Padle kajakk alene – Viktige forhåndsregler


Kajakk padling er en fantastisk måte å komme seg ut på havet, men du skal stille godt forberedt. Så fort du er i vann blir alt mye vanskeligere hvis noe går galt, derfor må også forberedelsene være gode.

Kajakk gir en deilig frihet, og det å padle alene gjør at du kan padle akkurat når det passer deg! Det krever bare litt ekstra planlegging. Det selges mange sikkerhetspakker for kajakk, det utstyret som er i de pakkene burde du absolutt ha.

Er du alene så er en slik pakke helt nødvendig. Det er god plass og litt ekstra vekt har lite å si i en havkajakk. Pakk derfor alltid med godt med skift, mat, drikke og sikkerhetsutstyr.

Padle kajakk alene

Har du tatt våttkort så er du allerede ganske forberedt, dette er noe alle som padler kajakk må/ burde ta. Når du padler alene er det ekstra viktig at du holder deg nærme land, og at du er godt kjent i området.

Er du ikke trygg i kajakken og helt sikker på at du kan redde deg selv hvis du kantrer så skal du heller ikke padle alene. Redningsvest er ikke bare påbudt, men det er den som kan redde deg hvis du havner ut i havet.

Sjekk værmeldingen ekstra godt på forhånd, og husk at værmeldingen er aldri 100% pålitelig. Selv i fint vær kan været plutselig snu. Krysser du havet så blir det plutselig en mye mer alvorlig situasjon hvis noe skjer.

Er det mye båter ute så skal du være trygg i kajakken, og holde deg nærme land. Det er ikke alle som viser like mye hensyn, og bølgene kan plutselig bli store.

Så lenge du tar gode forhåndsregler kan du få mange fine turer når du padler alene! Bare husk at det å få hjelp kan ta lang tid. Det er derfor ekstra viktig å være forsiktig, det gjelder når du går opp eller ned fra land også.

Er du ikke kjent i området så sjekk ut området på et kart først og planlegg en rute. Blir det mye bølger eller du må krysse vannet så tenk deg godt om på forhånd. Hvis det blåser opp må du krysse havet for å komme tilbake også? Ved å unngå dette vil du minimere sjansene betraktelig for at ulykker skjer.

Ekstra forhåndsregler du må ta når du padler alene

Du må ha alt av utstyr for å klare deg på egenhånd, og klær som du kan holde deg varm i vannet i. Har du ikke dette så skal du heller ikke legge ut på padletur alene.

I en havkajakk har du mye plass til å ta med deg utstyr, det er altså ingen grunn til å pakke altfor lett. Bruk tørrposer til alt når du pakker i kajakk, og ha en liten vanntett mappe til å ha telefon i (som er fulladet).

Alltid vit hvor du er, og si ifra på forhånd hvor du skal. I og med at du har god plass burde du alltid ha minst ett skift, og drikke/ mat for å klare deg endel lengre enn hva du planlegger for.

Selv om du kanskje har padlet flere ganger uten å gå rundt så er det noe som kommer til å skje. Planlegg derfor alltid for det! Selv om du går rundt skal du klare å håndtere det uten hjelp fra andre når du legger ut på tur alene.

Sørg for at du er synlig på havet. Bruk farger som sees godt, det er ikke så lett for båter i havet og se deg når de kommer i havet og du ikke er særlig synlig. Selv om de kanskje ser deg etterhvert så kan det være du får mye bølger.

Ser de deg fra lang avstand vil de lettere kunne unngå deg og tilpasse farten så det ikke blir så mye bølger. Padler du i skumringen må du ha lanterner og hodelykt. Endel setter refleksteip på årer og lignende, dette er veldig lurt. Jo tidligere du blir sett jo mindre bølger kommer du til å padle i fra båter også.

Endel bruker også VHF i kajakk, dette kan være veldig lurt spesielt hvis du er ute å padler alene. Skal du på en lengre tur kan du enkelt melde i fra om reiseruten din. Du må ha et sertifikat men dette kan du enkelt ta gjennom et webkurs.

Det finnes mange håndholdte VHF-er som vanntette og enkle å ta med seg på tur. De koster litt men det er absolutt verdt det hvis du padler mye på tur. Det erstatter derimot ikke telefon som du alltid må ha med deg liggende i en vanntett mappe.

Fordelene med å være flere som padler sammen

Selv når du padler med andre så skal du kunne klare deg på egenhånd, for det er ikke så enkelt å hjelpe andre. Før du begynner å padle alene er det lurt å padle med andre først.

Det er flere grunner til det, i starten er det ofte at du ikke har tenkt på alt du burde hatt med deg, og da er det gull verdt å ha med seg andre erfarne padlere.

Når du padler med andre erfarne padlere så lærer du også endel triks du kanskje ellers ville lært av på den harde måten hvis du var alene.

Er dere en gruppe er dere veldig mye mer synlige i vannet, det er veldig viktig for du er avhengig av å bli sett godt når du sitter i en liten kajakk på havet.

Hvis noen går rundt er det også en veldig stor fordel å være flere. Selv om du vet hva du skal gjøre er det lettere å beholde roen når du vet at det er andre rundt deg som eventuelt kan hjelpe til.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts