lurer på om de egentlig burde ha trent.

Feber – Har du ikke feber kan du trene, men det betyr ikke at du skal yte alt du har på treningen når du fortsatt ikke er helt i form. Kjenner du smerter i brystet, hoster mye eller andre plager som gjør det vanskelig å trene er det ofte best å stå over. Du skal generelt ha vært feberfri i ett døgn før du trener.

Er du bare litt redusert, og ikke har feber er det ingenting i veien med joggeturer. Harde intervaller kan du vente med til du føler deg litt bedre. Lettere turer er bedre, og de kan faktisk gjøre at du føler deg bedre, for du får åpnet luftveiene bedre når du er i aktivitet.

Kjenne sin egen kropp – Du vet best

Trening skal gi ett positiv utbytte, derfor skal du heller ikke trene hvis det føles for hardt ut. For at du skal holde kroppen i gang er gåturer ofte bedre, spesielt hvis du kjenner at du er på vei til å bli forkjølet.

Hvis du presser deg hardt mens du fortsatt er syk kan det også fort føre til at du blir syk enda lengre enn du ellers ville ha vært. Det gjelder derfor å merke at du er på bedringens vei, og så starte med rolig jogging.

Etter du har hatt feber er det lettere jogging som gjelder, det gjør også at du får merket hvordan formen er. Ved å heller starte rolig og gradvis øke intensiteten er sjansene mindre for at forlenger sykdomsperioden.

Om du har vært forkjølet noen dager kan treningen føles hard ut. Det betyr ikke at du har mistet det grunnlaget du har trent deg opp til, bare at kroppen fortsatt ikke er helt i form. Derfor er det også at du gir kroppen den tiden den trenger, og ikke vær bekymret for at all treningen du har gjort har vært forgjeves.

Oppsummert vil det si at du fint kan trene så lenge du ikke har feber. Sørg for at du ikke anstrenger deg for mye, og lytt til kroppen. Start med rolige joggeturer og gå istedenfor hvis det blir for tungt å jogge.

Forkjølelse kommer ofte om høsten og vinteren. Det er deilig å løpe ute når det er kaldt, men er du ikke helt i form så pass på at du løper et sted hvor du ikke så enkelt kan falle. Å løpe rundt i skogen når det er glatt er ikke så lurt hvis du ikke er helt i form! Det siste du trenger når du har vært borte fra trening på grunn av forkjølelse er å skade deg på grunn av fall.

Tar du joggeturene på en tredemølle når du er forkjølet så er det også lettere å holde et jevnt tempo. For å unngå skader er det også en fordel, skal du løpe ute så legg turene til steder hvor det er lett terreng å jogge i.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts