Selv om det er forskjeller mellom pizzastål og pizzastein er den største forskjellen om du ikke har en av delene. Vi kaller det pizzastål og pizzastein for enkelhetsskyld, de samme produktene selges ofte som bakestein og bakestål også.
Forskjellen mellom Stål og Stein
Det er viktig å forstå at det ikke handler om hva som er best av stein og stål generelt, men hva som er best for å få et best mulig resultat i ovnen din hjemme. De går typisk opp til 300 °C. Derfor er det temperaturen vi bruker som referanse videre når vi gjør denne testen.
I en steinovn får du over 400 °C, som gjør at du får mer ut av pizzasteinen. I hjemmet går ikke dette, derfor blir testen aktuell for alle som bruker en vanlig ovn hjemme til pizza og baking.
Evnen til å lede varme for stål er forskjellig, hvor stein trenger veldig høy varme før den fungerer optimalt. Det er også forskjeller mellom forskjellige typer stål og steiner seg i mellom, derfor er denne testen kun for de produktene vi har testet og det kan være forskjeller til andre produkter av samme materiale.
Fordeler/ Ulemper med Pizzastein og bakestål
Etter vi har testet begge deler har vi gått grundig igjennom hvordan de skiller seg ut positivt, og ikke minst negativt.
Vær veldig forsiktig med å ta ut pizzastein eller stål ut av ovnen for rengjøring før det har nedkjølt seg ordentlig. Og når du vasker pizzastål kan det fort blir veldig varmt om du vasker det i varmt vann! Bruk en gryteklut eller lignende alltid!
Hvilken gir best resultat – For steking av pizza og brød vil vi si at pizzastålet absolutt er best, i og med at det både har best varmeevne og kapasitet er det heller ikke rart at det blir bedre pizza på det.
Våre tester, og alle andre vi har funnet konkluderer med at pizzastål er best. Sjekk utvalget av pizzastål her!
Vi vil uansett påpeke at pizzastein fortsatt er veldig mye bedre en ingenting, og forskjellen mellom ingen stein er større en hva forskjellen mellom stein og stål er. Begge må varmes i ovnen fra rundt 40-60 minutter, litt avhengig av tykkelse og materialet. Med pizzastål tar det kortere tid mellom hver pizza, og kvaliteten holder seg jevnere mellom hver runde med pizzaer i ovnen. Skal du bake brød for uken som kommer er det perfekt å gjøre før pizzaene stekes, les hvordan du oppbevarer brød her!
Allsidighet – En pizzastein passer seg best i ovnen eller på en grill, men kan brukes til andre ting en å kun lage pizza på! Et pizzastål er veldig bra for å lage brød på også, prøv med surdeigsbrød!
Du kan lage mye forskjellig mat utendørs på bål med et pizzastål!
Den store fordelen til pizzastål er allsidigheten, du kan bruke det på grillen, koketopp/ induksjon, til og med på bålet! På koketoppen er det veldig bra til smashburger, steke grønnsaker, stort sett alt du trenger en stor stekeflate til!
Holdbarhet – Det er ikke til å komme utenom at mange som leser denne artikkelen tidligere har hatt en pizzastein som har sprukket, og etterhvert blitt nysgjerrig på pizzastål.
Pizzasteiner kan også rengjøres, men de må behandles ganske forsiktig under bruk for de kan sprekke opp. Ved forsiktig bruk kan du unngå det, holdbarheten er uansett ikke den store styrken til pizzasteinen. Hvis den først sprekker er det ikke så mye annet en å kaste det du får gjort.
Gourmet Stål er en av produsentene som lager pizzastål, de gir hele 30 års garanti! (For funksjon og ikke mot rust. Et pizzastål tåler det meste, og kan fikses hvis det begynner å ruste.
Stål ruster fort når det er fuktig og har blitt skrapt på, derfor skal det alltid være tørt etter det har blitt vasket i varmt vann (uten såpe). Om det først ruster litt så kan du bruke stålull for å få det bort, det vil også få en fin patina etterhvert. Det har ingenting å si for funksjon, men er bare et bevis på at det har blitt godt brukt. Olje det inn i rapsolje etterhvert hvis behovet melder seg!
Pris – Det er her pizzasteinen kommer best ut, for du får en pizzastein fra noen hundrelapper og det er rimeligere en hva pizzastål koster.
For studenten, eller de som sjeldent lager seg pizza eller brød hjemme kan det være en god grunn til å velge en pizzastein. Det sagt, ønsker du best mulig pizza og muligheten til å kunne bruke pizzastålet på alle de måtene som er mulig så får du pizzastål til rundt 500 kroner også!
For mange vil en rimelig pizzastein fortsatt være et godt alternativ, sjekk de ut her!
Pizzastål starter rundt 500 kroner og opp til i overkant av 2000 kroner. Det avgjørende burde være tykkelsen på det, som avgjør hvor mye du kan steke etter hverandre i ovnen uten at det går utover kvaliteten. Skal du bruke pizzastålet på f.eks. induksjon kan det være lurt å velge et som har kanter for å unngå søl. Men pass på at du ikke velger et som har kanter på alle sider om du skal lage pizza eller brød. Grunnen er at du skal kunne få det inn og ut med en pizzaspade. Velg et som er stort nok om du skal steke flere ting på en gang!
Pizzastein VS Pizzastål – Konklusjon! Stålet seirer
Som du kanskje allerede har skjønt, i testen vår og til alle andre vi har funnet så er pizzastål det beste du kan bruke hjemme i ovnen din. Det har også en mye større allsidighet og holdbarhet.
Om vi skal anbefale pizzastein er det utelukkende på grunn av pris. Og det kan være et godt poeng, for som nevnt så er fortsatt en pizzastein mye bedre en å kun steke på en tradisjonell rist eller bakebrett!
Du burde uansett ha en Pizza/Bake Spade!
Egentlig trenger du aldri bakepapir, og steker du med høy varme er faktisk sjeldent bakepapir laget for å tåle så høy varme! Les om det her.
Med en pizzaspade får du både satt pizzaen inn i ovnen, og ikke minst ut av ovnen på en god måte. Har du stålet eller steinen helt øverst i ovnen er det få andre metoder som gjør at du får til dette på en måte uten at du risikerer å brenne deg, eller ha bakepapir som brenner i ovnen!
Hos Bakerenogkokken.no finner du et stort utvalg av Pizzaspader, steiner og Bakestål/Pizzastål. Sjekk det ut her!
Om du ikke er vant til å bruke en pizzaspade kan du godt lage pizzaen på selve spaden, men det er ikke nødvendig! Det gjør også at det tar lengre tid mellom hver runde med pizzaer du steker.
Trikset er å bruke semulegryn, og sørg for at bunnene ikke er helt klistret fast til kjøkkenbenken. Når du skal få de på pizzaspaden er det viktig med en rask bevegelse hvor du skyver spaden fort inn under pizzaen! Det samme gjelder når du skal få pizzaen av spaden og ned på stålet eller steinen.