Musklene du trener på fjelltur


Vi er mange som elsker å gå på fjelltur, og det er god trening! Hvilke muskler vi trener på fjelltur er ikke helt likt det du trener når du ellers går tur. En fjelltur kan være en skikkelig treningstur!

Hvilke muskler trenes ved fjelltur

Når du går i fjellet trener du spesielt lår, rumpe og magen din. Går du i tillegg med en sekk som veier litt kan det bli en veldig god treningsøkt. Det kan ikke sammenlignes med å gå på en tredemølle, eller en vanlig tur i skogen heller. Når du går på fjellet, spesielt hvor det er bratt så bygger du muskler!

Hvis vi deler opp gåing i forskjellige vanskelighetsgrader, og hvor mye trening det gir så er fjellturer absolutt på topp. Jo fortere du går, og jo brattere du går opp jo mer vil pulsen øke og du vil få en treningsøkt med høy puls. Går du med en sekk så pass på at den sitter godt.

Vær forsiktig med å gå for fort nedover

Fjellturer trener også balansen, spesielt når du går på steiner og ulendt terreng. Er du ikke så godt trent burde du være ekstra forsiktig når du går ned igjen. For hvis du ikke har så mye muskler i beina er det ekstra fort gjort å tråkke feil.

Selv for de som er godt trent kan det være dumt å gå veldig fort ned fra fjellet. Så alvorlige skader skjer heldigvis sjeldent, men skader som du kan få av å tråkke over eller belastningskader kan gjøre at du ikke får trent på ganske lenge. Når det skjer er det fort gjort å miste de gode vanene når du kommer tilbake igjen.

Hvor bratt det er, og hvor vanskelig terrenget er har mye å si. Skal du løpe i fjellet så burde du være forsiktig med å gjøre det spesielt i starten. Generelt som nybegynner er det bedre å løpe mer oppover og ta det roligere når det går nedover. Det er fordi du får mer ut av treningen i motbakker, og det er mindre sjanse for skader.

Variert terreng er det beste å gå i

Du må ikke gå i fjellet for å finne motbakker! Fordelen med fjellturer er at du har et mål som for mange gjør at det blir enklere å gjennomføre turen.

På fjellturer får du trent balansen, og når du går i ulendt terreng aktiverer du flere muskler. Mange syntes også at det er mindre kjedelig å gå i terreng en på asfalt eller en tredemølle. Alle har ikke et eller flere fjell de kan gå i hver dag etter jobb, og blir det kun en fjelltur i uken som er treningen din blir det litt i minste laget.

Les mer om hvorfor gåing er så viktig her

Finn deg en fin skogstur som har noen bakker, eller lange trapper du kan gå i. Etterhvert kan du også begynne med gå/løpe intervaller i motbakke. Det er veldig effektiv trening som garantert vil få deg i god form.

Flere fordeler med å gå fjellturer

Hjertet ditt har veldig godt av at du holder deg i bevegelse, og fjellturer er den beste formen for gåing du kan gjøre. Skal du restituere er en fjelltur sjeldent lurt, for selv de godt trente kan bli helt utslitte av en skikkelig fjelltur.

Det åpenbare er selvsagt at du kommer deg ut på tur, men hjerne og sinnstilstanden din har også godt av å komme seg på fjelltur. Du angrer aldri på en fjelltur, men det er lett å angre på at du ikke ble med på en!

Les gode kjerringråd mot gnagsår!

Velg deg noen gode tursko når du skal vandre i fjellet, og er det lenge siden sist så husk at formen kanskje ikke er like god som sist. Ikke vær redd for å bli sliten, men alltid ha med deg godt med vann når du skal ut på lengre fjellturer. Går du med dårlige sko kan det også ødelegge det som ellers ville vært en fin fjelltur.

Det mest spennende er ofte de fjellturene som ikke er i umiddelbar nærhet. Men veldig mange har noen fjell nesten i bakhagen som de sjeldent bruker. Lag deg noen gode hverdagsrutiner og utforsk nærområdet ditt. Kanskje du finner deg et nytt favorittfjell du kan bruke i hverdagen også!

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts