Vask av Caps! – Dette er hvordan du gjør det


En caps må vaskes, og dette er noe mange gjør altfor sjeldent. Etterhvert blir den ikke bare skitten, men den vil også lukte etterhvert hvis du ikke vasker den.

Vi går her igjennom tre metoder som kan brukes for å vaske capsen din. Har du flere capser så prøv først med den som ikke er favorittcapsen din så bruk den metoden som fungerte best når du skal vaske favorittcapsen din.

Maskinvask av Caps

Stort sett er det kun en fornuftig og måte å vaske caps på. Det er å vaske den i maskinen på et litt skånsomt program. Er du bekymret for om den tåler det så bruk et skånsomt program.

Hvis kapsen derimot kommer med en vaskelapp som tilsier at den ikke tåler maskinvask så er det håndvask av capsen som gjelder. Men en skånsom håndvask er nok tilnærmet like skånsom som en håndvask.

Uansett hvordan du vasker capsen så er det viktig at den får tørket raskt.
Har du en caps som er dyr, eller du liker veldig godt og den ikke tåler å bli vasket i vaskemaskinen så burde du heller begrense bruken av den. Går du med den ofte så vil den få svette på seg, og bruker du hårvoks eller lignende vil den enda raskere bli skitten.

Formen til capsen vil normalt sett holde seg etter at den har blitt vasket, men etterhvert vil den bli mer slitt dessverre. Tenk på capsen som et hvilket som annet plagg, derfor burde capsen vaskes like ofte som annet tøy.

Håndvask av Caps

Ved håndvask har du best kontroll, og du ser fort om det går bra eller ikke. Dette er ulempen med vaskemakin og oppvaskmaskin, for det er ikke umulig at capsen du tar ut etter vask har blitt misformet eller misfarget.

Det er noen fordeler med håndvask av caps. Selve formen på capsen som gir skyggen er ikke i kontakt med hodebunnen, og det er denne formen som fortest blir ødelagt hvis du vasker capsen i maskin eller oppvaskmaskin.

Er capsen av ull eller annet med spesielle vaskeinstruksjoner så følg det som står anvist på vaskelappen.

Ved håndvask er trikset derfor å fokusere vasken på den delen av capsen som faktis er i kontakt med hodet. I moderne capser er billen på capsen laget av plastikk stort sett, derfor skal det ikke være nødvendig å være så forsiktig. På eldre capser derimot burde du ikke få denne delen av capsen noe særlig våt for å ikke ødelegge formen til capsen.

Fyll en bøtte med varmt vann og tilsett vaskemiddel som passer til fargen på capsen. Legg hele capsen i bøtta med vann, jo lengre du lar den ligge desto større er sjansen for at den blir ødelagt. Du burde vente litt med å legge capsen i bøtta etter du har tilsatt vaskepulveret så det får virke i vannet ordentlig først.

Etter du har hatt capsen i bøtta og fått den vasket så skyll den godt i springen. Det er viktig at du skylder den lenge nok til at vaskemiddelet blir helt skylt bort.

Er det varmt ute så er det best at du legger capsen ute for å tørke. Sett den gjerne på noe så den holder formen sin mens den er ute for å tørke. Det kan være en liten bolle f.eks. som har samme form som et hode.

Hvis capsen ikke blir ren kan du prøve to forskjellige ting. Bruk en tannbørste eller en annen liten børste og skrubb der det er flekker. Du kan også tilsette flekkfjerner. Gjenta dette til du ser at flekken forsvinner.

Det andre alternativet er å la capsen ligge i det varme vannet over en lengre periode. Hvis du lar den ligge veldig lenge burde du etterhvert bytte ut vannet så det er varmt vann capsen ligger i.

Vær klar over at jo lengre du lar capsen ligge i bløtt jo større er sjansen for at capsen blir ødelagt. Det er derfor bedre å fokusere mer på å håndvaske den for å få bort flekker istedenfor å bare la den ligge i vann for å bli ren.

Vaske Caps i oppvaskmaskin

Hvis du vil prøve deg på å vaske capsen i oppvaskmaskinen så sørg for at den er helt ren, og du burde ikke vaske den med andre ting inni. Har du flere capser kan du derimot fint også vaske de samtidig.

Fordelen med vask i en oppvaskmaskin er at den ikke sentrifugerer som en vaskemaskin gjør, derfor er det litt mer skånsomt med vask i oppvaskmaskinen.

Har du flekker på capsen så burde du først bruke håndvaskemetoden nevnt tidligere for å fjerne flekkene. Deretter kan du vaske capsen i oppvaskmaskinen. I de fleste oppvaskmaskiner så passer capsen ganske godt der du vanligvis har glass og kopper.

Et av problemene med å vaske capsen i oppvaskmaskinen er at du må bruke oppvaskmaskin tablettene. Disse er ikke laget for å vaske capser, derfor burde du bruke veldig skånsomme oppvasktabletter.

Capsen kan blir misfarget og ødelagt av å vaske den i oppvaskmaskinen din, så ikke start med å prøve dette på favoritt capsen din.

Ikke bruk andre vaskemidler, f.eks. vaskepulver laget for vaskemaskinen din i oppvaskmaskinen. Dette kan ødelegge oppvaskmaskinen, og du vil heller ikke ha det i maskinen for da blir kanskje ikke serviset ditt vasket like godt neste gang du bruker oppvaskmaskinen.

Du burde velge et program som ikke bruker veldig varmt vann. Veldig varmt vann vil ødelegge plasten i capsen som er der for å holder formen på den. Kan du ikke velge et program som ikke bruker varmt vann så er det bedre å vaske den for hånd.

Hvis det ikke er varmt utendørs så burde capsen ligge i det rommet som er varmest. Ikke putt den i tørketrommelen, det blir den ødelagt av!

Du kan godt bruke litt avispapir inni capsen for å trekke ut mye av fuktigheten i capsen. Et håndkle vil også fungere greit for å ut endel av fuktigheten. Etter det så la capsen ligge for å lufttørke.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts