Kadens løping – Hva er det, og hvordan bruke det?


Etterhvert som du løper mer, og snakker med andre om løping er kadens et utrykk som dukker opp etterhvert. Det er heldigvis egentlig veldig enkelt.

Kadens løping er hvor mange skritt du tar, altså hvor mange ganger foten din treffer bakken i løpet av et minutt når du løper. Fordelen med å vite din løpe kadens er at du kan sammenligne deg men andre, men også hvis du ønsker å forbedre løpe kadensen din. Du kan bruke akkurat samme metode for å finne kadensen din når du går.

Innenfor sykling så brukes også kadens, tallet for kadens brukes da ved å telle antall omdreininger.

Hva er kadens?

Utrykket brukes ikke så mye, spesielt ikke blant mosjonister. Men det er noe du enkelt kan finne ut av, og det kan hjelpe deg for å bli en bedre løper.

Tell hvor mange skritt du tar i løpet av et minutt, teller du kun den ene foten blir det enklere å holde oversikten. Så ganger du det med to for å finne det totale antall skritt du tar på et minutt. Noen smartklokker teller også kun på en fot, så hvis tallet du får virker lavt så kan det være at du må gange tallet med to for å finne din kadens.

For noen år siden var det mer snakk om kadens, men blant aktive løpere er det fortsatt et tall som brukes mye. Kadens løping kan også være et fint delmål du har for løpingen din. Hvor et løp kanskje er det store målet ditt, så kan det å øke kadens tallet ditt fungere bra som små delmål.

Når du måler kadens så burde du gjøre det på et flatt underlag, spesielt hvis du vil bruke tallet for å sammenligne deg med andre løpere. For å forbedre deg selv derimot kan du måle kadens når du løper på det underlaget du liker best, for så å se hvordan progresjonen blir på det underlaget.

Hva burde din løpe kadens være

Det finnes generelt et tall som er på 180, men når du hører dette tallet så er det nok lite relevant for deg. Men det betyr ikke at du ikke burde vite løpe kadensen din. 180 i løpe kadens er det mange av de beste (profesjonelle) løperne ønsker å ligge på. Men mange ligger over det også.

Fordelen med å ha et høyt tall for kadensen din er at det minsker sjansene dine for skader. Og hadde du tatt gjennomsnittet ditt for hva løpe kadensen din er vil de fleste se at de har et lavere tall når de blir slitne.

Derfor vil mange kunne forbedre seg løpeøkonomisk ved å ta med kadens som et måltall du tenker litt på. Ligger du under 170 så vil du kunne få gode resultater generelt som løper ved å øke kadens tallet ditt.

Har du lange bein vil du helt naturlig ta lengre skritt, og det er litt av grunnen til at det ikke finnes et perfekt kadens tall som er riktig for alle. Og du burde heller ikke kun fokusere på et tall når du løper, for å bli en best mulig løper er det mange faktorer du må ta hensyn til, og her kan kadens være et av disse tallene.

Hvordan forbedre løpe kadens

Selv om det optimale kadens tallet ikke er likt for alle, så gjelder det generelt at man blir en mer effektiv løper når man trener for å få et høyere kadens tall. 

Før du bestemmer deg for noe bør du finne ut hva din løpe kadens er. Det gjøres enkelt ved å telle skritt i et minutt som tidligere nevnt, eller med en pulsklokke.

Ved å gjøre litt motbakkeløping så får du ofte en naturlig trening på å løpe med høyere kadens, det er fordi når det blir motbakke bruker de fleste også automatisk flere skritt. Men da kan tempoet heller ikke være for lavt for at du faktisk skal løpe med høy kadens.

Når du har gjort det så er det enklere å se hvordan du kan gå frem for å forbedre. Det handler generelt om å ikke ha så lange skritt, og en god holdning når du løper. Men det er ikke nok hvis du er ny som løper, for de fleste vil det handle mest om å øke den totale mengden med løpetrening.

Ved å la armene også «løpe» så følger ofte benene dine med. Det hjelper for å bevege beinene raskere og de blir ikke like enkelt «hengende» etter. Med måte selvfølgelig, men det å være mer aktiv med armene mens man løper hjelper for mange.

Bruk av en treningsstige eller at det er oppmalte striper på bakken hvor du løper med raske skritt er god trening for høyere kadens. Noen runder med raske høye knær er også en veldig god øvelse, som er fin å ha med i treninger. Her skal du virkelig være rask når du trener på det!

Det letteste for de fleste, spesielt i starten er å bruke en app på telefonen. Dette fungerer veldig bra, og du får en beat for hver steg du skal ta. Mange kan syntes dette fort blir litt kjedelig, men det fungerer bra hvis du har fort for å ikke ha så mange steg som du burde.

Husk at hvilket kadens tall du skal ha også avhenger av høyden din. Derfor burde du først finne tallet ditt, og øke det sakte men sikkert over tid. Det er ikke noe vits å sette den til at du skal ha 180 steg i minuttet, for det vil tvinge frem at du mest sannsynlig ikke løper som du skal. For mange, selv veldig godt trente vil 180 ikke være det kadens tallet de skal ligge på rett og slett fordi at de har lange bein.

For andre vil igjen 180 være mye lettere å oppnå, spesielt de som er lavere. Er du usikker kan du filme mens du løper så du er sikker på at du har god holdning og løpesteg. Litt av faren med å finne seg et måltall er at du kan ende opp med et dårlig løpesteg, og senere finne ut at ditt optimale kadens tall egentlig er lavere.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts