Er speltlomper sunt? Dette er grunnen til at så mange spiser lomper


For det første, lomper består hovedsakelig av potet, det er en kun en liten del av lompene som er av speltmel eller hvetemel. Buer sine speltlomper består av 11% speltmel, om disse 11% hadde vært av hvetemel hadde ikke hatt mye å si for de fleste av oss. Det finnes også mange andre varianter som Buer sine havrelomper.

De fleste potetlomper har faktisk ganske likt kaloriinnhold, men de fleste velger uansett speltlomper selv om det nok egentlig ikke har så veldig mye å si. Sjekk næringsinnholdet på de lompene du liker best, så får du kanskje deg en ny favoritt lompe!

For mange så erstatter potetlompene brød helt, og faktisk knekkebrød også. Da er det lurt å variere litt, så du ikke risikerer å bli lei av favorittlompen etterhvert.

Hvor mange kalorier er det i speltlomper

Buer sine speltlomper har rundt 64 kalorier per lompe. Det tilsvarer 189 kcal per 100 g. For å sammenligne forskjellige typer speltlomper kan du se på hvor mange kcal de har per 100 gram, så blir det enkelt å sammenligne.

En fordel lomper/ speltlomper er at poteten gir god metthetsfølelse, så du blir faktisk mett av å spise potetlomper og trenger ikke påfyll med engang.

Næringsinnhold 100gkcalsaltprotein
Ola lompa mandelpotet1861.10g6.40g
Buer store speltlomper1890.80g5g
Ola lompa speltlomper1940.956.80g
Buer lomper1960.80g5g
Buer store havrelomper1980.70g6g
Ola Lompa Lomper2061.10g6.30g
OBS, næringsinnholdet endres stadig vekk. Sjekk hos produsenten for å være sikker på hva de oppdaterte tallene er.

Forskjellene er større mellom salt innholdet, enn med kalorier. Derfor burde heller velge den du liker best, eller bytte litt på mellom hvilken du spiser. Det er heller ikke bra å spise for mye salt, som veldig mange gjør og derfor er det noe å tenke på også.

Pålegg til speltlomper

Det er nesten helt ubegrenset hva du kan bruke av pålegg til speltlomper. Du kan bruke alt av egg, både hardkokte, speilegg eller eggerøre. Mange liker å lage wraps med salat, agurk, paprika sammen med pålegg som kokt skinke og ost.

Cottage cheese, syltetøy (gjerne sukkerfritt), avocado frukt, ost, brunost er andre ting du kan bruke. Du finner deg fort noen favoritter, og speltlompe med isbergsalat, kokt skinke og litt ost er alltid en vinner. Det er veldig raskt og lage, og passer veldig godt til matpakken.

For å unngå å bli lei er det viktig å variere litt, og det er få begrensninger. Men husk at hvis du vil spise sunt så holder det ikke bare med speltlomper, da må pålegget du putter på også være sunt. Bruk mye grønnsaker også, det øker metthetsfølelsen og er sunt å spise!

Er speltlomper sunt?

I et variert og sunt kosthold så kan speltlomper, og vanlige lomper absolutt være endel av dette kostholdet. For slanking så er det mange som liker å bruke speltlomper, men husk at du skal ikke bare ned i vekt. Du skal også beholde vekten, derfor er det viktig at du faktisk legger om kostholdet, og spiser noe du liker å spise.

Mange syntes at speltlomper er veldig godt, og da kan du absolutt bruke det istedenfor brødskiver.

Poteter inneholder stivelse, men også vitamin C, kostfiber og kalium. Derfor burde potet være endel av ditt varierte kosthold, men alt med måte. Når du finner noe du liker godt så burde du ikke kun spise det fordi du vet at det er sunt, du skal heller inkludere det som en av tingene du har med i ditt varierte kosthold. Potet gir også god metthetsfølelse, som gjør at du ikke blir sulten igjen så raskt.

Retter du kan lage av speltlomper

Det er ikke bare med pålegg du kan bruke speltlomper. Faktisk kan du bruke speltlomper til å lage nachos, lasagne, pizza, chips, taco og mye mer.

Lager du for eksempel pizza selv av speltlomper velger du selv hvor enkelt, eller vanskelig du velger å gjøre det. Du kan bruke ketchup i bunn, ost og kokt skinke. Putt det i ovnen så får du små pizzaer, bruker du ketchup uten tilsatt sukker får du deg en fin og veldig rask middag på travle dager med lite kalorier.

Det er massevis å inspirasjon å finne på nett, og det er bare å prøve seg frem med å lage egne oppskrifter også. Med speltlomper som basen kan du lage veldig mye, og det smaker veldig godt også!

Det er lett å lage mange retter med speltlomper, og vanlige lomper. Men selv om du har fått sansen for speltlomper burde du fortsatt ha et variert kosthold hvor du spiser mye annet også.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts