Hvor ofte burde du egentlig dusje? Dette er fasiten


For mange så kan det fort bli dusjet 2-3 ganger om dagen, men er det egentlig bra å dusje så ofte? Det at vi dusjer så ofte er ikke nødvendig for kroppen, før i tiden vasket man seg ofte en gang i uken, og det var ikke skadelig.

Hvis du har en spesiell og lett irritert hudtype kan det være lurt å høre med en lege for å finne ut hva som passer best for deg angående hvor ofte du burde dusje og vaske håret.

Så ofte burde du dusje

De fleste trenger ikke dusje hver dag, men 2-3 ganger i uken. Hvis du derimot trenger en dusj for å komme i gang med dagen, så anbefales en dusj på et par minutter hvor du bruker vann som heller er litt for kaldt en for varmt.

Det å såpe inn hele kroppen hver dag er ikke nødvendig, spesielt ikke hvis du tenker at du gjør det fordi det er sunt for kroppen.

Vask under armhulene og i skrittet derimot kan du godt gjøre med såpe hver dag, i følge forskning.no.

Hvis du er aktiv og ofte svetter i løpet av dagen så kan det være lurt å bli vant til å bruke mindre såpe. Vannet i dusjen vasker huden din godt, men dette må du kjenne på selv.

Har du derimot problemer med tørr hud eller atopisk eksem så burde du vise ekstra stor forsiktighet for såper. Hvilken såpe du bruker har også mye å si, her kan det være lurt å lese seg litt opp på forskjellige type såper. Bruker du en sterk såpe kan du oppleve at huden din blir mindre tørr ganske raskt hvis du bytter til en mildere såpe.

Det lureste du kan gjøre hvis du merker på huden at den blir tørr er å prøve å dusje sjeldnere, og bruke en mildere såpe. Når du blir eldre kan huden din forandre seg så du må endre dusjvannene dine.

Viktigheten av å føle seg renslig er også en faktor, og hvis du ikke føler det er problematisk for huden din så kan du fint ta deg en dusj hver dag. Men dusjer du oftere en det, og du merker at huden blir tørr kan det være lurt å prøve å dusje sjeldnere og se om det er noe som påvirker huden din i negativ retning.

Fett hår kan ofte unngås ved å bruke en annen sjampo. Men fettproduksjonen i hodebunnen er fordi talgproduksjonen er høy, og det kan skyldes mye annet også. Talgproduksjonen kan påvirkes av helt andre faktorer enn hyppighet på hårvask og innhold i sjampoen du bruker. Hva du spiser, hormoner og menstruasjon er blant annet ting som kan påvirke talgproduksjonen.

Når du har mensen er det også viktig å dusje, men dusjingen kan være fokusert kun på det. Dette kan fint gjøres to ganger om dagen. Det er ekstra viktig å passe på at dusjingen er hygienisk når du har mensen.

Du trenger ikke vaske håret hver gang du dusjer

Hvor ofte du burde vaske håret avhenger av flere faktorer, men å vaske håret oftere enn hver andre eller tredje dag er det ingen som trenger å gjøre. Og hvis du gjør det så vil det kunne gjøre at sopp f.eks. har bedre forutsetninger for å vokse. Selv hvis du blir svett så trenger du ikke å vaske håret hver dag.

Kjerringråd – Hvordan få håret til å vokse fortere og lengre!

De fleste kan vaske håret med 2-3 dagers mellomrom, men har du en hårtype som ikke burde vaskes så ofte er det ikke så lurt å gjøre det. Generelt vil de med rett hår kunne vaske håret oftest uten problemer, mens de med tykkere hår ofte burde ha flere en 2-3 dager i mellom hver gang de vasker håret.

Det som derimot har mye å si er hvilken sjampo du bruker for håret ditt. Det gjelder spesielt hvis du har tykt, krøllet eller afrohår.

Merker du at håret føles fett ut så kan det å bytte shampo være av stor betydning. Her burde du lese deg litt opp, eller få hjelp i en butikk for å få en shampo som passer til ditt hår.

Selv om du har trent så er det ikke nødvendig med vask av håret hver dag, en kald dusj på noen minutter vil gjøre at håret blir rent. Generelt vaske de fleste håret for ofte, og når du blir eldre trenger du ofte å vaske håret enda sjeldnere. Dette er fordi fettproduksjonen i hodebunnen etterhvert minsker.

Hvis håret/hodebunnen din klør eller føles irritert ut så kan det å endre på vanene for hvor ofte du vasker håret ha mye å si, og det å prøve en sjampo som er bedre tilpasset hårtypen din.

Endel velger å ikke bruke sjampo i det hele tatt, og for mange fungerer det faktisk veldig bra! Da får hodebunnen tilbake sine naturlige egenskaper. Men i starten er det en tilvenningsperiode hvor håret kan føles ekstra fett ut, dette går over etterhvert.

Hvor ofte barn burde dusje

For barn gjelder det samme som for voksne med at man ikke dusjer seg friskere, det har ingen helseeffekt. Dette gjelder derimot ikke for håndvask, den er det viktig å ta ofte og grundig både for voksne og barn.

Hvis barnet er skittent eller har vært i klorvann så er det fornuftig med en dusj. Men for de fleste barn vil det å dusje 2-3 ganger i uken være nok, og mer en det kan irritere huden i følge harvard medical school.

Hvis barnet fortsetter å ha irritert hud må du ta det med legen. Men for barn vil også det å dusje sjeldnere, og bruke en såpe som passer for hudtypen kunne gjøre at huden ikke blir irritert lenger. 

Kan du dusje når det lyner/ tordner?

Torden er en indikasjon på lynet, og for hvert tredje sekund du teller mellom lyn og torden er det en kilometer unna.

Det er flere faktorer som avgjør hvor farlig det er å ta et bad eller en dusj mens det lyner. I en blokk eller nyere hus vil det ikke være stor fare forbundet med å gjøre det, men det er vanskelig å vite om du har dette, og om det faktisk fungerer. Derfor burde du ikke bade eller dusje mens det lyner og tordner!

Utendørs er det enda farligere, da vil lynet kunne treffe direkte og det kan være en dødelig situasjon.

Grunnen til at du ikke skal dusje eller bade mens det lyner er at hvis lynet slår ned i huset ditt så vil strømmen lede seg videre. Det er snakk om ekstremt høy spenning, og strømmen kan komme steder hvor man tenker den egentlig ikke kommer til å gjøre det.

Selv om vannrøret går i bakken så kan det få strøm fra lynet i seg, og da vil lynet lede igjennom vannrøret. Det blir derfor akkurat det samme som at du skal trekke ut ledninger, for hvis du står i dusjen og lynet blir ledet gjennom vannrøret kan det være ekstremt farlig.

Ved lyn er det alltid lurt å følge føre-var-prinsippet, og derfor skal du heller ikke dusje eller bade i badekaret når det lyner.

Dusje seg frisk

Noen ganger kan det nesten føles ut som du blir frisk, eller i hvert fall litt kvikkere etter en dusj. Vi skal ikke undervurdere denne følsen, men selve dusjingen har ingen slik helseeffekt. Men føler du deg bedre så hjelper det jo sånn sett uansett.

Tar du deg ofte en dusj for å føle deg bedre så er det helt fint, men hold den til et par minutter og prøv å ikke bruk vann som er veldig varmt. Faktisk vil for mye dusjing faktisk kunne gjøre at du dusjer deg syk.

Har du feber eller er syk så burde du fortsatt ikke skru opp varmen på vannet, men å ta seg en dusj er ikke farlig. Er du forkjølet kan en dusj også gjøre så nesen blir mindre tett etter en rask dusj.

Dusjing etter tatovering – Dette er hvordan du gjør det

Det å holde seg unna solen, badekaret og svømmebasseng er ganske greit å få til etter du har tatovert deg. Men de fleste ønsker ganske fort å ta seg en dusj.

Hvor lenge du burde vente er avhengig av tatoveringen, og beskyttelsen som har blitt brukt. Derfor burde du spørre tatovøren om hvor lenge du skal vente før første dusjen.

Når du dusjer så burde du la vannet renne litt og sørge for at det holder normal dusj temperatur, ikke bruk veldig kaldt eller varmt vann. Det er ekstra viktig at det ikke er veldig varmt vann du dusjer i.

Sørg for at du bare tar korte dusjer, ikke mer enn maks et par minutter. Dusjstrålen skal ikke sprute hardt direkte på tatoveringen. Ta gjerne vann i hånden og heller la det renne ned over tatoveringen.

Såpen du bruker burde være veldig mild, og såperestene må skyldes bort i dusjen. Med tanke på bakterier er det ikke så smart å bruke en klut eller lignende for å vaske deg i dusjen, bruk hånden din til å påføre såpen.

Har du tenkt til å dusje kroppen samtidig så vask kroppen først, uten å vaske tatoveringen. Så kan du dusje tatoveringen til slutt, da hindrer du at det kommer bakterier eller såperester på den etter at tatoveringen har blitt dusjet.

For å tørke selve tatoveringen kan du godt bruke tørkepapir. Legg det rett på, og bruk nye helt til den er tørr. Dette er mest for å unngå bakterier som det kan være i håndkle. Bruker du ett håndkle så sørg for at det er helt rent, og ikke gni det, men legg det forsiktig rett på.

Dusjing etter selvbruning og solarium

At du skal vente med å dusje etter solarium er ikke riktig, og du trenger ikke å vente med å dusje etter du har tatt solarium.

Hvis du derimot bruker selvbruning så skal du som regel vente ca like lenge som en vanlig person trenger søvn, altså 8 timer. Men sjekk hva som gjelder på produktet du bruker!

Ulempen hvis du tar det på kvelden er at det kan sverte over på sengetøyet, tar du det litt tid før du legger deg så hjelper det mye.

En dusj er ofte fristende etter selvbruning, for det kan lukte litt rart. Men det er heldgivis også bra å ta en dusj når du har ventet så lenge som det står på produktet at du skal. Det gjør at du får fjernet rester, og fargen blir finere etter en dusj.

Det er fortsatt ikke nødvendig med en lang dusj, ett par minutter er mer enn nok!.

Dusjing med gips – og etter operasjoner

Hvis du har tatt en operasjon så er det hva legen sier som er riktig, og du burde ta kontakt med legen i ettertid også for å finne ut av det hvis du ikke har blitt informert. Det gjelder for alle operasjoner som neseoperasjon, silikon og generelt hvis du har blitt sydd.

Har du derimot gips og du kan dusje så er trikset og få pakket den inn så den ikke blir våt. En plastpose med gummistrikker eller plaster. Gummistrikker sitter som regel best, men du burde uansett passe ekstra godt på så vannet ikke kan renne inn under plastposen.

Du får også kjøpt dusjbeskytter som er formet til f.eks. et arm eller en bein, disse sitter litt bedre og reduserer sjansen for at vann kommer inn til gipsen. Disse koster ikke så mye, og du får kjøpt de på apotek.

De beste kjerringrådene for naturlig hårkur

Hvis gipsen blir våt så kan den tørkes med en hårføner, er du usikker på om den har blitt for våt så må du kontakte sykehuset eller legen din for å få veiledning for din situasjon. Som regel må gipsen byttes hvis du får den våt, derfor burde du være ganske grundig og ikke glemme at du har gips på armen eller beinet når du står i dusjen.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts