Lade telefon og annen elektronikk på tur – Dette er mulighetene


Selv om du ofte ikke engang har dekning, eller lyst til å hele tiden være pålogget når du er på tur så er det fint å ha tilgang på lademulighet.

Enten om det er til en gps, telefon for å navigere med og til å ta bilder med. Det er flere triks for å få batteriet til å vare lengst mulig, ofte sparer du mest ved å skru skjermstyrken helt ned.

Vi skal derimot i denne artikkelen ta for oss de forskjellige mulighetene du har hvis du skal på en lengre tur og har behov for å lade telefon og andre elektroniske apparater.

Lade med powerbank

Veldig mange har en powerbank, og disse finnes i veldig forskjellige varianter. For mange vil de kunne dekke behovet.

Bruker du telefonen mye på tur, husk både navigering og bruke telefon til å ta bilder gjør fort at du går tom for strøm i løpet av en dag selv om du ikke har dekning og ikke bruker telefonen til andre ting.

Har du stort batteri på telefonen så har du ofte en stor skjerm som kan bruke mye strøm også. Ved å skru ned lysstyrken kan du forlenge batteritiden veldig. På mange telefoner kan du også skru av optimalisering av lading. Det er bra for batteriet å ha det på, men skal du ut på tur og vil ha så fult batteri som mulig kan det være lurt å skru det av før du lader opp telefonen før turen.

Har du en powerbank som har blitt noen år gammel så kan den fort ha blitt ganske utdatert i forhold til de nye powerbankene. Det er ikke så mange år siden de fleste var 5 000 – 10 000 mAh. Dette holder ikke til mer enn 2-3 ladinger på mange telefoner.

Nyere powerbanker derimot har ofte fra 20 000 mAh og langt høyere som koster fra 400-500 kr. Skal du på en tur som kun går over noen dager kan en av disse powerbankene fint holde turen ut.

Selv om det finnes andre metoder så er powerbank absolutt den letteste måten å lade på. Begrensningen er at når powerbanken er tom så får du heller ikke ladet den opp før du kommer hjem og risikerer derfor å gå helt strømtom.

Har du et sted du skal til, og være der over lengre tid og er villig til å bære litt tungt så finnes det også powerbanker som kalles powerstations. Disse er derimot betydelig større og veier typisk 5-8 kg. Til gjengjeld kan du lade både laptoper, nettbrett og telefon.

Størrelsen på batteriet men du vil ofte kunne lade en telefon 20-50 ganger. På en hytte uten strøm kan dette være en god løsning hvis du kobler den med et portabelt solcellepanel.

Det gjelder spesielt hvis behovet for strøm ikke er så stort. Fordelen med denne løsningen er at du kan ta det med deg, i motsetning til faste solcepaneler som er koblet på batterier som er lite egnet å flytte på.

Hender det at du f.eks. noen ganger sover i bilen er dette lurt å ha hvis du er på lengre tur. Er det derimot større strømbehov vil det ofte finnes rimeligere løsninger som leverer mer strøm.

Vi er generelt ikke så glad i powerbanker med trådløs lading. Vi har stolt litt for mye på de en gang før, og da sluttet den å virke underveis på turen. Kjøper du en med trådløs lading så sørg for at du i det minste har med en kabel! Trådløs lading går også generelt ganske mye langsommere.

Solcellepanel for lading

Disse finnes i mange forskjellige varianter, hvor de to største forskjellene er watt de kan levere og byggekvaliteten.

De aller enkleste variantene har en powerbank med et lite solcellepanel på seg. For de fleste vil dette ikke gi nok lading. Holder det for deg kan det være en rimelig og god løsning.

Du får solcellepanel som er portable i variable størrelser. De fleste starter fra 5 watt og helt opp til 200-300 watt. Det skal sies at når det blir 200-300 watt er de ikke så portable at du tar de med på fjellturer, og prisklassen blir høy.

Det mest aktuelle for de fleste er heldigvis ikke at de trenger så mye watt uansett. Noen som filmer mye, med flere forskjellige kameraer og har mange batterier som hele tiden skal være ladet opp har ofte større behov. For de fleste vil derimot en solcellepanel på 10-20 watt fungere veldig bra.

Med Goal Zero Nomad 10 får du det de fleste trenger. Fordelen med at det er 10 istedenfor 5 watt er at det i Norge ikke alltid er solskinn. Er du på tur vil du derfor ha endel ekstra sikkerhet i at du kan få nok strøm på telefonen din med denne.

Kvaliteten er meget god, og størrelsen er ca som en ipad når den er slått sammen. Det er to like store deler som brettes ut når du åpner den opp. Selv på overskyede dager vil du få strøm, men her er det flere faktorer som spiller inn.

Vi liker best å bruke den til å lade en powerbank, for så å lade telefonen fra powerbanken. Fordelen er at en powerbank har mer kapasistet, så du vil ha mer strøm lagret og med deg på tur med denne metoden.

Har du andre enheter som et teltlys eller andre ting som lades med usb så vil du kunne lade dette på kvelden med strømmen fra powerbanken.

Nomad 10 skal kunne klare å lade flip 24 powerbank på 6700 mAh på 4-8 timer, mens Nomad 5 (5 watt) bruker 8-16 timer. Her vil været ha mye å si så det kan ta enda lengre tid også under dårlige forhold.

For sammenligning så har iPhone 13 pro 3,125 mAh og iPhone 13 pro max en batterikapasitet på 4,373 mAh.

Tenker du at solcellepanelet kan betale ned seg selv ved å spare på strømmen så vil det aldri skje. Rett og slett fordi det koster veldig lite å lade telefoner å lignende selv når strømprisene er høye. Du får derimot muligheten til å lade hjemme eller andre steder hvis strømmen skulle bli borte over en lengre periode.

Nomad 10 har også fester i alle fire hjørner så du enten kan henge den langs en hyttevegg eller feste den til sekken og lade mens du går!

For mange er det en trygghet i å vite at de kan få ladet telefonen på tur. Enten om det er for å få hjelp, navigere eller andre ting så sørger et portabelt solcellepanel for litt mer trygghet. Du må derimot ha været på din side!

Det er enkelt å justere vinkelen, og selv i kveldssolen kan du få endel lading. At det er sterk sol er det som har mest å si. Men hvordan du vinkler panelet og sørger for at hele panelet får sol har også veldig mye å si.

Mobilt vannkraft og vindkraft for lading

Vannkraft – Dette er ikke noe som er særlig utbredt, men det er noen små vann generatorer som er laget, og andre som er under utvikling.

De kan fungere på to forskjellige måter. Enten ved å settes i en elv hvor vannet uansett renner. Den andre metoden er at du skaper energien selv, da trekkes den bak f.eks. en kajakk eller kano.

Vi har ikke funnet noe av dette på det norske markedet, men for noen som har et spesielt bruk kan nok dette være en god metode.

For større installasjoner så gjelder det helt andre regler, som krever mye søknader og det er i helt annen prisklasse.

Fordelen med en slik enhet som er liten og kan lade små enheter er at energien til den er mer forutsigbar enn solkraft. I praksis er det derimot ikke noe som per nå fungerer særlig godt til en fornuftig pris.

Vindkraft – For turer er dette heller ikke et særlig godt alternativ. Fordelen med vindkraft er at det også ofte kan gi mer strøm, og samtidig være ganske rimelig å installere.

På hytter, båter og andre steder uten innlagt strøm derimot er det ofte en veldig god løsning. I en liten jakthytte på fjellet kan også dette være et bedre alternativ enn solcelle.

Med tanke på å produsere strøm selv og kunne gjøre det mens du er på tur er derimot solcelle det eneste som fungerer bra.

Små vindmøller kan også bråke endel, men her er det store forskjeller. Til felles har de med solcelle at de ikke alltid produserer strømmen når du trenger å bruke den. Derfor vil de fleste trenge å lagre strømmen i en batteribank eller powerstation.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts