Matforgiftning er en ubehagelig tilstand som kan føre til kvalme, oppkast, diaré, magesmerter og feber. Den oppstår ofte når man konsumerer mat eller drikke som er kontaminert med skadelige bakterier, virus eller parasitter. I denne artikkelen vil vi gå gjennom noen effektive kjerringråd for å lindre symptomer på matforgiftning og forebygge fremtidige episoder.
Forstå årsakene til matforgiftning
Matforgiftning kan skyldes en rekke mikroorganismer, inkludert bakterier som Salmonella og E. coli, virus som norovirus, og parasitter som Giardia. Faktorer som dårlig matoppbevaring, utilstrekkelig matlaging og krysskontaminering kan øke risikoen for matforgiftning.
Når du er på reise og ikke selv kan kontrollere hvordan maten er laget og oppbevart er det mange som velger å heller velger å gå for tryggere alternativer. Det kan være lurt, men å la være å helt smake på lokal mat er jo også synd. Bruk derfor fornuft, og vær klar over risikoen. Er du ellers sunn og frisk er det mindre grunn til å være like påpasselig. Dager før du skal ut å reise, eller du bare er generelt bekymret for å få ferien ødelagt av matforgiftning kan det å være forsiktig være veldig lurt. Ta gjerne en titt på anmeldelser på nettet, men du kan også se inn mot kjøkkenet på restauranter og i det minste få ett inntrykk av hvordan hygienen er.
Kjerringråd mot matforgiftning
Hydrering – Drikke nok vann og elektrolytter er avgjørende for å erstatte de tapte væskene og forhindre dehydrering. Prøv å drikke små mengder vann, sportsdrikker eller avsaltet kjøttkraft regelmessig.
BRAT-diett – En diett bestående av bananer, ris, eplemos og ristet brød (BRAT) kan bidra til å lindre symptomer på matforgiftning. Disse matvarene er milde og enkle å fordøye, og de kan hjelpe med å binde avføringen. Dette er en diett som tidligere ble brukt for behandling, men det gjelder ikke lengre! Hold deg derfor til matvarer som er sunne, men som du også har god erfaring med. Ønsker du allikevel en form for diett kan du gjøre dine egne undersøkelser rundt BRAT-diett og gjøre nødvendige tilpasninger.
Ingefær – Har antiemetiske egenskaper som kan redusere kvalme og oppkast. Du kan drikke ingefærte, ta ingefærkapsler, eller tygge på fersk ingefær for å lindre symptomer.
Kamille- og peppermynte-te – kan bidra til å lindre kvalme og roe magen. Drikk en kopp av disse te-typene flere ganger om dagen for å lindre ubehag.
Gi kroppen din tid til å hvile og gjenopprette seg etter matforgiftning. Sørg for å få nok søvn og unngå anstrengende aktiviteter. Hold deg også til mat som er trygg, og du har god erfaring med.
Forebyggende tiltak mot matforgiftning
Følg grunnleggende mattrygghetsregler ved å vaske hendene grundig før matlaging, oppbevare mat ved riktig temperatur og tilberede maten grundig. Bruk av Antibac når du er ute å spiser er noe alle burde gjøre.
Oppretthold god personlig hygiene og sørg for å vaske hendene regelmessig, spesielt før du håndterer mat og etter å ha brukt toalettet.
Kjøp mat fra steder du stoler på, dette gjelder spesielt når du er på reise. Her må du selv ta en vurdering. For mange er nettopp det å smake på mat ved alle markeder en stor del av ferien, og vi sier ikke at du ikke skal gjøre det. Men det å være litt kritisk, bruke lukte sansene før du smaker er lurt. Se også an forholdene, ligger maten adskilt og kjølig? Eller har maten ligget i sola hele dagen med masse fluer rundt seg. Vær klar over risikoen du tar, mange tror de tåler alt og kan plutselig få seg en skikkelig overraskelse som kan være farlig.
Når du reiser, vær oppmerksom på vann- og matkvaliteten på destinasjonen. Unngå å drikke vann fra usikre kilder og vær forsiktig med mat fra gatekjøkken og lokale markeder.
Vær ekstra forsiktig med matvarer som er kjent for å ha høyere risiko for matforgiftning, som rått kjøtt, fjærkre, egg og upasteurisert melk.
Kjerringråd mot magesyre og refluks
Forhindre krysskontaminering ved å holde rå og tilberedt mat adskilt, og ved å bruke separate skjærebrett og kniver/redskaper for ulike matvarer. Bodum har blant annet skjærebrett som er fargekodet for å skille mat du tilbereder fra hverandre. Dette er veldig nyttig spesielt om dere er flere i husholdningen!
Bruk av kjerringråd mot matforgiftning
Matforgiftning kan være en svært ubehagelig opplevelse, men ved å følge noen enkle kjerringråd kan du lindre symptomene og hjelpe kroppen din med å komme seg raskere.
Les mer om hva kjerringråd er, og hvordan de skal brukes!
Husk å også ta forebyggende tiltak for å redusere risikoen for matforgiftning i fremtiden. Hvis symptomene dine vedvarer eller forverres, er det viktig å søke medisinsk hjelp.