De fleste av oss har prøvd å være fyllesyke, og vi angrer alltid dagen derpå. Men er det noe som kan hjelpe mot fyllesyke?
For det første skal du være glad for at du blir fyllesyk, for alkohol er ikke bra for kroppen. Og hvis det ikke var for at du ble fyllesyk ville mange drukket enda mer en de allerede gjør!
Det finnes heldigvis noen ting man kan gjøre for å redusere fyllesyken. Husk at fyllesyken er selvforskyldt, og det er ingen grunn til at du skal ta medikamenter for å behandle den, bortsett fra medikamenter du har fått av legen din selvfølgelig.
OBS: Selv om det frister, og du kanskje har lest at mange anbefaler ibux eller paracet dagen derpå er ikke det noe vi anbefaler. Ibux kan gi magesår, mens paracet sitt virkestoff paracetamol kan være hard på leveren. Fyllesyke er selvforskyldt og derfor er det bedre at du kommer deg igjennom det uten å utsette kroppen for mer skade.
Det er også en dårlig vane å bruke smertestillende for smerte som er selvforskyldt. Bruk heller dagen til å tenke over hvordan du kan unngå å havne i samme situasjon igjen. Det handler kun om måtehold, for hvor fyllesyk du blir har med hvor mye du drakk dagen før å gjøre.
Hvor lenge du er fyllesyk er individuelt, mange vil være redusert dagen derpå og fine igjen i formen etter det. Andre blir fyllesyke i flere dager, det kan skyldes angst og andre ting som er individuelt også. Det er derimot sånn at hvis du drikker mindre blir du også mindre fyllesyk.
1. Drikk nok vann
Men pass på hva du drikker dagen derpå. Elsker du kaffe så kan du godt drikke en l kopp kaffe for å føle deg bedre, men i store mengder er både kaffe og te vanndrivende akkurat som alkohol er. Derfor burde du ikke drikke for mye kaffe, for du er allerede dehydrert nok!
Når du har drukket alkohol så tisser du mer en du vanlgivis gjør, og du har derfor mindre væske i kroppen. Dette må du fylle på igjen, du burde drikke godt med vann både før, underveis og dagen etter når du er redusert.
Du kan drikke brus hvis du syntes det er lettere, men brus med sukker burde du være forsiktig med å drikke for mye av. Det beste er å drikke vann! Og masse av det. Det tar tid før det hjelper, men utover dagen så vil det hjelpe på veldig. Og da er det viktig at du fortsetter å drikke vann så du oppnår den riktige væskebalansen.
2. Spis en god frokost
Selv når du er fyllesyk så burde du holde deg unna prosessert mat, men det er viktig at du får spist! Til frokost kan du gjerne spise egg, og gjerne banan og vannmelon.
Starter du dagen når du er fyllesyk med et sunt måltid så er forutsetningene bedre for at du får en fin dag, selv om du er redusert. Spiser du lett mat istedenfor en frossenpizza vil du våkne litt mer, og det føles alltid bedre ut etter du har spist noe sunt istedenfor ferdigmat.
Utover dagen kan du spise kjøtt og annen mat med mye proteiner, dette kan også hjelpe på å redusere fyllesyke. Selv om matlysten kanskje ikke er på topp så er det viktig å spise og drikke for å holde kroppen i gang. Pluss at det gjør så du ikke vil være fyllesyk like lenge.
3. Sov nok
Alkohol forstyrrer dessverre søvnen vår, og søvnen er noe av det viktigste vi har for å være opplagte og friske. Selv om innsovningen kan være lettere etter inntak av alkohol så gjør ikke det opp for at søvnen er av lavere kvalitet.
Spesielt når du blir eldre kan du oppleve at du våkner tidlig etter en fest, hvor du kanskje tidligere hadde sovet gjennom hele dagen. Lite søvn gjør at du vil føle deg enda dårligere, så sørg for at du får godt med søvn. Det er heller ikke noe i veien med å ligge litt ekstra i sengen for å restituere litt.
4. Drikk med moderasjon
Dette er det viktigste du gjør, stopper du i tide så vil du også bli mye mindre fyllesyk. Det er aldri bra å legge seg med stigende promille heller, så ta den siste drinken litt tidligere en du vanligvis hadde gjort, så vil du se at du føler deg bedre når du våkner. Det er selvsagt kun så lenge du faktisk ikke har drukket mye.
Hvor fyllesyk man blir er også individuelt, pluss at vi opplever det annerledes. Noen klarer fint å ha en vanlig dag hvor de er velfungerende, mens andre så vidt kommer seg opp av sengen. Felles for alle er at hvis de hadde latt være å drikke alkohol så ville de heller ikke blitt fyllesyke.
Ha en klar grense for hvor mange enheter du skal drikke. Det handler ikke kun om at du ikke skal bli fyllesyk, men det er også fordi du må passe på din egen helse.
5. Ikke reparer dagen derpå
De fleste er heldigvis ikke fristet til å drikke dagen derpå, men det er flere som kan finne på å ta seg en øl eller et glass vin for å «utsette» fyllesyke. Dette gjør at du både får i deg mer alkohol, og du utstetter bare det som kommer uansett.
Det legger heller ikke gode føringer for dagen hvis du drikker for å unngå fyllesyke, da må du heller takle fyllesyke og prøve å være sosial eller utendørs så du kan få en fin dag uansett.
De som reparer dagen derpå argumenter med at det faktisk er for å kurere fyllesyke, og det er faktisk leger som har ment at det kan ha noe for seg, men de fleste ser ut til å være enige om at det i så fall uansett bare vil utsette problemet.
Det er uansett et faktum at det gjør at du vil drikke enda mer alkohol, og du vil drikke alkohol av andre grunner en å nyte noe godt å drikke i sosialt lag. Derfor anbefaler vi det ikke, og det vil være en veldig dårlig uvane som i verste fall gjør at du forbinder alkohol med andre ting en fest og sosiale hyggelige lag.
6. Frisk luft/ trening
Trener du ikke så mange dager i uken at du kan legge treningen til andre dager en de hvor du drikker alkohol, og de hvor du er fyllesyk så anbefaler vi at du ikke legger treningen til noen av disse dagene.
Det å komme seg ut å bevege seg er derimot noe som får opp humøret og gjør at du får beveget kroppen. Det er heller ikke farlig å trene dagen derpå, men det er bedre å ta lettere øvelser og ikke trene noe hvor du enkelt kan skade deg siden motorikken ikke er like god som til vanlig når du er fyllesyk.
Les mer om trening dagen derpå her. Selv når du er fyllesyk er det lurt å holde kroppen i gang, og gjerne få litt puls. Det kan godt være en tur i skogen, og orker du ikke så mye er rask gange i motbakker f.eks. fin trening som er enkelt å få gjort hver dag.
7. Vær sosial
Føler du deg skikkelig dårlig dagen derpå så hjelper det ikke å bare ligge i sengen hele dagen. Vær heller med venner og bruk fridagen din på en god måte. Det hjelper faktisk på fyllesyken også.
Og hvis dagen er veldig tung vil du forhåpentligvis huske på det til neste gang du drikker alkohol, så kan du begrense inntaket. Du kan også bytte ut til å for eksempel kun drikke lettøl, da vil du bli mye mindre dårlig dagen derpå. Og av kun noen lettøl er det ikke sikkert at du merker det dagen derpå engang.
De fleste mennesker er flinkere til å gjøre noe når de har en klar regel på hva du skal gjøre. En fin regel kan være at du drikker et glass vann for hver enhet alkohol du drikker i løpet av kvelden. Det er ikke fordi at det er akkurat riktig mengde vann, men da er du helt sikker på at du får i deg vann i løpet av kvelden.