Test av Pizzastål/ Bakestål – Dette er Fordelene/ Ulempene


Kjært barn har mange navn, og det gjelder for bakestål og pizzastål også. Det er ingen forskjell, bortsett fra størrelsene og tykkelse som kan variere. Pizzastål er det mest utbredte navnet og derfor det vi også vil bruke. Når du skal velge riktig hvilket pizzastål som er riktig for deg er det andre faktorer enn om det markedsføres som pizza eller bakestål som er viktig. Spesielt størrelse og tykkelse er to viktige faktorer.

Et pizzastål holder veldig godt på varmen, når det har blitt varmet opp. Det er dette som skiller det fra f.eks. pizzastein som ikke klarer å lede varmen like godt så pizzaen blir stekt på en måte som minner veldig om pizza stekt i en pizzaovn.

Fordeler med Pizzastål

Det er viktig å forstå at et bakestål ikke er bedre enn en bakerovn eller pizzaovn. Det er når du ønsker det aller beste resultatet som er mulig å få  din egen ovn hjemme at et pizzastål kan gjøre en enorm forskjell. Med et pizzastål kan du lage bedre pizzaer enn med pizzastein i ovnen din hjemme, Les testen vi gjorde her!

Det er Gourmetstål sine pizzastål vi har testet! Det vil være noen forskjeller til andre pizzastål som er på markedet. Sørg derfor for å sjekke funksjoner grundig på forhånd om det er ett annet pizzastål du kjøper.  

Allsidighet – Et pizzastål har en stor fordel i at det er veldig godt egnet spesielt til surdeigsbrød og ikke minst lage pizza. Les mer om hvordan du burde oppbevare brød her.

En napolitansk pizza som er gullstandarden for mange lages på så kort tid som 60 sekunder i en vedfyrt pizzaovn, det får du ikke til i ovnen hjemme. Men med et pizzastål kan du få til å lage pizzaer som kun tar 3-4 minutter. For at det skal ta kortest mulig tid å steke pizzaen må stålet være så tykt som mulig. Vi anbefaler minst 0,6 cm tykkelse, går du opp til 1 cm tykkelse vil det utgjøre en stor forskjell.

Med et tykkere stål så holder det også bedre på varmen. Stålet sitt evne til å både holde og fordele varmen er unik, men de fysiske lovene gjelder for pizzastålet også. Hyppig åpning av ovnen, og at du steker flere pizzaer etter hverandre gjør at stålet blir kaldere. Grunnen er ganske enkel at en kald pizza som legges på stålet vil gjøre at det mister litt varme. Dette merker du mest hvis du skal lage flere pizzaer eller andre ting med korte mellomrom. Et tykkere stål vil kunne holde på mer varme og derfor kunne steke flere pizzaer på kortere tid.

Grillplate/ Stekebord – Ikke alle pizzastål egner seg like godt på induksjon eller grillen, men de aller fleste kan brukes til det også!

Noen av disse markedsføres også som grillplate eller stekebord også, men de er som regel laget på samme måte utenom at utformingen er annerledes. Noen har kanter på alle sider, mens noen har en side som er åpen. Om du skal bake brød og steke pizza burde en av sidene være åpne så du enkelt kan bruke en pizzaspade for å få inn og ut pizzaen.

Om du skal bruke den som grillplate burde den ha kanter på tre av sidene for å unngå søl, på en grill ute derimot er det ikke så viktig.

Vedlikehold – Et pizzastål kan gå videre i mange generasjoner, det eneste som kan skje er nesten at det står i fuktighet over lang tid og ruster bort. Det skal oppbevares tørt, og får du rust på det så kan du bruke stålull og smøre det inn med olje.

Selv om det skal oppbevares tørt så tåler det fuktighet når du bruker det. Du kan steke smashburgere og alt annet uten at det er et problem i det hele tatt. Når du steker surdeigsbrød er det heller ikke noe problem å ha vann i ovnen for å gi damp til surdeigsbrødet.

Ulemper med Pizzastål

Siden det tar opp til en time før pizzastålet er klart for bruk må det planlegges litt. Siden pizzastålet holder veldig godt på varmen, og er tunge tar det fort en times tid før du klarer å flytte rundt på det  i ovnen. Det kan være en utfordring om du må bruke ovnen til noe annet uten stålet rett etter du har brukt det.

Når du setter det inn i ovnen så sørg også for at du setter det i riktig høyde med engang. Ett stål uten kanter på 0,6 cm , altså som er så lett som mulig veier typisk rundt 5-6 kg. Mange pizzastål veier opp mot 10 kg også! Derfor er det viktig at du setter det riktig.

Når du først har ventet i en time på at stålet blir varmt ønsker du gjerne å steke flere ting. Om det krever forskjellig høyde i ovnen så må du enten sørge på forhånd for at du faktisk klarer å flytte det, eller at du gjør et lite kompromiss så det passer til alt du skal lage.

Lager du først surdeigsbrød så skal platen stå cirka midt i ovnen, mens for pizza skal det høyere opp. Derfor er det viktig at du faktisk planlegger på forhånd så du ikke blir stående der med surdeigsbrød som skal stekes mens platen er for høyt oppe i ovnen uten at du får flyttet den!

Det beste Pizzastålet

Start med å finne behovet ditt, er det kun brød og pizza er det viktigste tykkelsen. De aller fleste ender opp med å bruke stålet til mange andre ting også, derfor kan det være lurt å uansett kjøpe ett som har kanter så det blir mye mer allsidig!

Pizzastål med kant! Sjekk de forskjellige størrelsene og tykkelsene her!

Flere av de større grillplatene kan fint brukes på induksjon også så lenge det ikke er noe som renner veldig mye du lager. Utenom dette burde du være sikker på at du kjøper et som er stort nok, men også måle at det ikke er for stort for ovnen din!

Pizzastål uten kant! Tilgjengelig i runde, firkantede, med/uten håndtak og forskjellige tykkelser. Sjekk utvalget hos bakerenogkokken.no!

De tyngste stålene uten noe håndtak kan være litt utfordrende å flytte hvis du du vil ha det i en annen høyde i ovnen etterhvert om du skal steke forskjellige ting. Eller hvis du skal steke noe annet hvor du ikke kan ha stålet i ovnen etter du har brukt det. Handler du et Pizzastål/ Bakestål fra Gourmetstål får du også med en fin brosjyre med tips om vedlikehold/ bruksområder og ikke minst mange gode oppskrifter!

Hvordan bruke pizzastål

Det viktigste du gjør er å varme opp pizzastålet lenge nok. For at pizzastålet kan fungere og du får nytte av muligheten det har til å holde på varmen ekstremt godt så er det en forutsetning at det har blitt varmet opp lenge nok.

Pizzastålet trenger typisk 40-60 minutter på å varme seg opp. Til gjengjeld kan du steke flere pizzaer etter hverandre på kort tid når du først har gjort det. Bruk helst grillfunksjon til pizza. Når du skal bruke stålet til andre ting er det viktig at du er veldig forsiktig med at ingen tar på det før det har fått kjølt seg ned!

Vi anbefaler aldri at du bruker bakepapir på pizzastål, og spesielt aldri når du bruker høy varme. Les mer om bruk av bakepapir her.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts