Test av Amok Hengekøye! – Så bra er den


Det er mange fordeler med hengekøyer, og noen ulemper. Du får både veldig billig, og ganske så kostbare hengekøyer. Størrelsen og vekten varierer også med flere hundre gram, men du er fortsatt godt under vekten av et telt.

Ingenting er bedre enn å våkne i en hengekøye og se utover, den følelsen får du ikke i et telt. Det som er enda bedre er å gjøre det når du i tillegg har fått deg en god natts søvn!

Forskjellige typer hengekøyer

De vanligste hengekøyene har et feste i fotenden og et i hodeenden. Så går tauet i mellom to trær, og hengekøyen er klar for bruk. Det blir ikke enklere enn dette, og har du et godt liggeunderlag og veldig godt sovehjerte kan dette være den perfekte hengekøya for deg.

Noen av de har myggnetting integrert, mens andre selger det separat. Den type hengekøye finnes også i dobbelversjoner. Du burde imedlirtidig ikke kjøpe en dobbel og tenke at du skal sove to stykker i den uten å ha testet før dere går lang tur inn i skogen!

Hvor gode de er å sove to i varierer veldig, det er veldig vanlig å kjøpe en dobbel hengekøye for å kun bruke den alene!

Amok sin hengekøye er ikke helt unik i hvordan den fungerer, selv om den har noen løsninger som er unike.

Hennessy sin hengekøye er annen hengekøye hvor du ikke har hode og føtter i samme retning som tauet du fester til trærne. Dette er en mellomting, men fortsatt en god del hakk opp fra de enkleste hengekøyene.

Fordelen med å ligge diagonalt i en hengekøye er flere, men den største er at du ligger mye mer stabilt. I Hennessy sin så må du knyte knutene selv, i motsetning til Amok sine hvor det er to stropper du enkelt justerer selv.

Amok Hengekøye

Amok har også segl hengekøyen, som er en veldig god hengekøye som tilhører hengekøyer i den enkle kategorien. Men her får du et meget godt stroppesystem som er likt det du finner på de andre Amok hengekøyene.

Liggeunderlaget til Amok – Det som er genialt med hvordan dette fungerer er at du skyver liggeunderlaget inn i mellom stoffet til bunnen av hengekøyen. På denne måten ligger liggeunderlaget helt fast, en stor frustrasjon for mange er liggeunderlag som sklir ut av hengekøyen. Med Amok sin løsning på dette er du helt kvitt dette problemet.

Selve liggeunderlaget er også litt bedre beskyttet. Uten det oppblåsbare liggeunderlaget fungerer hengekøyen dårlig, til gjengjeld så ligger du like godt som i en seng!

Det finnes to forskjellige typer lengder på Amok sine hengekøyer. Det er vanlig lengde som er for de opptil 180cm, og Draumer 5.0 / UL i XL som er for de over 180 cm og maks 210cm.

Grunnen til at du burde ta en nøye vurdering er at hvis du har et oppblåsbart liggeunderlag så er det ikke sikkert at det passer til Amok hengekøyen. Siden liggeunderlaget ligger i eget rom i hengekøyen er du også avhengig av at det passer inn.

For standardlengden er liggeunderlaget 198cm (65cm bredt og 9cm tykt), dette finnes flere steder og er kanskje den lengden du har fra før av. Xl versjonen er derimot hele 220 cm langt (65 cm bredt og 9 cm tykt) det er derfor ikke lett å få tak i dette liggeunderlaget andre steder.

Hvis du ikke ønsker å kjøpe et nytt liggeunderlag til hengekøya er du derfor avhengig av at det faktisk passer. Hengekøya er avhengig av at du bruker et liggeunderlag i riktige dimensjoner, ellers vil den ikke holde seg like stabil og god.

Hvis det liggeunderlaget du har ikke passer så kan du eventuelt selge det, for liggeunderlaget til Amok kan også fint brukes til andre ting enn kun i hengekøyen.

Oppheng/ montering av Amok sin hengekøye – Du trenger to solide trær, og en liten titt på den underholdende instruksjonen. Det er ikke vanskelig å montere Amok sin hengekøye, og når du har gjort det en gang så går det like fort som det tar med de enkleste hengekøye typene.

Stroppene er meget solide, og de er merket så du vet hvilken som skal på hver sin side. Det er lurt å trene litt på dette hjemme, eller se en instruksjonsvideo før du drar ut på tur. Det er ikke komplisert, du må bare ha oversikt over hvordan stroppene skal være.

Myggnettet er integrert i hengekøya –

På dager hvor det er mye insekter så er dette veldig kjekt å ha. Du ligger godt med nettet på, og det er enkelt å gjemme det bort på de dagene hvor du ikke trenger det.

Pass på og hold det lukket før du legger deg! det fungerer også veldig fint for å unngå blader og lignende som faller ned fra treet når du henger opp hengekøya.

Justering av hengekøyen for øl/ lese modus – Dette er noe av det vi liker best med Amok sin hengekøye! Jeg vil påstå at det ikke finnes noen andre hengekøyer som kan dette like bra. Innvending i hengekøyen er det også stropper.

Disse kan du stramme så ryggen på hengekøyen blir strammet opp og reist opp. Dette gjør at du kan sitte komfortabelt i hengekøyen for å lese en bok om kvelden. Siden liggeunderlaget er integrert i hengekøyen når du har lagt det inn er det heller ikke et liggeunderlag som sklir rundt!

Når du skal sove er det også lurt å teste litt med justeringsmulighetene. Både for de to stroppene som er festet til trær, men også de mindre stroppene inne i selve hengekøya. Med disse kan du gjøre små justeringer for å få en perfekt posisjon.

Uansett om du sover på magen, ryggen eller siden kan du få en god natts søvn her. Sørg for at liggeunderlaget er godt blåst opp, det er veldig viktig for stabiliteten.

Du skal bruke pumpeposen som følger med til liggeunderlaget, og ikke blåse rett inn i liggeunderlaget. Det er for å unngå fuktighet inne i liggeunderlaget. Pumpeposen fungerer best når det er vind, men selv inne i et telt kan du uten noe problem bruke den.

Oppbevaring i hengekøya – På begge sider har du veldig god oppbevaring!

Dette er noe vi liker svært godt med Amok sin hengekøye. Du kan ha både litt snacks, bok, leselys og en drikkeflaske lett tilgjengelig.

Både om natten, men ikke minst når du justerer den så du kan ha sittende posisjon i hengekøya er dette helt genialt.

Tarp – Nødvendig i dårlig vær

En ulempe med hengekøye er definitivt når det er dårlig vær. Løsningen er en tarp, som også er helt nødvendig når det er dårlig vær.

Amok sine heter Skjold og er ekstra store (ca 10 kvadratmeter). Du må ikke bruke Amok sin, fordelen er at du får en tarp som er stor nok og solid laget.

En tarp er også veldig fin å ha med seg på tur når du vil ligge under åpen himmel. Selv om værmeldingen ser god ut er det lurt å være forberedt hvis litt regn allikevel skulle komme.

Det viktigste med en tarp når du sover i hengekøye er at den dekker nok. Går den ikke langt nok ut risikerer du at vannet renner rett inn og samler seg midt i hengekøya!

Reparere Amok Fjøl liggeunderlag

Liggeunderlaget selges separat, bruker du et annet i amok sine hengekøyer må det være av samme dimensjon.

Amok selger forskjellige typer, hvor det er en standard type, vinter og ekstra lett variant. Winterlight er det eneste de har for fire sesonger, bruk gjerne et reinsdyrskinn i tillegg når det blir veldig kaldt ute.

Får du et hull i et oppblåsbart liggeunderlag så siger det ofte sakte ut med luft. Hullet kan være så lite at det går mange timer før det merkes at det lekker fra det. Får du derimot en skikkelig rift vil liggeunderlaget ikke pumpes opp før det er reparert.

For å finne hvor hullet er så er vann det enkleste, det vil boble når det ligger vann over hullet. Start med å pumpe opp liggeunderlaget, og se etter hull. Ofte vil du kunne se det uten å bruke vann, og når du ser hullet så ta gjerne litt vann på for å se om det bobler hvis du er usikker på om det er et hull.

Det følger med lappesaker til de fleste oppblåsbare liggeunderlag. Har du det ikke burde du handle det inn så fort som mulig. Sover du i telt så kan du klare en natt uten, men i Amok hengekøye så må du ha det.

Bruk en kniv eller saks til å skjære ut en passende bit fra stoffet som følger med lappesakene. Bruk limet som også følger med og legg lappebiten over (den må være litt større enn hullet).

Gjør denne prosessen tre ganger, og du vil få et liggeunderlag som er like godt som nytt. Bruker du liggeunderlaget andre steder enn i Amok sin hengekøye burde du absolutt ha et skumgummi liggeunderlag under. Det gikk hull på vårt når vi ikke brukte dette i telt.

Når du bruker liggeunderlaget i hengekøya skal det ganske mye til for at det går hull på det. Både fordi du ligger over bakken, men det ligger også beskyttet i en lomme i hengekøya. Pass på at det ikke ligger noe greiner eller lignende i denne lomma!

Er Amok sine hengekøyer verdt det?

Sover du mye utendørs, og liker hengekøye godt blir du ikke skuffet! prisen er i det øvre prissjiktet, spesielt når du kjøper med et liggeunderlag også.

Vi har ikke sovet så godt i andre hengekøyer før, og derfor liker vi den så godt også. Det kan være litt uvant og komme seg opp eller ned fra den, men teknikken får du fort.

Selv om hengekøyen har noen ekstra gode funksjoner, så fungerer den fortsatt med de samme enkle kravene som andre hengekøyer har.

Kvaliteten er suveren, og dette er ikke en hengekøye som blir fort utslitt. Det vi er mest imponert over er hvor stabil den holder seg.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts