Alkohol og Trening – Dette er hvordan det påvirker treningen


For noen er trening noe de gjør for å holde seg i form, og for andre er det den største hobbyen de har. Uansett så liker mange å ta seg en fest, men bra for treningen er det sjeldent. Selv om det ikke er bra så betyr ikke det at du ikke kan gjøre det, men det er viktig at du er klar over hvor mye en fest faktisk kan påvirke treningen.

Måtehold er det viktigste, og er det en sjelden gang du tar deg en fest er det ikke sikkert det vil påvirke treningen noe særlig i det lange løpet. Fester du derimot mye vil det absolutt påvirke treningen i negativ retning.

Hvordan alkohol generelt påvirker treningen

Hvor mye du har drukket er det mest som har mest å si. Hvis du bare tar en drink så er det ikke sikkert testosteron nivået ditt har sunket noe dagen derpå. Drikker du derimot flere drinker kan du komme helt opp mot at testosteronnivået har halvert seg dagen derpå.

Med lavt testosteronnivå så vil ikke musklene ha mulighet til å vokse som de ellers ville gjort, derfor gir heller ikke spesielt styrketrening like mye effekt når du er skikkelig fyllesyk. Tilstanden med lavt testosteronnivå kan vare opp mot et døgn, men her er det flere faktorer som spiller inn.

Etter vi har drukket alkohol så blir vi dehydrert, og mange glemmer etterhvert å drikke vann når de blir beruset som gjør at de vil bli enda mer dehydrert en de egentlig hadde trengt å bli. Motorikken til kroppen din blir også svekket når du etterhvert blir veldig dehydrert, det vil du merke dagen derpå også.

I alkohol så er det også mye sukker, og derfor er det fort gjort å gå opp noen kilo hvis du ofte drikker noen glass vin eller øl i helgene. Når vekten din går opp, og det skyldes tomme kalorier så vil du oppleve at treningen også blir hardere.

Selv ved styrketrening vil du merke det. Men spesielt hvis du f.eks. løper mye så vil noen kilo ekstra på kroppen redusere progresjonen din og resultatene vil bli dårligere.

Ikke minst får du dårligere søvn etter du har drukket alkohol. Mange vil ikke få så dårlig søvn at de ikke klarer å gjennomføre en treningsøkt, men prestasjonene svekkes. Før en konkurranse vil de fleste gjennomføre mye dårligere hvis de har vært beruset dagen før. Det er derimot flere faktorer som nevnt en bare søvn som påvirker det.

Drikke alkohol etter trening

Alkohol er generelt dårlig for treningen, men det er viktig at du gjør de tingnene du liker å gjøre også. Måtehold med alkohol vil ha stor effekt, for litt alkohol er langt fra like ille som mye både for den generelle helsen men spesielt med tanke på trening.

I følge greatist så burde du vente minst en time før du drikker alkolhol etter trening. Det er da det er mest kritisk, og å drikke alkohol innen en time etter trening burde absolutt unngås hvis du ønsker noe resultat fra treningen. Dette er bare absolutt minimum, du burde egentlig vente mye lengre.

Hvis du får trent ca 6 timer før du tar den første drinken hvis du vet at du skal ut på byen samme dag så er det mye bedre for resultatene av treningen. Det er derimot ingen magisk grense, og for best resultater så er det å ikke drikke alkohol etter trening i det hele tatt.

Sørg for at du er godt hydrert og spiser sunt etter treningen spesielt hvis du har tenkt til å drikke alkohol senere samme dagen. Sunne karbohydrater er også hensiktsmessig spesielt hvis du har drevet med utholdentstrening.

Hvis du drikker med måte, og gjerne drinker med lav alkoholprosent så vil det være positivt. Hvor mye du kommer til å ødelegge treningsøkten er det vanskelig å si, og det er mange individuelle faktorer som påvirker det. Ikke tenk at du kan dra ut fordi at du har trent, du burde heller tenke at du skal drikke med måte for å få resultater av treningen. Ellers vil treningen på sikt gi deg mye mindre resultater en den ellers kunne ha gjort.  

Hvor mye du blir påvirket av noen glass vin avhenger av om du er mann, dame og alder, høyde vekt osv. Det er mye å hente på å holde seg til å drikke lite, både for kroppen og helsen sin skyld. Ved høyt alkoholinntak så blir du også dårligere dagen derpå, og sjansene for at du skader deg mens du er full er også mye større.

Trene dagen derpå

Det er ikke farlig å trene dagen derpå, men du er sløv og ikke like kvikk som du pleier å være. Derfor burde du tenke litt på hva du skal trene dagen derpå. Trening som involverer risiko er det best å holde seg unna, for du er ikke like skjerpet som du pleier å være når du er fyllesyk.

Sykling på stier eller alpint er eksempler på aktiviteter som ikke nødvendigvis er så lurt å gjøre dagen derpå. Slike aktiviteter krever at du er fokusert og skjerpet så du ikke skader deg, velg derfor lettere øvelser og aktiviteter når du er fyllesyk.

Hvor redusert du er har også mye å si. Har du ikke drukket vann og er veldig dehydrert kan faktisk treningen være skadelig. Det er fordi når du er dehydrert vil ikke kroppen regulere temperaturen din på samme måte, og det kan være ekstra ugunstig når du skal trene, spesielt hvis det i tillegg er varmt ute.

Sørg for at du drikker masse vann, og spiser sunt dagen derpå. Gjør du dette så kan du ofte få en ganske god treningsøkt uansett. Dropp å ta øvelser hvor du potensielt kan skade deg, ellers kan du trene som normalt.

Selv om det kanskje ikke blir den beste treningsøkten din vil du ofte føle deg bedre etter en treningsøkt dagen derpå også. En annen positiv effekt er at du droppe hurtigmat og ikke bare blir liggende på sofaen. Så ikke kast bort hele dagen selv om du er redusert, husk heller på å drikke litt mindre neste gang du skal på fest! Eller ikke drikk i det hele tatt som er enda bedre.

Vil treningen bli bedre om du ikke drikker alkohol?

Treningen vil bli bedre om du ikke drikker alkohol. Hvis du ikke trener hver dag vil du også få mye ut av å ikke legge treningene til de dagene hvor du drikker alkohol.

Avhengig av hva som er målene dine så vil alkoholen uansett påvirke negativt. Vit på forhånd hvor mye du har tenkt til å drikke, og stopp når du har nådd dette.

Alkohol er prestasjonshemmende, så det sier seg selv at det påvirker treningen din i negativ retning. Hvor mye avhenger av den generelle helsetilstanden din, og hvor høyt og hypping alkoholkonsum du har. Det viktigste du kan gjøre er rett og slett å drikke sjeldent, og ikke store mengder når du drikker.

Restitusjonen din blir dårligere, som igjen påvirker den generelle allmenntilstanden din. Søvnen er heller ikke av like høy kvalitet, som gjør deg mindre opplagt. Sjansene for at du skader deg både mens du er beruset og dagen derpå øker også vesentlig.

Blodsukkeret er ikke like stabilt, det er mye kalorier i alkohol. Hvis du i tillegg prøver å gå ned i vekt er alkohol noe som fort begrenser vektnedgangen.

Du har sikkert lagt merke til at du må tisse oftere når du drikker alkohol, og det er en av grunnene til at du mister mer væske når du drikker alkohol. En av de største grunnene til at alkohol ødelegger for treningen er på grunn av at det er vanndrivende og du blir dehydrert av det.

Dette betyr ikke at du ikke kan drikke alkohol. Du må bare finne ut hva som passer deg best, og har du store mål for treningen din må du også være klar over at du ikke kan feste hver helg.

Prøver du å gå ned i vekt så er det en livsstilforandring som må til. For mange vil det å drikke mindre alkohol faktisk være nok til at de over tid går ned i vekt. Dette er mye bedre enn å gå på en diett for en periode, for å så legge på seg igjen, og kanskje enda mer en det du har gått ned.

Vær klar over vanene dine, og bestem deg på forhånd hvor mye alkohol du har tenkt til å drikke. Løper du dagen derpå mens du er veldig redusert så husker du kanskje på til neste gang at det blir veldig mye enklere hvis du hadde gitt deg litt tidligere kvelden før. Til slutt så handler det om måtehold, og ikke at du ikke kan drikke noe alkohol!

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts