Noen ganger ser man veldig stor forskjell mellom kjøtt, selv kjøtt som egentlig er samme type. Hvor en pakke kan være med rødt kjøtt og en annen pakke rett ved siden av har kjøttet en grå farge.
Men er det egentlig farlig med oksider kjøtt?
Er kjøttet tilsatt farge?
Det er ikke lov til å bruke fargestoffer som kan villede deg som kunde, eller for å gi et annet inntrykk om kvaliteten på maten.
Det er nettopp denne grunnen som gjør at det faktisk er ulovlig å tilsette farge til kjøttdeig. Fargen på mat har mye å si, og nettopp for at kunder ikke skal bli villedet er det ikke lov til å tilsette farge til kjøttdeig lengre.
Det som tidligere ble brukt var karbonmonoksid som pakkegass, det er dette som ikke lenger finnes i pakken til kjøttdeigen. I noen land så blir det fortsatt brukt.
Det som bestemmer fargen til kjøttdeigen er flere årsaker. Hvordan det pakkes er en viktig faktor.
Forskjellige typer karbonadedeig
hvis kjøttet er tilsatt vann eller tilsatt salt så er det mer håndter og har blitt mer utsatt for oksygen, dette fører også til at kjøttet mister rødfargen sin.
Generelt gjelder dette alle prosessene for bearbeiding av kjøttet. Men det betyr ikke at kjøttet er farligere å spise, det er kun en naturlig prosess.
Det vanligste er at det brukes vakuum eller oksygenfri pakkegass, det gjør at kjøttet kan se grått ut. Når du åpner pakken vil den røde fargen komme tilbake på grunn av luften i rommet.
Høyoksigen er en annen pakkegass som brukes av noen få. Dette er lov i Norge, men det er endel bekymring for at kjøttet ikke stekes lenge nok.
Mange bruker fargen på kjøttet som en indikasjon på om det er ferdigstekt, derfor kan det være uheldig at noe kjøtt ser annerledes ut på grunn av hvordan det er emballert.
Med høyoksigen pakking ser kjøttet rødere ut, men når det blir tatt ut for det fort den gråaktige fargen som gjør at det for kan se ferdig stekt ut.
Den letteste måte du som forbruker kan være sikker på at kjøttet faktisk er godt nok stekt er ved å måle kjernetemperaturen. For smaken på kjøttet er dette også bedre enn å bare gå ut i fra tid, varme og den visuelle stekingen på kjøttet.
Emballasjen og hvordan kjøttet er pakket
Har du åpnet en pakke med kylling har du kanskje noen ganger syntes det har luktet litt rart, men heller ikke som at kyllingen er bedervet.
Den letteste måten å vite om kjøttet er bedervet eller ikke er om lukten forsvinner med engang. Lukten fra pakkingen skal forsvinne med engang, mens hvis kjøttet er bedervet vil den vonde/ sure lukten ikke forsvinne.
Blir lukten værene så må du enten klage på kjøttet, eller bare kaste det. Kjøtt som lukter bedervet skal ikke spises. Er det kun en litt rar lukt når du åpner pakken som fort forsvinner er det trygt å spise det så lenge kjøttet også ser bra ut.
Av det som gir den litt rare lukten er det oftest Karbondioksid. Det er også vanlig å nitrogen og oksygen i emballasje.
Bruk sansene dine for å merke om kjøttet er bra
Bedervet kjøtt er lett å kjenne igjen, har du glemt noe kjøtt litt for lenge i kjøleskapet så har du garantert opplevd det.
Den gråaktige fargen er i seg selv ikke farlig, den er faktisk bare naturlig. Bruk gjerne hendene dine også til å kjenne hvis du er i tvil. Konsistensen skal ikke være noe annerledes enn det den vanligvis er.
Det viktigste og enkleste er lukten! Lukter det dårlig, og lukten ikke forsvinner med engang så skal du ikke spise det. Dårlig kjøtt kan være veldig farlig og er aldri vært å ta sjansen på.
Husk også på generell god hygiene når du lager mat. Ikke bare for hendene, men også å vaske kniver, skjærebrett osv nøye etter at det har vært i kontakt med kjøtt.