Elektrolyttdrikker – Er det viktig?


For å opprettholde væskebalansen i kroppen så er elektrolytter helt essensielt. Elektrolytter er salt og mineraler, hvor de viktigste er natrium, kalsium, kalium, magnesium og fosfat.

Elektrolytter er viktig for at vi skal fungere godt, men de aller fleste som ikke er syke får i seg nok elektrolytter gjennom et sunt og variert kosthold.

Hvorfor få i seg elektrolytter

Elektrolytter er svært viktig for kroppen og væskebalansen våres. Det er veldig viktig å drikke nok, gjennom hele dagen. Vann er det du trenger å drikke, og minst 2-3 liter om dagen for voksne mennesker.

Du kan få tilskudd av elektrolytter gjennom forskjellige sportsdrikker, men hvor nødvendig det egentlig er varierer veldig.

Trener du hardt, og svetter mye så kan det være hensiktsmessig. De aller fleste vil derimot klare seg helt fint uten også, uten å ville fått noe ut av tilskuddet av elektrolytter.

Etter kortere treningsøkter er det ikke nødvendig, med mindre du faktisk har mangler på elektrolytter.

Trenger du tilskudd av elektrolytter?

De aller fleste friske og sunne mennesker trenger ikke å ta tilskudd av elektrolytter. Det er fordi behovet blir dekket gjennom et sunt og variert kosthold.

Det er derimot viktig å få i seg elektrolytter. Starter du på en spesiell diett, er syk eller noe annet som kan påvirke inntaket så må du få kartlagt om behovet ditt er dekket.

Ved mye trening hvor du svetter mye kan det også være behov, svette inneholder elektrolytter. Vær forsiktig så du ikke får i deg for mye natrium, det er mange som gjør det!

De aller fleste trenger ikke å ta tilskudd av elektrolytter, og får behovet godt dekket gjennom kosten de har fra før av.

For de fleste vil det heller være bedre å fokusere på og spise mer variert og sunt hvis du mistenker at du ikke får i deg nok elektrolytter. Se oversikten lenger ned over hvilke matvarer som inneholder ekstra rikelig av elektrolytter.

Mangel på elektrolytter/ og for høye verdier

Det er mulig å ha både for lave, eller for høye verdier av en elektrolytt. For at kroppen skal fungere bra er vi helt avhengige av at disse verdiene er i orden, og det får de fleste gjennom kosten sin.

Det vanligste blant de som har for høye eller for lave verdier er at det skyldes en sykdom. Når det er tilfelle skal du sammen med en lege finne ut hvilke verdier du må passe ekstra godt på.

Et dårlig kosthold kan også føre til mangel på enkelte elektrolytter, og ofte for høye verdier av natrium.

Symptomene på elektrolyttmangel er mange, og varierer veldig i alvorlighetsgrad. Hodepine, generell tretthet og slapphet er veldig vanlig. Noen. Kan også oppleve forvirring, kvalme, hjertebank i forskjellig grad og forskjellige typer magesmerter.

Les mer om vanndrivende mat her!

De mindre alvorlige symptomene er også viktig å ta på alvor, spesielt hvis de vedvarer. Det vil være lurt å gå over om du får i deg nok variert kost som dekker opp for det du må få i deg.

Pass også på at du får i deg nok væske gjennom hele dagen. Både til måltider, men også gjennom hele dagen.

Av alvorlige symptomer har vi lammelser og hjerterytmeforstyrrelse, dårlig pust og faktisk koma. Dette er noe som kan undersøkes med blodprøver og/ eller urinprøver.

Hvordan du kan få i deg elektrolytter

Natrium – mangel på natrium kan føre til hyponatremi, det vanligste er derimot at mange får i seg for mye natrium!

Ferdigmat og industribearbeidet mat inneholder ofte mer mye salt, og ved å ikke lage mat fra bunnen av kan mange få i seg for mye salt. Bordsalt er også en kilde til natrium, spiser du mye ferdigmat så burde du være forsiktig med inntaket.

Kalsium – De fleste med et variert kosthold får i seg nok kalsium. Men det har blitt flere som ikke drikker melk eller spiser noe særlig meieriprodukter.

Får du ikke i deg melk eller meieriprodukter må du være oppmerksom på om du får i deg nok kalsium. Appelsiner, brokkoli og grønnkål er eksempler på mat som kan brukes for å øke kalsium inntaket.

Fosfor – Det er mange matvarer vi kan få godt med tilskudd av fosfor fra.

Blant annet har vi rødt kjøtt, meieri og melkeprodukter og belgfrukter. Fosfor mangel som ikke skyldes sykdom er ikke veldig vanlig så lenge man har et godt og variert kosthold.

Magnesium – De fleste får i seg nok gjennom kosten, det er viktig at vi får nok magnesium!

Muskelkramper skal være et symptom på magnesiummangel, og mange som har det tar derfor også magnesiumtilskudd.

Nøtter er spesielt rikt på magnesium, men også mange vanlige matvarer som potet, fullkorn, bønner, yoghurt og melk. Et sunt og variert kosthold vil derfor være nok for de aller fleste.

Kalium – har du for lave nivåer av kalium i blodet ditt så har du hypokalemi. Det er flere ting som kan forårsake det, blant annet langvarig diare og oppkast.

Tilførsel av kalium fås effektivt fra frukt og grønnsaker, hvor banan skiller seg ekstra positivt ut! Fisk, avokado og potet har også høyt kalium innhold.

Alkohol og elektrolytter

Det største problemet med alkohol, spesielt dagen derpå er at det er så sterkt vanndrivende. Derfor blir det også vanskelig å opprettholde væskebalansen. Du reduserer også nivåene av endel elektrolytter etter du har drukket alkohol.

Noen mener at for eksempel powerade har effekt og gir de mindre grad av fyllesyke/ hangover. Powerade inneholder Natrium, Kalium, Kalsium og Magnesium.

Påfyll av disse elektrolyttene etter alkoholinntak som kan minske elektrolytt verdiene kan gi en effekt. Du ville kunne oppnådd påfyll på andre måter gjennom kosten som også ville gitt deg sunn mat.

Powerade er ikke et vidundermiddel som vil kurere fyllesyke, men det kan øke noen av elektrolytt verdiene og på den måten kan det ha en viss effekt.

Johanne

Johanne er skribent for frisklivsstil, her deler hun sin lidenskap for en sunn livsstil gjennom å gi tips og råd om ernæring og livsstil. Johanne bruker mye av sin tid både til å gjøre undersøkelser og formidling av dette.

Recent Posts