Du har nok sett et pomodoro-kjøkkentidsur, de sto på mange kjøkkenbenker for noen ti-år siden. Navnet til teknikken stammer fra nettopp dette kjøkkentidsuret.
Hvis du ikke har sett et slikt kjøkkentidsur før, det ser ut som en tomat og du kan vri på det for antall minutter det skal telle før det gir lyd fra seg. Før smarttelefonene tok over hadde alle dette på kjøkkenbenken.
Hva er teknikken
Teknikken går ut på å dele opp større oppgaver i mindre pormodoroer. Teknikken er gammel, men med alle de distraksjonene vi nå har fått er den minst like aktuell.
Istedenfor å bruke et kjøkkentidsur som ikke lenger er like vanlig i husholdningen kan du like fint bruke stoppeklokke funksjon på telefonen eller en app.
Du må først starte med å finne de oppgavene som skal gjøres, når tiden starter skal du ha klart for deg hva du skal gjøre! Pausene skal heller ikke brukes til å finne oppgaver, derfor må de være skrevet ned på forhånd.
Sett timeren til 25 minutter. Ikke fall for fristelsen til å se på tiden, hvis du gjør det så forsvinner hele poenget. Du skal prøve å bli så fokusert at du ikke engang har tid til å se på tiden!
Pause! – Når timeren går skal du ta 5 minutter pause. Nå skal du ikke bli sittende på samme sted. Ta litt frisk luft, beveg deg eller bare gjøre noe helt annet. Det er også i pausene du skal gjøre ting som å gå på toalettet eller hente et glass vann.
Sykluser – Pomodoro teknikken skal ikke gjøres jevnt gjennom hele dagen, men i sykluser. Etter 4 sykluser så ta en lengre pause, typisk en matpause på rundt 30 minutter.
Burde du bruke Pomodoro teknikken?
Har du ikke noe problemer med fokus eller å bli distrahert så er det ikke mye poeng, men de færreste har ikke det.
Distraksjoner finnes i mange former, og telefonen er nok den verste. Ved å aktivt unngå telefonen i perioder på 25 minutter så vil mange bli mye mer fokusert. For at teknikken skal fungere kan du heller ikke ha masse varslinger som stadig vekk forstyrrer deg.
På en arbeidsplass så fungerer også teknikken godt, og oppfinneren av den sier at man ikke skal la andre få distrahere deg i disse 25 minuttene. Du er opptatt! Og derfor må den som distraherer deg komme tilbake senere, eller dere må avtale et tidspunkt utenfor når du bruker denne teknikken.
Her vil det ha mye å si hvilken jobb du har. Men for mange vil det være lurt å gjøre det noen ganger om dagen, hvis det du jobber med ikke gjør at du kan gjøre det gjennom hele dagen.
Når teknikken burde brukes
Har du ikke en konkret oppgave, eller jobber med et prosjekt som er veldig spennende så er det ikke behov for å bruke teknikken.
Den passer seg best enten når du har tidspress, eller at du sliter med motivasjonen og trenger litt disiplin for å få gjennomført arbeidsoppgaven.
Selv om teknikken er mest utbredt blant studenter så passer den seg godt på arbeidsplasser også. Noen bruker også lamper i kombinasjon med denne teknikken, nettopp for å vise kollegaer at man er opptatt og ikke skal forstyrres når skrivebordslampen er på.
Du må ikke bestemme deg for hvor mange pomodoro sykluser du skal ha på forhånd. Spesielt ikke hvis motivasjonen er dårlig, start heller med å gjøre det en gang. Får du momentum og kommer godt i gang vil det bli enklere å fortsette med flere sykluser.
Du trenger heller ikke følge 25 minutter pomodoroer helt slavisk. Kommer du inn i en god rytme så kan du gjerne fortsette for å komme enda lenger med oppgaven. Ikke hold på så lenge at du blir ufokusert.
Teknikken er ment for å bedre produktiviteten din! Derfor kan du også gjøre justeringer på den som passer deg, eller arbeidsoppgavene bedre. Mange bruker for eksempel 50 minutter med pomodoro og så 10 minutter pause.
Hvordan teknikken ble funnet opp
Det italienske ordet for tomat er pomodoro, og kjøkkentidsuret så ut som en tomat. Derfor valgte oppfinneren som heter Francesco Cirillo å kalle teknikken for dette.
I 1992 fant Francesco opp teknikken, og han syntes den fungerte så godt at han ville dele den med andre.
Teknikken har blomstret opp i epoker, men aldri vært glemt etter den ble funnet opp. Spesielt blant studenter som møter på samme problem som Francesco blir den fort populær.
Den handler om at du skal klare å holde deg fokusert, og få gjort oppgavene du har. Det er langt fra kun studenter som bruker teknikken. På mange arbeidsplasser er det teknikken også godt arbeidet inn i organisasjonene.
Med stadig flere forstyrrelser så kreves det også mer disiplin, derfor vil nok teknikken bare bli mer og mer populær.
Det finnes apper som er veldig gode for å bruke pomodoro teknikken. Det å sette telefonen på lydløs er også lurt. Setter du telefonen i modus for ikke forstyrr så sørg for at alarmen faktisk går av. Dette må du gjøre på forhånd, for du skal vite at det fungerer så du ikke mister noe fokus!