Er det lyst på soverommet? – Sånn her får du det mørkt


Mange er veldig sensitive for lys som kommer inn på soverommet, spesielt når solen kommer frem etter vinteren. Eller hvis du jobber på natten og legger deg når sola står opp.

Tenkte du å sove lenge på en lørdag, men ble vekket av lyset som kom inn i soverommet fra solen så kan det unngås. Noen klarer fint å sove gjennom dette, men for andre er det ingen sjanse for å falle i søvn igjen.

Hvordan få soverommet helt mørkt!

Start med der det kommer mest lys inn fra, de fleste har kun ett vindu på soverommet. Hvis du har flere så er det lettest hvis de har vanlige dimensjoner, men det lar seg løse uansett.

En helt lystett rullegardin er det første du burde kjøpe deg, men her er monteringen viktig. Hvis du må ha vinduet åpent om natten så kan det være utfordrende hvis du vil få det helt lystett på soverommet selv når det blåser litt ute.

Problemet er at vinden gjør så rullegardinen blåser innover i rommet, og da kan lyset også komme inn i rommet. Om du monterer rullegardinen inne i selve rammen til vinduet, eller på veggen har også endel å si.

Får du montert rullegardinen inne i karmen så er det større sjansen for at den kan dekke hele vinduet. Hvis du monterer den på selve veggen burde den være ekstra bred så det ikke kommer lys fra sidene og inn i rommet.

Du kan teste med et håndkle av samme størrelse som rullegardinen er før du kjøper den for å se hvor godt den vil dekke.

I tillegg til en helt lystett rullegardin så burde du ha lystette gardiner på samme vinduet også. De burde være ekstra lange, og selve gardinstangen burde være ekstra bred. Jo bredere den er, jo mindre er sjansen for at lys vil kunne slipper inn.

Både i bredden og lengden burde gardinene være ekstra lange. Det vil sørge for at det skal mer til for at lys kommer inn i rommet hvis du sover med åpent vindu og det blåser litt.

Det å feste enden av gardinene til veggen hjelper endel. Av mer provisoriske løsninger er teip eller stifter greit å bruke. Det er ikke så lett å gjøre det på en veldig pen måte, men hvis du bruker borrelås så er det enkelt å løsne de fra veggen når du ønsker det.

Lys fra elektriske apparater

Telefonen trenger de færreste av oss å ha på soverommet om natten. En analog vekkerklokke er mye bedre, hvis du derimot vil ha den med deg på soverommet så burde du stille den i nattmodus eller skru av alt av notifikasjoner.

På en smarttelefon med stor skjerm er lyset fra den nok til å vekke mange, og hvis du i tillegg har på lyd så forstyrrer dette søvnen. På de fleste telefoner så kan du stille nattmodus hvor du kan velge noen få telefonnummer som nattmodusen ikke gjelder for, i tilfelle du vil at noen skal kunne nå deg på telefon selv når du sover.

Har du på notifikasjoner så legg i det minste skjermen nedover mot nattbordet så rommet ikke blir lyst opp når du får en melding.

Lys fra AC, vifte eller andre elektriske apparater kan ikke alltid skrus av. Bruk en elektrikerteip eller annen helt sort teip og teip over lyset hvis du ikke får skrudd det av. Selv et lite diodelyse kan være irriterende når hele rommet ellers er mørkt.

Generelt burde du ikke ha tv og så mye elektroniske ting på soverommet. Det gjør at soverommet ikke bare forbindes med søvn, som det jo er for. Hvis du ikke har problem med å sove er det ikke like viktig.

Siden soverommet ditt nå har blitt så mørkt blir det ekstra viktig med en nattbordslampe når du skal stå opp.

Lys som kommer igjennom døren

Du kan skru av lyset som er i rommet utenfor soverommet, men hvis det ikke hjelper nok så er det ofte fra under døren at det kommer inn lys.

Legger du et sammenrullet håndkle ved terskelen til døra så vil det hindre lyset å komme inn i rommet.

Ser du lyset gjennom nøkkelhullet så kan du enten blende låsen helt, men da får du ikke brukt låsen. Bruker du sjeldent låsen, men vil beholde den så vil litt elektrikerteip være nok for å hindre lyset å komme igjennom nøkkelhullet.

Farge på soverommet

Om soverommet er lyst eller mørkt har ikke så stor innvirkning så lenge du får rommet helt mørkt. Det er forsket på at blå maling er godt for søvnen, og litt mørkere farger vil være positivt. Aller viktigst er derimot at du ikke slipper noe lys inn i rommet.

Veldig mange har hvitt malt tak på soverommet. Maler du taket i en mørkere farge, kanskje i samme farge som veggene vil det gjøre rommet generelt mer avslappende. Soverommet skal brukes for å sove, men tiden før du sovner og leser på sengen vil oppleves som mer avslappende og kunne gjøre deg mer avslappet når fargene på rommet også innbyr til det.

Unngå å ha veldig spreke farger, som en knall oransje vegger på soverommet. De færreste av oss vil forbinde det med avslapping.

Gulvet på soverommet kan også gjerne være mørkt. Men det er ikke sånn at du må bytte ut gulvet for å få det mørkt på soverommet. Skal du uansett bytte ut gulvet så vil de fleste syntes at mørkt gulv gir en avslappende effekt. Det er noen som også liker at soverommet er litt lyst, og da kan gulvet være den lyse delen av soverommet.

Bruk av sovemaske

Hvis du liker å bruke sovemaske så er det sovemaske som lettest gjør at det blir helt mørkt. Dette fungerer veldig bra hvis det er varmt, og du må ha vinduet åpent og det blir lyst i rommet pga det.

Det er litt forskjeller på sovemasker, så finn deg en god en du kan bruke hver natt. De er geniale å ta med på tur også når det blir vanskelig for deg å få rommet mørkt.

Midlertidige løsninger for å få rommet mørkt

Hvis det haster med å få rommet mørkt kan du bruke sorte søppelsekker og teipe de til karmen av vinduet. Det ser ikke så bra ut utenfra, men det er effektivt.

Har du ikke noe annet så vil det å henge opp noen håndklær også kunne gjøre samme nytten som gardiner.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts