Steke pizzatoppingen før du har den på Pizza? Eller vente – Vi har testet


For mange familier utvikler pizzaen seg etterhvert. Ofte starter det med langpanne, og veldig mye tilbehør. Etterhvert begynner mange og eksperimentere mer.

Familiepizzaen er et godt minne for mange, men pizza kan lages på så utrolig mange måter og det er verdt å prøve mye forskjellig.

For at pizzaen skal bli god må både steketid, topping og sausen være riktig balansert. Som regel kan det meste av topping bare hakkes opp, eller rives og være klart for å stekes sammen med pizzaen. Det er derimot noen unntak vil skal gå igjennom i denne artikkelen!

Skal toppingen stekes før eller sammen med Pizzaen

Det meste av topping skal stekes med pizzaen. Den avgjørende faktoren er at toppingen må trenge cirka like mye tid som det bunnen trenger. Osten er en del av toppingen som ofte trenger like lang tid som bunnen, og derfor skal osten stekes med pizzaen fra start av.

Hvor lang steketid og varmen du bruker forteller hva du burde gjøre. Det meste av rått kjøtt trenger mer tid enn det du bruker for å steke pizzaen lenge nok til at bunnen er god og osten smeltet. Derfor burde det meste av rått kjøtt stekes på forhånd.

Med endel topping er det derimot valgfritt, her burde du tenke mest på dine egne preferanser. Topping som i utgangspunktet ikke er farlig å spise rått, eller må gjennomstekes for å ikke være farlig kan du fint putte rett på pizzaen.

Mange liker å steke løk og sopp for eksempel på forhånd. Både for å bli kvitt væske, men også for å gi maten en bedre konsistens. Chorizo og pepperoni som har vært varmebehandlet og er spiselig kaldt trenger du ikke å varme opp på forhånd. Ved å steke litt på forhånd kan du derimot bli kvitt fett fra pepperoni, eller bruke mikroovnen.

Soppen kan du også enklere krydre hvis du steker soppen i en varm panne først. Dette handler mest om smak og behag, så lenge du sørger for at toppingen du har på pizzaen får nok varmebehandling.

Toppingen som burde stekes på forhånd

Det er mange forskjellige måter å steke pizza på, derfor er det så mange forskjellige måter toppingen burde behandles på også.

Generelt kan vi si at det tilbehøret du skal ha på pizzaen minst skal stekes på så høy varme, og over så lang tid som du uansett skulle ha gjort hvis du stekte det utenom på pizzaen. På grunn av dette må det meste av rått kjøtt stekes på forhånd.

Pølser, kylling, kjøttdeig og bacon burde som regel alltid stekes for seg selv på forhånd. Det er viktig at rått kjøtt blir gjennomstekt, derfor er det faktisk veldig viktig at du gjør dette!


En annen fordel med å steke det på forhånd er at du blir kvitt fett og væske som eller ville vært på pizzaen. Hvordan du forsteker kjøttet avhenger både av type, men også hva du selv liker.

Bacon kan du for eksempel både steke i stekepanne, i ovnen eller i en airfryer før du har det på pizzaen.

For kjøtt som allerede har vært stekt, ofte solgt som pizzatilbehør så trenger du som regel ikke å steke dette for seg selv på forhånd.

Følg steketiden for alt tilbehør!

Det er ikke uten risiko og spise rått kjøtt, og det kan faktisk være bakterier i rått kjøtt som kan gjøre deg veldig syk!

For å generelt vite hva som er trygt å ha rett på som tilbehør når du lager pizza burde du ta utgangspunkt i hvordan du til vanlig ville stekt det du skal ha på pizzaen.

Pølser som trygt kan spises uten å stekes er et eksempel på kjøtt som du fint kan legge rett på pizzaen. Selv om vi sier at rått kjøtt skal gjennomstekes, så er unntaket hvis pizzaen blir stekt på såpass høy varme, og over lang nok tid til at kjøttet blir gjennomstekt.

Ved å steke på forhånd er det enklere å være helt sikker, for det å bedømme om det kommer til å bli gjennomstekt på forhånd er ikke alltid så lett. Veldig mye rått kjøtt vil også smake bedre, og gjøre pizzaen mer velsmakende når det stekes på forhånd!

Fordeler ved å steke pizzatopping for seg selv

For å få en sprø og god pizza kan for mye væske fra toppingen gjøre at pizzaen ikke blir like god som den kunne ha blitt. Grønnsaker inneholder mye væske og putter du det rett på pizzaen kan det gjøre at bunnen også tar lengre tid å steke bunnen.

Mange grønnsaker kan du med fordel steke på forhånd, det vil gjøre at pizzaen ikke blir like flytende og resultatet blir bedre. Etter du har forhånds stekt  tilbehør er det heller ikke noe i veien med å tørke av det du har stekt så du tilsetter pizzaen enda mindre væske!

Selv om det kan virke som du mister mye smak ved å steke på forhånd så det blir mindre væske, så gjøre det faktisk at det ofte blir enda mer smaksrikt! Og ved å steke på forhånd kan du også velge om du ønsker å karamellisere noe av toppingen.

Litt av problemet med å steke bacon for eksempel på forhånd er at du må gjøre det forsiktig. For når du har det på pizzaen så vil det også bli stekt. Men her er det bedre å være på den sikre siden og heller ha kjøtt som er stekt litt for mye enn litt for lite.

Desto tynnere kjøttet er jo mindre tid trenger det også. Derfor må du selv ta en avgjørelse, for bruker du steketiden til en hel kyllingfilet så vil den være lengre enn for når du har kuttet opp fileten i tynne strimler for å ha som topping.

Mistenker du at kjøttet ikke er stekt nok, men du har allerede stekt pizzaen så vil det beste være å putte hele pizzaen i ovnen igjen. Det gjør at bunnen og det andre tilbehøret blir stekt lengre en det skal, men det å ta av kjøttet for å steke det mer etter det allerede har vært på pizzaen er heller ikke enkelt.

Lar du pizzaen stå litt før du serverer den så vil det også gjøre at kjøttet fortsatt stekes litt. Skjær opp litt av kjøttet og se på det hvis du er i tvil om det er gjennomstekt.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts