Kjerringråd mot blåveis (blått øye) – Effektive tips


En blåveis, også kjent som et blått øye, er et resultat av blod som samler seg i vevet rundt øyet etter en skade. Blåmerker og hevelse er vanlige symptomer på en blåveis. Denne artikkelen vil gi deg noen kjerringråd og effektive løsninger for å lindre smerten og akselerere lindring av en blåveis, samt forebyggende tiltak for å unngå fremtidige skader.

Kjerringråd mot blåveis

Selv om vi har samlet noen kjerringråd mot blåveis, er det veldig lite som faktisk hjelper for å bli kvitt blåveis raskere enn hva den ville blitt borte naturlig. Husk at disse rådene ikke erstatter profesjonell medisinsk rådgivning, og det er viktig å konsultere en lege spesielt hvis du har smerter eller synet påvirkes. Les mer hos NHI om når lege burde oppsøkes.

Hva blåøye skyldes er også en faktor som kan påvirke hva du selv kan gjøre. Huden rundt øyet er tynn og det skal lite til for at det kan bli blått. Det vanligste er en ytre påvirkning, som slag eller støt som skaper blåøye.

Blåveiser er heller ikke alltid blå med engang, og kan være ganske mange forskjellige farger. Har du fått et støt/slag og merker det på kvelden er det derfor ikke helt uvanlig at du våkner med en blåveis.

Kjøl ned det skadede området

Umiddelbart etter skaden kan du benytte is eller en kald kompress for å redusere hevelse og smerte. Pakk isen eller kompressen i et mykt håndkle eller klut for å beskytte huden og unngå frostskader. Påfør ispakken på det skadede området i 15-20 minutter, og gjenta dette hver våken time de første 24 timene etter skaden.

Hold hodet hevet

For å redusere hevelse og forhindre at blod samler seg i det skadede området, kan du prøve å holde hodet hevet, spesielt når du sover. Bruk ekstra puter for å støtte hodet og nakken, og unngå å ligge flatt.

Hvile er generelt bra, men faktisk er det å være i aktivitet noe som hjelper for blodsirkulasjon. Det er også viktig å holde seg hydrert.

Smertestillende og antiinflammatoriske medisiner

For å lindre smerte og redusere betennelse, kan du ta smertestillende medisiner som paracetamol eller ibuprofen. Følg anbefalte doseringsinstruksjoner og snakk med legen din hvis du er usikker på hvilken medisin som er best for deg, eller hvis du tar andre medisiner som kan påvirke effektiviteten eller sikkerheten til smertestillende medisiner.

Massasje

Når hevelsen og smerten har begynt å avta, kan du forsiktig massere området rundt blåveisen for å stimulere blodsirkulasjonen og lette helbredelsesprosessen. Bruk fingertuppene til å utføre lette, sirkulære bevegelser rundt det berørte området, og unngå å legge for mye press på blåmerket.

Vitaminer og mineraler

For å støtte helbredelsen av blåveisen og styrke kroppens naturlige helbredelsesprosess, er det viktig å få i seg tilstrekkelige mengder vitaminer og mineraler. Vitamin C, K, E og sink er spesielt gunstige for å reparere skadet vev og styrke blodkar. Øk inntaket av matvarer som er rike på disse næringsstoffene, for eksempel sitrusfrukter, brokkoli, mørkegrønne bladgrønnsaker, nøtter og bønner, eller vurder å ta kosttilskudd.

Unngå ytterligere skade

For å forhindre forverring av blåveisen og unngå ytterligere skade, er det viktig å beskytte det berørte området så mye som mulig. Unngå å gni eller presse på blåmerket, og vær forsiktig når du utfører daglige aktiviteter for å unngå utilsiktet støt eller trykk.

Bruk av kjerringråd mot blåveis

Blåveiser kan være smertefulle og ubehagelige, men ved å følge disse kjerringrådene og naturlige løsningene, kan du lindre smerte, redusere hevelse og akselerere helbredelsesprosessen.

Les mer om hva kjerringråd er og hvordan de skal brukes!

Husk å alltid konsultere en lege dersom blåmerket ikke forbedrer seg eller forverres over tid, eller hvis du har bekymringer angående din helse og velvære.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts