Valg av havkajakk – Dette er de største forskjellene


De fleste nybegynnere som skal prøve seg på kajakk starter med en havkajakk. Vi mener at det absolutt er den mest allsidige kajakktypen.

En god havkajakk kan du bruke til det meste, uansett om det er trening, langturer, fiske eller bare korte kveldsturer.

Det skal sies at en havkajakk veier endel, så du får ikke tatt den med deg når du må gå langt. Er det flatt kan du bruke en tralle, men så fort det blir litt terreng blir det vanskelig. Er det viktig for deg så er en packraft eller oppblåsbar kajakk sannsynligvis et bedre valg.

Forskjeller mellom havkajakker

Noe av det viktigste er at du burde kjøpe en kajakk som er til deg! Du kan gjerne låne den ut, men det er viktig at det er nettopp for deg som skal bruke den at den passer best.

Mange kan være fristet til å kjøpe en kajakk på deling, det kan fungere hvis dere har ganske lik kropp. En kajakk må være riktig i forhold til størrelsen din, og ikke minst vekten. Hvis dette ikke stemmer for brukeren kan opplevelsen bli veldig dårlig.

Det beste er å starte med å utelukke hvilke kajakker som ikke passer til deg. Dette er noen viktig punkter.

  • Materiale
  • Skrog som passer deg
  • Havkajakk med riktig plass til deg
  • Senkekjøl eller ror

Materiale for havkajakk

Det er flere grunner til hvilket materiale du burde velge for din havkajakk. De fleste ender opp med en havkajakk i plast av en faktor, nemlig prisen.

Det er absolutt mange bra havkajakker i plast, og for mange vil det også være det eneste som er aktuelt på grunn av prisen. Havkajakker i plast har den fordelen at de tåler mye, men kajakker av andre materialer tåler faktisk også mye.

Selv om de fleste nok har en havkajakk av plast så har de færreste så røff bruk av den at de egentlig hadde trengt det! Du får derimot en god kajakk til en god pris, men de veier mer! En havkajakk veier ofte 25-30 kg.

Kajakkene vi sier er laget av plastikk er laget av en plastikk som heter polyetylen som er den mest brukte plastikktypen generelt for alt som er laget av plastikk.

Selv om dette materialet tåler mye, og ikke vil ødelegge kajakken hvis det skraper på litt skjær så er det ikke noe du trenger å utsette kajakken for!. Mye riper vil også gjøre at kajakken ikke glir like godt i vannet etterhvert.

Kompositt materialene i andre kajakker enn av kun plast kan være mye forskjellig som glassfiber, karbon og Kevlar. Her får du kajakker i høye prisklasser, de rimeligste starter litt over det plast kajakker koster.

Vi anbefaler at du starter med å kartlegge hvordan du vil bruke kajakken, og hvor mye vekten av kajakken har å si for deg. Når du har gjort det vil du se hvilken prisklasse de som er aktuelle for deg havner på.

Blir det for dyrt så må du ta et valg på hvilket kompromiss du er villig til å gå ned på for å finne en god kajakk for deg.

Vurderer du å kjøpe en eldre kajakk så pass litt på hvis den er i plast spesielt. De kostet mye mer før, og du kan få nye plastkajakker som nå er mye rimeligere og bedre. Skal du kjøpe en brukt er det derfor viktig at prisen faktisk er riktig!

Skrog som passer for deg

Her kan vi grovt skille mellom hurtighet og stabilitet. En bred kajakk gir bedre stabilitet, derfor er fiskekajakker bredere. Mens de raske kajakkene er lange og smale (som konkurransekajakker).

Er du nybegynner og fristet til å gå for en bred som har god stabilitet? Vi anbefaler i så fall heller at du leier deg en kajakk noen ganger og tar våtkort før du bestemmer deg.

Selv om det er forskjeller mellom hvor stabile kajakker er så er det som å sykle. Når du først får det til så vil du ikke trenge en bred havkajakk for å føle deg stabil.

Det er hovedsakelig hvor rund bunnen på kajakken er som avgjør stabiliteten. Med en litt flatere bunn får du også en mer stabil kajakk. Bunnen vil også være med på å avgjøre hvor mye lastekapasitet du har. Samtidig gir også en rundere bunn en hurtigere kajakk.

Om kajakken er flat eller har en bue form (som en banan) har mye å si. Jo mer form den har desto bedre er den i bølger også. Her handler det om å finne en god mellomting, og det er ganske store forskjeller mellom havkajakker.

Selv om havkajakker er en type kajakk så finnes det utrolig mange forskjellige typer innenfor denne kategorien. For å gjøre det mer oversiktlig er det viktigste å kartlegge eget behov, og deretter velge bort alle de som ikke lenger er aktuelle.

Havkajakk med riktig plass til deg

Dette er viktig, uansett om kajakken virker perfekt med alle de riktige spesifikasjonene for deg så må du teste den først og teste om du syntes den er god å sitte i!

Du kan teste kajakken i butikken ved å sitte i den, men det er absolutt mye bedre hvis du får testet den på havet. At du sitter godt med pedalene når de er litt i spenn er også viktig, for det vil du gjøre mer av etterhvert når du blir mer erfaren.

Selve cockpiten må ha god plass til deg. Har du padlet endel før så er det enklere å vite hva som passer best for deg. Har du god plass vil du enkelt kunne løfte knærne opp så du får litt bevegelse i beina hvis du trenger det på lange padleturer.

Det er også mye lettere å komme inn og ut av kajakken hvis cockpiten har bedre plass. Men husk også at det å kjøpe en «nybegynnerkajakk» ikke er nødvendig. Du lærer deg fort å padle en kajakk. Spørsmålet burde heller vært om en vanlig havkajakk vil holde når du etterhvert begynner å utvikle deg som padler.

Sitteposisjonen må være god, ellers komme du garantert til å angre veldig raskt! Det er litt justeringsmuligheter, men du kan ikke justere alle kajakker så de passer deg godt. Dette punktet må derfor være på plass når du bestemmer deg for en kajakk.

Det er ikke bare irriterende og vondt etterhvert hvis du ikke sitter godt i kajakken. Sjansene for at du kantrer eller andre uheldige situasjoner øker også veldig hvis du sitter dårlig over lengre tid.

Vær også litt oppmerksom på hvilken vekt og høyde på padleren som kajakken er ment til. Veier du for mye eller for lite så vil ikke kajakken ligge riktig i vannet. Høyden passer også med hvem som kommer til å sitte godt i kajakken.

Det må også være nok plass til alt du kommer til å ville ha med deg på tur. Skal du på flere dagers tur i kajakk så trenger du endel plass. Du må også pakke riktig, ellers får du ikke utnyttet plassen i kajakken godt.

Selv om kajakken har stropper på dekket så burde de brukes sjeldent. Er det noe særlig sjø burde du ikke ha noe der, men selv når det er blikkstille vann så er det ikke der du burde pakke opp. Ulempen ved å pakke på dekket er at det kan ødelegge for stabiliteten, og er det vind vil du merke det i kajakken.

Er du ute på tur over flere dager så kan været for skifte. Derfor burde du ha en kajakk som har store nok rom til det du kommer til å ha med deg på tur.

Senkekjøl eller ror

Enkelt forklart så er ror best egnet for padling i rolig hav, og det er enklere. Mens senkevannskjøl brukes i røffere hav.

Du klarer å lære deg begge deler helt fint. Selve skroget er ofte ganske forskjellig på kajakker med de to forskjellige ror løsningene, så det er noe du burde ta stilling til på forhånd.

En kajakk med ror er ofte raskere å padle, mens du mister litt av egenskapene du kan få hvis du har senkekjøl. Vil du etterhvert ut på skikkelig eventyr hvor det er røffere sjø vil senkekjøl ha sine klare fordeler.

Senkekjølen ligger også mindre utsatt til for skade eller at det oppleves som at det er i veien. Det skal sies at veldig mange vil klare seg veldig fint og oppleve ror som det beste også, spesielt hvis du er på korte turer og vil padle litt fort.

Ikke kjøp den aller billigste kajakken

For å få en havkajakk som er av god kvalitet så må du ut med ca 10.000 kr minst. Det kan selvfølgelig være gode tilbud noen ganger, men det er viktig at kajakken holder en minimums kvalitet for at du skal bli fornøyd med den.

Har du fått interessen vil du kanskje etterhvert kjøpe deg en enda bedre en, og da er det fint hvis den du har fra før av ikke har tapt seg så mye i verdi. Ved å kjøpe en av god kvalitet, og ikke minst ta godt vare på den du har så øker sjansen veldig for det.

Ved å dra til flere forskjellige butikker vil du kunne få testet mange kajakker ganske grundig. Og når du har fått utelukket de som ikke er aktuelle og funnet de som er aktuelle i din prisklasse er det nok kun et par igjen som kan være gode kjøp.

Lei gjerne den kajakken du er interessert i å også, eller hør rundt for å få erfaringer av andre som har den. Det er mange varianter av havkajakker, og derfor er det så viktig å gjøre grundige undersøkelser før du går til innkjøp.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts