Alternativer til bakepapir


Har du gått tom for bakepapir? Eller bare ønsker andre alternativer til bakepapir. Det finnes flere gode alternativer, og andre muligheter som kan brukes i nødstilfeller hvis du har gått tom.

Det går helt fint å erstatte bakepapir fullstendig, uansett om det er for å unngå fluorstoffene, miljø eller for å spare litt penger.

Bakestål/ Pizzastål

Når du skal steke pizza eller brød er et pizzastål noe som vil øke kvaliteten betraktelig. Med stålet klarer du å beholde mye mer varme i stekeovnen enn du ellers hadde klart.

Ulempen er at stålet må stå ganske lenge i ovnen, gjerne opp mot en time for at det skal bli varmet godt nok opp. Når du gjør dette så får du til litt av det samme som du ville klart i en tradisjonell pizzaovn.

Grunnen til at det fungerer så bra er at deigen du steker får direkte varme fra stålet, og ikke kun varmen som er i luften i ovnen som ellers ville vært den eneste varmen du hadde fått.

Vi har gjort en stor test mellom hva som er best av pizzastein og pizzastål! Les den her!

Ved å plassere stålet høyt i ovnen så kan du få enda bedre effekt. For da kan du grille det ovenfra mens deigen stekes med høy varme nedenfra av stålet.

Stekeunderlag (teflon)

Dette er på mange måter nesten helt likt som bakepapir, men det kan brukes om igjen i flere år! Passer du på det og bruker det som det skal brukes kan du faktisk ha dette i mange år!

Ikke bare slipper du å kjøpe inn bakepapir, men du vil heller ikke gå tom for bakepapir! Mange av de fungerer faktisk bedre enn bakepapir også for å unngå at mat setter seg fast.

Til runde former kan du kjøpe inn ett ekstra stekeunderlag og klippe det til, sørg for at du kjøper et som er laget for å klippes i. På denne måten slipper du å stå og klippe til bakepapir hver gang du bruker former som bakepapiret ikke passer til!

Det meste av bakepapir/bakeark de har på matbutikker tåler faktisk kun opptil 220 grader. Endel stekeunderlag er laget for høyere varme! Sjekk på pakningen før du kjøper. Det finnes også eget bakepapir for Airfryer, sjekk det ut her!

Et godt alternativ til stekeovnen er en airfryer! les mer om airfryer her!

Stekebrett

Det finnes bedre metoder enn å bare bruke stekebrettet, men til nøds fungerer det fint. Før i tiden var ikke bakepapir noe som var vanlig og det var nettopp på denne måten man stekte deiger.

For at det ikke skal klistre seg helt fast til stekebrettet så bruk smør, olje eller strø litt mel utover langpannen. For mat som ikke trenger en hel underflate er det mye du også kan steke rett på en rist uten bakepapir. Der har du mindre kontaktflate som gjør at maten vil kunne stekes bedre.

Med en melstrøer kan du også få strødd melet finere ut

Det er viktig at stekebrettet er helt rent! hvis maten ellers skulle vært stekt på rist så kan det være at du må øke steketiden litt. Følg nøye med mens du steker.

Mange bruker bakepapir på temperaturer som er langt høyere enn hva de er laget for. Det burde du ikke gjøre! for det kan ta fyr. Bruk derfor heller andre metoder, og følg med i stekeovnen mens du steker mat.

Aluminiumsfolie

Dette burde være siste alternativ, med mindre det er for å varme maten som du uansett ville brukt aluminiumsfolie til. Problemet er at maten fort setter seg fast, og du får foliebiter som sitter fast til maten. Skal du gjøre det så smør inn folien med noe olje for å unngå at det setter seg fast.

Fordelen er at du ikke trenger å vaske stekepannen etterpå. Men det å steke rett på stekepannen og vaske den godt etterpå vil være bedre!

Mye mat kan også lages i en stekepanne! mange av de kan du sette i stekeovnen, spesielt hvis de ikke har håndtak laget av tre. Eventuelt kan mye mat også lages på kokeplate istedenfor i stekeovnen.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts