Holdningsvest – Har det noe for seg?


Med stadig flere som sitter foran dataen hele arbeidsdagen er ryggproblemer og generelt stiv kropp noe mange sliter med. Vi er ikke laget for å sitte stille hele dagen, og derfor er det heller ikke så rart at dette etterhvert gir problemer.

Alle ønsker å ha en god kroppsholdning, men denne kommer nok først og fremst av genetikk og trening for å ha en god kroppsholdning. Med en god kroppsholdning er det mange positive effekter, men å tvinge den frem ved bruk av en holdningsvest vil ikke ha en langvarig effekt.

Dårlig holdning skyldes derimot ikke kun at mange sitter for mye, det handler om flere ting, blant annet styrke i kroppen. Vi kjennetegner som regel dårlig holdning med krum rygg og skuldre som er slappe og fremoverlente.

Dette er noe som kan jobbes med gjennom trening, og faktisk det å bare være oppmerksom på det. Flere som selger holdningsvester mener at deres produkt også kan hjelpe mot dette, det skal vi se nærmere på om stemmer i denne artikkelen.

Hva er en holdningsvest

Først og fremst er en holdningsvest en kategori innenfor produkter som mener at de skal gi deg bedre holdning. De fleste av disse produktene markedsføres som at de skal hjelpe rygg og skulde for å gi deg bedre holdning. Det finnes andre varianter som fokuserer på andre kroppsdeler også.

Vesten fungerer at den fremprovoserer holdningen du har når du har det som normalt sees på som en god holdning. Litt av problemet med dette er at det ikke finnes en holdning som er god og lik for alle. Som regel endres holdningen din også når du aldres. Dette fungerer dårlig med en holdningsvest som fremprovoserer lik holdning for alle.

De kommer dog i litt forskjellige varianter, og de fleste kan strammes litt så du kan velge hvor mye de skal fremprovosere «god holdning». Noen markedsfører de som at de skal lære kroppen din til å minne deg på hvordan du skal ha en god holdning.

Hvor de mener at etter du har brukt holdningsvesten så vil muskelminnet ditt huske dette og deretter korrigere holdningen din når du blir rak eller krummet i ryggen. Hvis det hadde vært riktig så vil det uansett kunne medføre at det egentlig uansett ikke er den optimale holdningen for deg som muskelminnet ditt påminner deg om.

Den siste tiden har det kommet veldig mange forskjellige varianter, og mange markedsfører nok for mer en hva de har grunnlag for å si. Skal du først kjøpe deg en holdningsvest burde du i det minste undersøke litt og ikke bare gå for den første du ser.

Vær også oppmerksom på hva du mener kan være problemet med holdningen din. Bruk speil eller ta bilde av deg selv og sammenlign med hva som er en mer riktig kroppsholdning. Deretter kan du vurdere hvordan kroppsholdningen din faktisk er.

Som nevnt er det viktigste tipset at du faktisk får hjelp hvis du har vondt og mistenker at det kan skyldes kroppsholdningen din. En holdningsvest vil ikke løse disse problemene, og du kan ende opp med at du faktisk gjøre det enda verre.

Hvordan bruke holdningsvest

Selv om det er veldig delte meninger om effekten av holdningsvester, og lite forksning som tyder på at de har noe positivt for seg så anbefaler heldigvis de fleste som selger de ikke at du bruker de hele dagen.

Grunnen til at du ikke burde bruke holdningsvester over lengre perioder er fordi kroppen din lærer ikke hvordan den skal ha en god holdning. Den blir tvunget til å holde seg i en god holdning av holdningsvesten. En ulempe med dette er at noen muskler ikke vil trenger å jobbe så mye når du bruker holdningsvesten/ ryggstøtten. Det vil si at hvis du bruker vesten mye så kan faktisk de musklene bli enda svakere.

Det varierer litt hvordan og når holdningsvester er ment for å brukes. Noen er spesielt for trening, mens andre er for når du sitter foran pcen. Uansett så vil de som regel faktisk gi deg bedre kroppsholdning når du bruker de. Problemet er at de som regel ikke vil hjelpe over tid.

Som nevnt kan det være negativt hvis du bruker holdningsvesten for mye. Ønsker du å prøve en så burde du passe på dette, og ikke ha den altfor stram.

Erfaring med bruk av holdningsvest

Selv om holdningsvester ikke akkurat er noen mirakelkur, og det finnes bedre måter for å få en bedre holdning så er det mange som syntes at de hjelper.

Her vil det også være individuelle forskjeller, og for noen kan de nok ha en positivt effekt. Hva effekten egentlig kommer av er derimot vanskeligere å si. Om det er fordi du tidligere ikke har klart å rette deg opp for å få en god holdning, eller at du veldig fort blir krum i ryggen når du ikke er bevist på holdningen din.

Siden det kan gi en positiv effekt for noen så betyr ikke det at produktet er noe som hjelper de fleste. Ved å trene for å få en bedre kroppsholdning, og at du er selvbevisst på den så vil du kunne oppnå det du trenger uten en holdningsvest.

I og med at de fleste eksperter virker til å ikke være overbevist om at holdningsvester faktisk vil hjelpe deg for å få en bedre holdning er dette utgangspunktet du burde ha. Velger du likevel å kjøpe deg en burde du ha lave forventinger og husker på at det for veldig få det faktisk vil ha noen særlig effekt. Det advares også om at de faktisk kan gjøre vondt enda verre ved bruk av holdningsvester.

Forskjell mellom ryggvest og holdningsvest

Det finnes veldig mange forskjellige varianter og velge i mellom. Det finnes også midjestøtter som er ment for bruk til trening. Disse har derimot et annet formål men de selges ofte om hverandre med litt forskjellige navn. Ryggvest eller ryggstøtte selges også både som samme produkt, men også som forskjellige hvor det ene skal gi ryggen bedre holdning og den andre for å være mer en avlastning.

Generelt kan vi si at langsiktig vil ikke holdningsvester og ryggvester gi deg bedre holdning, men de kan være med på å gjøre så du blir mer bevist over din egen holdning, dette vil derimot være en kortvarig effekt.

Har du vondt i rygg eller skuldre så er det å oppsøke profesjonell hjelp det eneste riktige å gjøre. Her vil du få ordentlig hjelp, og de vil kunne se hva som kan gjøres for å rette opp i eventuelle problemer du har.

Ved å holde seg i bevegelse så gjør du det kroppen er ment for å gjøre. Mange blir sittende største delen av dagen, og da holdes ikke kroppen i gang og musklene blir ikke brukt som de skal. Når dette skjer over store perioder hver dag og det gjøres over mange år så vil det påvirke holdningen din.

Utenom å trene for å få en god holdning så vil det å være i bevegelse og ikke sitte så mye stille ha veldig mye å si. Tenk på hva kroppen din egentlig er bygget for å gjøre, og reduserer hvor mye tid du har som stillesittende hver dag.

Hvor mye påvirker holdningen din?

For de fleste er målet med god holdning både å se bra ut, for å oppfattes som en frisk person. Holdningen din gir absolutt et inntrykk ovenfor andre, og her vil en god holdning gi ett bedre inntrykk.

Problemet er at vi alle er forskjellige, og hvordan kroppen våres sin holdning er også varierer. Det er aldri feil at du er opptatt av holdningen din, for god holdning har også andre positive effekter. Hvis du derimot naturlig har en litt annerledes kroppsholdning burde du ikke prøve å rette opp i dette på egenhånd. Snakk i så fall med en spesialist på forhånd som kan veilede deg, og finne ut hva som er riktig og naturlig for deg.

Faktisk kan god kroppsholdning også gjøre så du er mindre utsatt for skader og overbelastning. Her vil det derimot være mer effektivt å jobbe mot å få dette på andre måter som er mer konstruktive en med en holdningsvest.

Tren gjerne daglig på øvelser som er for god kroppsholdning. Ikke bare er det mer aktivt en å bruke en holdningsvest, men det vil gjøre så du kan få en bedre holdning når du sitter for pcen uten at du trenger å bruke en holdningsvest.

Ikke undervurder hva du kan påvirke selv, er du bevisst på dette kan du få gode resultater på egenhånd.

Siden kroppsholdningen kan påvirke deg negativt i det daglige og gi deg helsemessige utfordringer/ plager så vil det være bra å få hjelp til dette profesjonelt.

Du trenger heller ikke å vente helt til du faktisk får plager av at du har dårlig kroppsholdning. Over tid legger mange til seg dårlige vaner som gir feil kroppsholdning. Ved å korrigere dette vil du ikke bare gi en bedre utstråling men du kan få en lettere hverdag også.

Ved trening så er man ofte bevist på holdningen sin, men mange har fortsatt feil holdning når de trener også. Vær oppmerksom på dette for trening med feil kroppsholdning kan gi deg skader som egentlig er helt unødvendige å få.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts