Fryse tacolefser – Det er ikke noe problem!


Hvem elsker ikke taco, og vi nordmenn spiser veldig mye av det. For de som spiser både skjell og lefser, eller ikke er så mange i husholdningen derimot så har det en tendens til å bli endel tortillalefser til overs.

Det er heldigvis ikke et problem, og det er ofte rimeligere å kjøpe en større pakke. Så ikke bare sikrer du deg at du har tortillalefser i fryseren til enhver tid, du kan også spare penger på det!

Husk å sjekk hva som står på emballasjen for tacolefsene du har. Der skal det stå et tegn for at emballasjen er trygg for mat, og holdbarhetsdato. Som regel står det hvor lenge de skal holde etter pakningen er åpnet også.

Hvordan fryse tacolefser

Ofte kan du faktisk bruke orginal emballasjen til å fryse ned tacolefsene i. Sjekk at emballasjen har riktig merking før du bruker den, og noen lefser er mer klebrige enn andre. Det gjelder spesielt de som er mykere og ligner mer på lomper en tradisjonelle tacolefser.

Bruker du originalemballasjen så åpne posen med en saks så det er enkelt å lukke den igjen helt. Legg gjerne noe litt tungt over posen i fryseren også så de holder formen. De skal ligge helt flate når de er i fryseren.

Bruk derimot ikke handleposer til å fryse ned tacolefser eller annen mat i. De kan ha skadelige kjemikalier i seg, og er ikke laget for å være i direkte kontakt med mat.

 Fryseposer er veldig bra til hvis originalemballasjen ikke er så egnet. Det beste er hvis du legger tortillaene du ikke skal bruke til frys med engang du åpner originalemballasjen. Det sikrer at de får lengre holdbarhet og holder seg lengre som fryst.

Hvis du for eksempel kun er en eller to personer i husholdningen så kan er pakke med tortillalefser vare til flere middager. Det som er lurt å gjøre er å legge noe i mellom lefsene før du pytter de i fryseren. Det gjør at det blir enkelt å ta ut en og en tortillalefse når du trenger det.

Du kan bruke plastfolie, matpapir, aluminiumsfolie osv. i mellom tacolefsene, det er en enkel måte for å holde de adskilt. Hvis du ikke gjør dette så kan de bli lett klebrige og revne når du skiller de fra hverandre.

Ønsker du å fryse tacolefser lengst mulig så er det ofte ikke originalemballasjen som er det beste. Bruk noen gode fryseposer, det vil ofte gjøre så de holder seg bedre enda lengre. Men for noen uker som holder for de fleste husholdninger så er originalemballasjen som regel godt egnet. Husk å kildesorter den etter bruk.

Et godt tips er å merke datoen på tacolefsene som du legger inn, det glemmes fort når du står med to pakker og lurer på hvilken du la inn der først hvis du ikke har gjort det. Da slipper du at du tar av de nyeste hvis du har flere pakker med tacolefser liggende i fryseren.

Hvis dere spiser ca likt antall tacolefser hver gang, og de har en tendens til å klebre seg så er det lurt å dele de opp så det er nok til en middag i hver pose. Men husk at de må få litt tid til å tine. Kjenn på tacolefsene at de føles godt nok tint opp før du legger de i ovnen for å varme dem.

Hvor lang holdbarhet på tortillalefser

Har du varmet opp tacolefsene så er holdbarheten redusert ganske mye etter det. Så fort du finner ut hva du har til overs burde du pakke de inn og helst spise de innen et døgn. Du merker fort at de blir sprø hvis du ikke pakker de godt inn.

Velger du derimot å ikke fryse ned tacolefsene, men du ikke har varmet de opp enda så er det fint mulig å oppbevare de så de holder seg godt i flere dager. Pakk de godt inn, gjerne i et kjøkkenklede eller orignalemballasjen hvis den er egnet for det.

Det er en stor fordel at du putter de i kjøleskapet, det forlenger holdbarheten vesentlig! Etter 3-4 dager så kan det være at de ikke lenger er like gode som når de var ferske, men de holder ofte lengre en det også.

Når tacolefsene er fryst ned så har de ikke ubegrenset holdbarhet. Det er også forksjell på om de ikke er spiselige, eller om kvaliteten bare ikke er like gode lenger. Et par uker pleier derimot ikke å være noe problem å ha tacolefser fryst ned.

Tine tacolefser

Det mest riktige er å legge tacolefsene i kjøleskapet for å la de tine der over lengre tid. Vi har derimot med suksess latt de ligge på kjøkkenbenken i en halvtime og deretter puttet de i ovnen.

De har ikke vært preget av at de har vært tint, men her vil det at de er fryst ned ordentlig også påvirke resultatet. Kommer det mye luft til før og mens de fryses ned vil det forringe kvaliteten.

Du kan gjerne legge de i ett klede når du tiner de også. Det vil suge til seg det som måtte være av fuktighet.

Hvis tacolefsene har blitt dårlige

Når tacolefsene brukes til å spise taco så skal de være varme og fine. Har de blitt harde eller noe annet så frister det sjeldent å bruke de til tacoen.

Men du kan faktisk ofte bruke de på andre måter så lenge de ikke lukter vondt eller har blitt mugne. Til Quesadillas, tortillachips eller for eksempel taco pizza så vil det ikke gjøre så mye om tacolefsene har blitt litt harde. Dette er godt både i smak og for lommeboka. Har du andre tacorester igjen så er det mye av det som kan brukes når du lager noen av disse rettene også.

Husk å pakk inn tacolefsene godt når du varmer de i ovnen. Det er det viktigste du kan gjøre for å få varme og myke tacolefser til tacoen. Når du har varmet de opp så er et klede godt egnet for å holde de varme, og det gjør at de generelt holder seg lengre når de står ute også.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts