Lage filterkaffe uten kaffemaskin – Kaffe på tur!


Det er flere situasjoner hvor lysten på kaffe melder seg uten at du har en kaffemaskin å lage filterkaffe på. Å lage filterkaffe uten en kaffemaskin kan gjøres på flere måter, fra veldig provisoriske løsninger til gode løsninger som gir god kaffe.

Forskjellige måter å lage filterkaffe uten kaffetrakter

Det meste av kaffe i Norge lages med en kaffetrakter, hvor vann blir dryppet gjennom et kaffefilter og på denne måten lages det filterkaffe.

Om du har en hytte uten strøm, er mye på tur, bilferie eller er på ferie i andre land hvor det lages kaffe på andre måter er det flere måte du fortsatt kan få laget filterkaffe på.

Filtertrakt kaffe – Spesielt Kalita har flere varianter både i glass og metall som gjør at du kan få det som passer best til ditt bruk.

Det eneste du trenger her er å varme vann, det kan du gjøre på mange forskjellige måter. Å koke vann på bål er ekstra koselig i naturen, ellers kan du bruke en primus eller en vannkoker.

Når du har kokt opp vann skal det kjøles litt så det ikke er kokende når du heller det over filtertrakteren. Utenom at du selv heller vannet i filteret hvor du har filterkaffen fungerer denne metoden helt likt som med en kaffetrakter.

Stanley kaffebrygger – Dette er en annen løsning hvor du ikke bruker papirfilter men istedenfor har den et metallfilter. Veldig praktisk på tur, og tar liten plass. Kombinerer du denne med en Stanley termos så har du varm kaffe til hele dagen. Sjekk ut Stanley kaffebrygger hos bakerenogkokken.no

Aeropress – Er du glad i god kaffe på tur burde du eie en Aeropress, det er ikke uten grunn at den er så populær. Mange sverger til denne, og flere har den som sin faste måte for å brygge kaffe i hjemmet også.

Her kan du brygge på forskjellige måter, men den bruker papirfilter! Dette er nok den minste kaffebryggeren på markedet som brygger igjennom papirfilter. Med en Aeropress kan du lage veldig god kaffe, men som med de fleste andre bryggeprosesser er det viktigste nykvernet og ikke minst gode kaffebønner.

Provisorisk løsning – Har du en kaffetrakter som er ødelagt kan du fortsatt bruke den til å lage traktekaffe. Løsningen er at du selv må hele vannet over kaffefilteret som man ellers ville gjort med en filtertrakt brygger.

Om du er tom for kaffefilter så bruk tørkepapir, det er litt tykkere og fungerer ganske greit. Tørkehåndkle eller annet klede fungerer også greit. Er desperasjonen stor kan det meste som minner om et filter men fortsatt ikke sliper kaffen igjennom brukes.

Prinsippet for filterkaffe er enkelt

Det å brygge filterkaffe er veldig enkelt, men for å få det beste resultatet er det mange faktorer som spiller inn. Det første og viktigste er gode kaffebønner, som er oppbevart riktig.

Ferdig kvernet kaffe fungerer, men når du kverner den selv så blir opplevelsen en helt annen. Har du ikke tilgang til strøm eller er ute på tur så finnes det også et stort utvalg av manuelle hånd kaffekverner.

Vannet som du bruker til filterkaffen skal være mellom 92-96 grader. På tur blir det fort mye å ha med seg et termometer for mange, men la vannet kjøle seg litt etter det har kokt opp.

Du kan mangle det meste til kaffe og fortsatt klare å lage kaffe. Så lenge du har kaffe og vann trenger du kun noe du kan legge tørkepapir i som filter og deretter la kaffen renne rett i en kopp. Har du kun espresso kaffe eller annen kaffe som ikke egentlig er til filter så vil det fortsatt bli kaffe. Men smaken blir ikke like god, og ofte ganske besk. Veldig finkvernet kaffe passer heller ikke til grove kaffefilter, da renner kaffe igjennom filteret!

Bruke presskanne til filterkaffe

Om du ikke er så opptatt av at kaffen er brygget igjennom et filter, men du kun har filterkaffe så kan du fint bruke denne i en presskanne.

Grunnen til at du ikke egentlig skal bruke filterkaffe i en presskanne er mest på grunn av måten den er kvernet på. Kaffen blir derfor ikke like perfekt som den ellers kunne blitt, men det fungerer helt fint om du har litt filterkaffe til overs og ingen kaffetrakter.

Om du har en kaffekvern og kaffebønner så kvern kaffen som du ellers ville gjort til presskanne!

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts